LIFE

Vacanța din țară: 7 conace din România unde poți să te cazezi și să simți traiul boieresc de pe vremuri

    Măcar o dată, fiecare dintre noi ne-am dorit sau ne-am gândit cum ar fi să trăim ca boierii. Sigur, în prezent, expresia a căpătat alt sens. Dar traiul boieresc era un standard de lux. Iar asta se reflecta nu doar prin comportament, ci și prin impunătoarele conace în care locuiau. Tocmai de aceea, ți-am pregătit o serie de recomandări cu conace din România unde poți să te cazezi și să simți traiul boieresc de pe vremuri. 

    Avem și câteva recomandări de castele unde poți să te cazezi. Așa că acum ai multe opțiuni din care să alegi cum să îți petreci timpul liber într-un mod autentic. 

    1. Conace unde poți să te cazezi: Casa Timiș

    Începem recomandările de conace unde poți să te cazezi în România cu Casa Timiș. Foarte aproape de București, Casa Timiș stă pe un domeniu de 140 de hectare, așezat pe colinele de lângă Ploiești. 

    Conacul a fost construit pe la 1925, iar în 2015 a fost restaurat pentru a putea primi turiști într-o atmosferă care aduce aminte de vremurile boierești. Clădirea este un exemplu de curent neo-românesc arhitectural, care are influența și amprenta unui discipol al arhitectului Ion Mincu. 

    În anii ‘90, conacul a fost naționalizat, după care a trecut printr-un amplu proces de renovare sub îndrumarea arhitecților Călin Hoinărescu și Elena Costache. În felul acesta, suflul de altă dată al conacului a fost păstrat, dar adus la standarde actuale. 

    „Tot ce se petrece aici este despre suflet și dedicare și poartă dorința de a pune în valoare o parte din identitatea românească, pornind de la o tradiție bogată, ai cărei transmițători vrem să fim”, spune Cristina Timiș, proprietar și CEO. „Visul meu care devine în fiecare zi realitate este să scriu istorie în turismul experiențial, în turismul vini-viticol din România și în cultura ospitalității. Cei care trec pe aici, lasă o rază din sufletul lor și iau în schimb tot soarele din sufletul nostru și al Casei noastre”, spune tot ea. 

    Lucru confirmat și apreciat de turiști. Amabilitatea personalului este vizibilă de când pășești pe domeniu, poziționarea și arhitectura locului fiind de asemenea extrem de apreciate. Dacă mergi aici ai mai multe opțiuni prin care să îți petreci timpul liber: degustări de vin, vizite la cramele de pe Dealul Mare, plimbări pe dealuri și în grădina domeniului. 

    Casa Timiș are la parter un restaurant cu specific românesc, iar la etaj există trei apartamente și șapte camere duble. Tot aici mai sunt și 14 bungalow-uri construite în deal, fiecare având două camere care se pot închiria. Fiecare bungalow are specificul lui, este pictate manual și poartă denumiri de soiuri de struguri pe care cei de la Casa Timiș le cultivă. Prețurile diferă în funcție de opțiunea de cazare. Le poți consulta aici

    2. Conace unde poți să te cazezi: Conacul Coroanei

    Chiar și în Capitala României, dincolo de tot felul de Airbnb-uri și cazări mai mult sau mai puțin inedite, există un conac unde poți să te cazezi. Este vorba de Conacul Coroanei, care, în prezent, este un boutique hotel de lux, într-o clădire istorică cu arhitectură veche spectaculoasă. 

    Clădirea a aparținut celui mai bun prieten al Regelui Carol al II-lea, generalului Samsonovici. De altfel, dintr-un motiv sau altul, regele era văzut deseori la conacul generalului. 

    Într-un aer aristocratic de altă dată, toate camerele sunt personalizate și decorate cu mobilier autentic venețian și franțuzesc. Băile au oglinzi venețiene, iar granitul este imprimat cu chipuri de contese venețiene. 

    Conacul încă își păstrează autenticul și farmecul unor vremuri trecute, fiind situat în apropiere de Centrul Vechi. Prețul pentru o noapte aici începe de 590 de lei, fără mic dejun inclus. 

    3. Conace unde poți să te cazezi: Conacul Grigorescu

    În satul Rătești, din comuna Berca, județul Buzău, ai șansa să te cazezi la Conacul Grigorescu, monument tipic stilului neo-brâncovenesc. Locația este privată și este administrată de o familie. 

    În timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, conacul a servit drept spital și adăpost pentru localnici și pentru soldați răniți. În vremuri de pace, conacul și curțile aferente au fost folosite ani la rând pentru a produce vin și coniac local. În 2011, după ce a fost abandonat, Juranda și Thorsten Kirschner, un cuplu româno-german, l-au cumpărat. L-au readus la viață cu ajutorul meșterilor locali și doar cu materiale din zona buzoiană. A devenit și sediu pentru Terra Carpatica, producător de dulcețuri de casă și promotor al curentului slow food în regiune și promotor al turismului gastronomic local. 

    Proprietarii oferă spre cazare două apartamente într-o casă nou construită în stil valah, „Casa Noelia”, care este o anexă a Conacului Grigorescu. Dar există și un apartament în „Casa Bunicii”, recent renovată, cu o capacitate totala de zece persoane. 

    Conacul Grigorescu a fost apreciat de cei care îi trec pragul ca fiind o oază secretă pentru aventuri culinare și o atmosferă familială. Proprietarii mai oferă la cerere o cină slow food cu trei feluri de mâncare sau cursuri de gătit specifice bucătăriei românești reinventate. Meniul este stabilit zilnic, are produse proaspete din regiune, iar vinurile sunt premium. 

    4. Conace unde poți să te cazezi: Conacul Maria Theresa

    Facem un ocol spre Orlat, județul Sibiu, unde se află Conacul Maria Theresa. Acum mai bine de 200 ani împărați și împărătese poposeau la Orlat să petreacă noaptea. Așa a luat ființă, pe atunci, „primul Regiment de Graniță din România, în al treilea deceniu de domnie a împărătesei Maria Theresa”. 

    În timp, aici au mai rămas doar niște galerii subterane care odinioară au fost folosite pe post de temnițe sau pentru depozitarea brânzeturilor. Însă, în 2017, un conac falnic s-a ridicat peste aceste locuri, pentru a marca istoria și istoriile și pentru a duce povestea mai departe. 

    „Dorim să transmitem pasiunea pentru frumos și relaxarea din mediu rural, nimic mai autentic! Astăzi mărețul Conac are tot mai mulți oaspeți de soi ales, devenind cunoscut pentru unicitatea lui, pentru bucatele sale tradiționale pregătite după rețete autentice, culese de la producătorii locali și după omenia cu care sunt întâmpinați oaspeții care ajung în Mărginimea Sibiului localizată în Transilvania de Sud”, spun proprietarii. 

    Luxul nobiliar combinat cu vraja în sine a locului, la care se adaugă peisaje pitorești și bucate românești fac din acest loc o experiență în sine. Un conac la care poți să te cazezi și chiar să trăiești, preț de câteva zile, ca în vremurile trecute. 

    Camerele de aici, 52 la număr, sunt construite din bușteni. Prețurile pentru o noapte de cazare la Conacul Maria Theresa încep de la 500 lei. 

    5. Conace unde poți să te cazezi: Conacul Gaál

    Conacul Gaál, din satul transilvănean Dalnic, a fost construit în anul 1884, fiind restaurat abia în 2014. Fiecare mic detaliu din relicva restaurată în anul 2014 reamintește de epoca în care a fost construită, într-un mediu fermecător. Ceea ce face ca istoria de peste 150 ani să fie dusă mai departe. 

    Ca scurt istoric, moștenitorii familiei Borbáth au redobândit conacul și o parte din proprietate, însă nu au putut întreține clădirea și au vândut-o. Clădirea a fost restaurată de Fundația pentru Comunitate, fiind adusă la exigențele lumii moderne, dar păstrând elementele tradiționale și pe cele cu valoare de patrimoniu arhitectural.

    Pe lângă renovarea conacului, a mai fost construită o clădire în curte. În cele două clădiri sunt în totalitate 11 camere de oaspeți. În Conacul Gaál sunt patru camere spațioase cu mobilă veche. 

    În afară de Conacul Gaál, în centrul Dalnicului se află încă două clădiri monumente: Conacul Beczassy înconjurat de un parc și de biserica reformată medievală. De asemenea, în sat sunt încă patru conace pe care le poți vizita: Conacul Hadnagy Gyula, Conacul Hadnagy István, Conacul Darkó și Conacul Lázár. 

    6. Conace unde poți să te cazezi: Conacul Nagy

    Și pentru că fără o oprire în Covasna nu se poate, iată o recomandare din zonă. Conacul Nagy a fost construit în 1802 și are o istorie interesantă. Stăpâna conacului a fost Szotyori Nagy Tamásné, cea care, în timpul revoluției din 1848-1849 a plecat pe front să își caute fiul erou. Ulterior, în acest conac, a adăpostit eroi ai revoluției, și tot de aici a trimis pachete prizonierilor. Ca fun fact, mai mulți membri ai familiei Nagy din Szotyor (Coșeni) au primit nobilitate de la mai mulți domnitori.

    În prezent, conacul este adus la standarde moderne, funcționează în sistem hotelier și dispune de trei camere cu pat matrimonial, trei camere twin superioare și o camere twin. Mai există la subsol un bar vintage și un restaurant care poate acomoda 70 persoane. O noapte de cazare aici costă 350 lei. 

    7. Conace unde poți să te cazezi: Conacul lui Maldăr

    Facem popasul final în Oltenia, la Conacul lui Maldăr. La bază, conacul lui Maldăr era o veche culă oltenească. Adică o locuință boierească fortificată, construită pentru apărarea zonei de invaziile turcești. 

    Cu o istorie de peste 300 ani, Conacul Lui Maldăr încă păstrează detaliile de arhitectură a acelor vremuri. Ziduri groase, exterior văruit în alb, turn înalt, scări interioare și un cerdac cu arcadă aflat pe toată fațada catului superior. 

    Istoria sa, emoționantă și interesantă, spune că Tudor Maldăr, unul dintre căpitanii lui Mihai Viteazu, fusese prins de tătari, însă reușise să îi cucerească inima fiicei hanului și asta l-a ajutat să-și recupereze libertatea. Îndrăgostiți fiind, cei doi s-au refugiat într-o culă din Măldărești, cunoscută azi drept Cula Greceanu. Motiv pentru care actualul conac a preluat numele căpitanului, pentru a onora povestea de iubire. 

    Conacul are 18 camere, fiecare poartă numele unui personaj istoric și are mobilier istoric autentic, covoare tradiționale, lăzi de zestre și pânze de tot felul. 

    Un moment important al Conacului Maldăr este servirea mesei, care se face „ca odinioară”, lângă șemineu, cu tacâmuri și sfeșnice elegante. Meniurile sunt de inspirație boierească, iar ritualul ceaiului cu prăjituri de casă încă e păstrat. La fel este păstrată și „tratația cu cafea”, așa cum era făcut de vel-cafegiul boieresc pe vremuri. 

    O cameră dublă cu mic dejun costă aici aproape 400 lei pe noapte. 

    Sperăm că aceste recomandări de conace din România unde poți să te cazezi îți vor fi de folos și de vor inspira să stai, măcar preț de o noapte, într-o atmosferă boierească. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Vacanța din țară: 7 conace din România unde poți să te cazezi și să sim�...