LIFE

8 castele din România unde poți să te cazezi și să simți farmecul de odinioară

publicat pe 20 apr. 2023

    Cu toții ne-am gândit cum ar fi să trăim, preț de câteva clipe, viața regilor și reginelor vremurilor actuale sau trecute. Nu știm cât de posibil e să îți îndeplinești visul ăsta. Dar e posibil să poți să experimentezi traiul într-un castel, exact ca o figură regală. Tocmai de aceea, am căutat și am găsit castele din România unde poți să te cazezi ca să simți și tu cum e să te simți special. 

    1. Castele unde poți să te cazezi: Castel Haller

    La 22 de kilometri de Târgu Mureș, Castelul Haller stă mărturie în timp pentru un stil de viață trecut, dar nu uitat. Castelul Haller a fost construit în secolul al XVII-lea în stil clasicist baroc. A găzduit pe rând o serie de instituții de-a lungul vremurilor: a fost școală, grădiniță, internat, moară sau brutarie. 

    După renovare, în 2012, a devenit primul castel din Transilvania transformat în pensiune turistică care reflectă cu totul eleganța vremurilor trecute. Tot aici funcționează un restaurant și o cramă. 

    La interior, Castelul Haller are 14 camere, dintre care un apartament și 13 camere duble, toate amenajate cu mobilier în stil vechi. Sala de conferințe are 40 de locuri, restaurantul poate acomoda 60 de persoane. „Camerele vă transportă într-o eră stăveche a nobilimii, unele dintre ele având o structură cu pereți boltiți cu totul aparte, îmbinându-se perfect cu facilitățile moderne ale zilelor noastre”, spun proprietarii. 

    Dincolo de farmecul castelului, la subsolul acestuia, crama străveche este una dintre atracțiile locului. Are o capacitate de 100 de locuri și este ideală pentru degustări de vin, serate și alte evenimente importante. O legendă veche spunea că prin cramă era zidit un tunel ce ducea tocmai până la castelul din Sânpaul.

    Pe timp de vară, în curtea castelului este amenajată și o terasă. Iar din 2015, la Castelul Haller există și un centru de recreere cu un bazin de apă termală sărată care este forată chiar din curte. 

    Prețurile pentru o noapte de cazare la Castelul Haller încep de la 300 de lei și pot ajunge și la 500 de lei. 

    2. Castele unde poți să te cazezi: Castle Hotel Daniel

    Ca toate castelele României, Castle Hotel Daniel are o istorie și o poveste aparte. Castelul, care se află în comuna Tălișoara, din județul Covasna, este o clădire impunătoare construită în stil renascentist de pe la începutul anilor 1600. În secolul al XIX-lea i s-a mai adăugat o aripă construită în stil clasicist. 

    Castelul a aparținut grofului Daniel Mihaly, fiind moștenit de urmașii nobilului. Aceștia din urmă l-au vândut și au fugit în străinătate în perioada comunistă, moment în care o familie din sat a cumpărat castelul dar cu timpul l-a abandonat. 

    Attila și Lilla Racz, doi tineri antreprenori din București îndrăgostiți de județul Covasna, l-au cumpărat cu 100.000 de euro. Și cu speranța că turismul rural va reînvia zona și castelul. Lucru care s-a și întâmplat. 

    Lucrările de renovare și restaurare au durat cinci ani, iar rezultatul a fost extrem de bine primit de localnici și de cei doi tineri. Fiecare dintre cele 20 de camere ale castelului are un design propriu, unele fiind situate în clădirea mare, altele în castelul mic. 

    Există mai multe camere „signature” în care merită să te cazezei: 

    • Camera Constantinople, care are fresce din secolul al XVII-lea și este decorat în stil oriental cu baie deschisă spre cameră;
    • Apartamentul Swan în care există un pat king size cu baldachin și șemineu; 
    • Camera Castle Gate, amenajată prin zidăria fostei intrări a castelului, cu arcade minunate și șemineu. 

    Fostul beci al castelului a fost transformat în centru spa. Aici poți să ai parte de sesiuni semi-private de relaxare de câte două ore. Tot aici există mai multe bazine cu diferite tipuri de ape, cu temperaturi diverse, saună și scrub bar. Pe de altă parte, la restaurantul de la Castle Hotel Daniel poți să descoperi rețete tradiționale reinterpretate în manieră modernă. 

    Prețurile la Castle Hotel Daniel pornesc de la 210 euro pe noapte, cu mic dejun inclus. 

    3. Castele unde poți să te cazezi: Castelul Mikes

    Un alt castel, o altă istorie interesantă, tot în zona Covasnei. La bază, Castelul Mikes este un conac unguresc construit prin secolul al XVI-lea, domeniul acestuia aflându-se în Zăbala. 

    Aici, contele Mikes Benedek i-a construit, în 1867, un nivel și o mansardă, fix în forma vizibilă și în zilele noastre. Ani mai târziu, între 1910 și 1912, Mikes Armin a mai construit un alt castel, cu două etaje, pentru a-și acomoda mai ușor oaspeții din străinătate. 

    În trecut, Castelul Mikes era cunoscut pentru că aici exista un motor cu ajutorul căruia castelul și satele din apropiere aveau curent electric. 

    În anii 1950 este confiscat de comuniști și transformat în școală, apoi în spital. Contesa Katalina, parte a familiei Mikes, reușește în cele din urmă să recapete castelul și domeniul și să îi redea strălucirea de odinioară. Acum, Castelul Mikes poartă denumirea de Zabola Estate

    Castelul are nouă camere de cazare, fiecare cu o tematică și un desgin unice, dar cu același farmec medieval autentic locului. Domeniul este la fel de spectaculos precum castelul. Aici o să descoperi pajiști și păduri, două lacuri, patru iazuri de pescuit și o saună. 

    Pentru a sta o noapte la Castelul Mikes trebuie să plătești 600 de lei. 

    4. Castele unde poți să te cazezi: Castelul Știrbey

    Dacă te gândești la Sinaia probabil că singurul castel care îți vine în minte este Peleș. Doar că acolo nu te poți caza. Află însă că poți să stai la un alt castel din zonă. Este vorba de Castelul Știrbey, reședința de vară a prințesei Alinei Știrbey și a generalului Emanuel Florescu. 

    Castelul Știrbey este cea mai veche clădire civilă din Sinaia, fiind construită la dorința fiicei domnitorului Barbu Bibescu-Știrbey. 

    Arhitectul olandez Josef Schiffeleers a fost cel care a construit vila între 1874 și 1875. Cele șase camere de la etaj sunt amenajate în stil art-deco și pot fi închiriate în regim hotelier. Farmecul medieval e prezent prin fiecare decorațiune, culoare și obiect de la interior, în același timp oaspeții castelului beneficiind de confortul zilelor noastre. Dacă vrei să vii aici poți să stai și în livingul comun, iar micul dejun se servește la bucătărie. 

    Ca fun fact, vasele decorative și statuile cu lei care apăreau pe fațada casei la inaugurare astăzi sunt expuse în parcul central din Sinaia. 

    Se spune că între zidurile castelului s-au consumat multe povești de dragoste, iubiri, trădări și secrete care încă nu au fost descifrate pe deplin. În prezent, aici funcționează Muzeul Orașului Sinaia. Prețurile pentru o noapte de cazare aici încep de la puțin peste 300 de lei. 

    5. Castele unde poți să te cazezi: Castelul Lupilor

    Nu există un castel autentic fără ca o legendă să graviteze în jurul lui. Este și cazul Castelului Lupilor, din satul Chimindia, din județul Hunedoara. 

    Castelul datează de pe la jumătatea secolului al XIX-lea. La început servea drept cazarmă pentru ofițerii austro-ungari. Aici se vorbește despre legenda Marelui Lup Alb. Care ar fi unit sub comanda lui toți lupii din Dacia pentru a-i ajuta pe strămoșii noștri în lupte. Totodată, se spune că fantomele acestora și ale războinicilor bântuie zona. 

    Atmosfera medievală este la ea acasă la Castelul Lupilor. Aici poți să găsești cazare într-una dintre cele 13 camere, opt dintre ele fiind tematice. Prețul pentru o noapte de cazare la Castelul Lupilor, în funcție de camera aleasă, pornește de la 200 de lei. 

    6. Castele unde poți să te cazezi: Castelul Bethlen-Haller

    Despre Castelul Bethlen-Haller se spune că a fost pierdut la un joc de cărți de ultimul mare proprietar. Însă acesta a lăsat moștenire castelului o parte din numele lui. 

    Castelul a fost construit în stil renascentist între 1560 și 1624 de către tatăl cancelarului Transilvaniei, Miklos Bethlen. Cele patru turnuri amplasate în fiecare dintre cele patru colțuri au fost luate ca model după cele ale castelelor de pe valea Loarei. Castelul Bethlen-Haller nu a fost gândit ca reședință, ci, mai degrabă, servea pentru vânătoare și agrement. 

    În timp, a trecut prin diverse transformări. Între 1769 și 1773 castelul a fost reamenajat în stil baroc. 

    În anii comunismului, castelul a fost naționalizat, ca mai apoi, după retrocedare, să fie cumpărat de proprietarul Cramei Jidvei. De altfel, dacă mergi aici, poți să optezi pentru diverse pachete de degustare vin și servire a unor preparate locale și tradiționale reinterpretate. 

    Camere de la Castelul Bethlen-Haller pot fi rezervate doar pentru grupuri. Pot fi închiriate cele patru camere din turnurile castelului și cele șapte spații amenajate în fostele grajduri. 

    7. Castele unde poți să te cazezi: Castelul Templul Cavalerilor

    Chiar dacă acum funcționează sub format de pensiune, Castelul Templul Cavalerilor a fost un castel de renume la vremea lui. 

    Castelul se află în județul Alba, în rezervația naturală Cheile Vălișoarei, o arie protejată de interes național. Pe timpul Imperiului Austro-Ungar, castelul era un punct de vamă. După alipirea Ardealului la patria mamă, castelul devine cazarmă pentru soldați și vănători de munte, fiind un punct strategic de apărare. Chiar și Regele Mihai I al României a stat o perioadă din armată la acest castel. 

    Castelul ajunge să fie o ruină pe timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Este reconstruit ulterior pentru a i se reda aspectul medieval, grație eforturilor unui medic din Brașov. La interior, Castelul Templul Cavalerilor este amenajat în stil medieval, predomină lemnul și piatra, iar fiecare dintre cele 20 de camere diferă prin configurație și design. Practic, castelul te poartă în timp câteva sute de ani. 

    Turiștii care i-au trecut pragul au apreciat priveliștea superbă de pe terasă și preparatele tradiționale, printre care ciorba, tocănița, platoul cavalerului sau platoul domniței. 

    Camerele au un preț de la 200 de lei în sus pentru o noapte de cazare. 

    8. Castele unde poți să te cazezi: Castelul regal de vânătoare de la Lăpușna

    Probabil știi că nu ai cum să te cazezi la castele de renume din România, cum ar fi Peleș, Pelișor sau Bran. Dacă totuși nu vrei să te abați de la idee, Castelul regal de vânătoare de la Lăpușna poate fi o variantă bună. Asta pentru că păstrează stilul arhitectural al celebrelor castele, fiind realizat de arhitectul acestora, de cehul Carol Liman. 

    Regele Ferdinand a avut dorința construirii acestui castel în anul 1933, pentru a avea un loc de cazare dedicat vânătorii în zonă. A aparținut familiei regale până în 1949, iar după căderea comunismului nu a mai fost retrocedat. În timpul regimului comunist aici aveau întâlniri liderii vremii. Acum funcționează ca proprietate privată în regim hotelier. Se poate închiria chiar și camera regală. 

    La interior o să descoperi mobilierul din lemn masiv de molid, lucrat manual, iar sculpturile, sobele de teracotă și vitraliile sunt cele originale. Totodată, toate decorațiunile au fost conservate și îngrijite cu atenție pentru a păstra stilul care a definit perioada monarhiei în România. 

    Prețurile aici încep de la 50 de euro pe noapte, cu rezervare în prealabil. Castelul are 40 de locuri de cazare. Există opt camere cu pat dublu, de trei stele, iar late 13 camere sunt de două stele. În sala de jocuri s-au păstrat mesele originale de șah cu care șefii de stat s-au delectat aici. 

    Foto: Facebook, Booking

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments