LIFE

Un cuplu a strămutat o casă veche de 100 ani din Maramureș până la poalele munților Făgăraș

publicat pe 30 aug. 2024

    În satul Viștișoara, la poalele munților Făgăraș și la o aruncătură de băț de drumul de acces spre vârful Moldoveanu, Ioana Marian și soțul ei au strămutat o casă veche de 100 ani, pe care au reconstruit-o și au transformat-o într-o locuință călduroasă, unde elementele tradiționale se îmbină de minune cu cele moderne.

    Ioana a urmat o carieră de economist în București, dar și-a dorit să revină în locurile natale după ce s-a căsătorit și a rămas însărcinată. În 2021, a renovat și transformat locuința de vacanță a familiei într-o pensiune superbă, aflată într-o poieniță cu peisaje spectaculoase din cătunul Sumerna. În 2022, cu 15.000 euro și ajutor de la familie, a amenajat de la zero mansarda casei, în stil boho. Iar în 2024 și-a dedicat timpul unei căsuțe vechi de 100 ani, originară din Maramureș, pe care a numit-o „La Poale de Munte.”

    Drumul de la vis la strămutarea casei din Maramureș până în Brașov

    Au atras-o dintotdeauna locuințele vechi, cu prispă, element care pentru ea are un farmec aparte. „Începusem deja să visez cum stau cu ceaiul în mână, fie că plouă sau ninge, pe prispă, în timp ce admir munții. A fost îndeajuns să încolțească ideea asta, iar apoi am acționat pentru a-mi îndeplini visul”, își aduce aminte Ioana.

    O prietenă de-ale cuplului a găsit casa care avea să devină „La Poale de Munte”, în satul Petrova din Maramureș. Ea s-a ocupat de tot până la finalizarea procesului de achiziție, când Ioana și soțul ei au plătit 40.000 lei ca să devină proprietarii construcției.

    Foștii proprietari doreau să demoleze casa și „Probabil ar fi ajuns parchet sau lemn de foc”, crede Ioana, care se bucură cu atât mai mult că au putut să o salveze. Au cumpărat-o și au așezat-o la poalele munților Făgăraș, în satul Viștișoara, foarte aproape de Sâmbăta de Sus, dar și de Transfăgărășan. Înconjurată de natură, așadar. Un avantaj pe care și-au dorit să îl fructifice cât mai mult și care i-a făcut să cumpere și două parcele de câte 800 metri pătrați de pământ în jurul construcției, pe care l-au nivelat și au plantat pomi și flori.

    Investiția a depășit 100.000 euro, pe care cuplul i-a adunat din toate economiile personale, venituri lunare, un împrumut de 35.000 euro de la bancă și ajutor de la părinți.

    Bani cu care s-au ocupat de tot ce ține de casă și pământul din jurul ei. Casă care are aproximativ 200 metri pătrați și este compusă din demisol, unde e un open space format din bucătărie deschisă cu living, camera tehnică și o baie. La parter, casa strămutată are două camere cărora le-au anexat două băi, iar mansarda este compusă din trei camere și două băi.

    Cum arată procesul de renovare pentru o casă veche de 100 ani

    Procesul renovării nu a fost unul ușor, dar tatăl Ioanei a fost diriginte de șantier, inginer constructor și motorul întregii inițiative. Împreună cu el au lucrat echipa din Maramureș care a demontat casa, un meșter din zona Făgărașului care a ajutat la montarea țiglei, un alt meșter local care s-a ocupat de scara interioară și exterioară, dar și de detaliile prispei. O altă echipă de meșteri din zonă i-a ajutat cu tot ceea ce ține de interior, de la zidărie, băi și până la compartimentare.

    „Un specialist din Brașov a montat pompa de cădură, puțurile pentru apă curentă le-am forat cu o echipă din Brașov, în timp ce ușile și geamurile le-am lucrat cu un meșter din Mureș”, adaugă Ioana.

    Cel mai greu le-a fost să găsească această echipe echipe bune și să mențină ritmul dorit de lucru. În cele din urmă au reușit, deși precizează că nu e totul complet gata și mai au de finisat unele elemente din spațiu.

    Un design simplu, cu materiale naturale

    La partea de design, și-a dorit foarte tare o locuință luminată natural, iar ferestrele mari își spun cuvântul, mai ales că lasă loc unor „adevărate tablouri”, munții, în toată splendoarea lor.

    Soba din living îi place foarte mult, deoarece creează o atmosferă caldă și primitoare, dar și lavoarele, piese unicat, pictate manual, care aduc un plus de autenticitate. Prispa rămâne detaliul favorit, un loc unde „poți fi tu cu tine, în liniște și contemplare, conectată la natură.”

    Proprietarii au în plan să finalizeze design-ul, să adauge piese de mobilier și decorațiuni, dar și curtea. Vor să se bucure și ei de munca lor și de rezultat, iar în cele din urmă, au în vedere și să transforme locuința într-o unitate turistică.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments