Viewcatchers
Apartamente cu 2 camere

Au mutat ușile și au schimbat culoarele de circulație ca să ușureze traiul într-un apartament de doar 49 metri pătrați

    Atunci când cumperi un apartament nou, trebuie să iei în calcul mai multe aspecte. Locația acestuia și starea clădirii sunt foarte importante, dar și compartimentarea și suprafața disponibilă. Un cuplu tânăr de IT-iști din Cluj-Napoca au ales să pună accent pe locație: apartamentul lor e aproape de centru, face parte dintr-o clădire nou construită, dar are doar 49 metri pătrați utili.

    Cuplul care a cumpărat apartamentul de doar 49 metri pătrați și-a dorit o locuință luminoasă, care să îmbine pasiunea lor pentru job-ul de zi cu zi cu cea pentru călătorit și pentru citit. Arhitecții de la Manopera Architecture au acceptat provocarea de a amenaja un astfel de spațiu care impune reguli stricte de la început. Puținii metri pătrați avuți la dispoziție au fost transformați într-o oază de liniște și lumină, în doar trei luni.

    apartament luminos 2
    Una din cele două camere include livingul cu bucătăria și zona de luat masa.

    Au început cu modificarea circulațiilor în apartament

    Apartamentul are două camere, o baie, un dressing și un hol. Provocarea cea mai mare a fost eficientizarea spațiilor mici și diferențierea lor atât funcțional cât și vizual. De aceea, pentru a putea profita la maxim de cei 49 metri pătrați, arhitecții au intervenit încă de la început asupra circulațiilor și legăturilor dintre camere.

    Toate încăperile erau conectate la living. Din el puteai ajunge în dormitor, în bucătărie, în baie. Niciunul dintre cele două spații nu putea fi folosit la maxim și împiedica și crearea unor bariere vizuale între diferitele funcțiuni.

    apartament luminos 3
    Inițial, ușa spre dormitor trebuia să fie în spatele canepelei. Au renunțat la acel acces pentru a crea loc de canapea și zona de zi.

    „În situația inițială, ușa dormitorului amplasată pe mijlocul peretelui dintre cele două camere reducea considerabil posibilitățile de mobilare. Iar ușile de la intrare și baie amplasate în spațiul livingului produceau disfuncționalități de circulație,” explică arhitectul Romeo Cuc.

    În urma modificărilor a rezultat mai mult spațiu pentru depozitare, dar și separarea livingului de restul circulațiilor prin folosirea ingenioasă a corpurilor de mobilă în hol. Au mutat accesul în dormitor prin dressing, ca cele două camere să poată fi folosite la potențial maxim. Și au transformat livingul dintr-o zonă de circulație, într-una de relaxare, unde clienții se bucură să-și petreacă timpul liber.

    Livingul și bucătăria sunt incorporate în același dulap

    Pentru a facilita utilizarea spațiului, au amplasat zona de living la intrare în cameră. Întreaga zonă orbitează în jurul canapelei de la Kalenda și a măsuței de cafele de la Jysk. Nișa pentru TV, biblioteca și spațiile de depozitare sunt incorporate în mobilierul din care face parte și bucătăria, ambele montate pe latura lungă a camerei. Amplasarea mobilei în întregime pe o singură latură nu doar că deschide spațiul și îl face să pară mai mare, dar permite luminii naturale să pătrundă până în capăt și să creeze acea atmosferă luminoasă dorită de cuplu.

    Masă rotundă de la Homewish aleasă pentru zona de dining ajuta și ea la fluidizarea spațiului. Alături de scaunele cu spătar tip scoică luate de la Dedeman, ele fluidizează spațiul și crează armonie între obiectele prezente.

    Mobilierul de bucătărie și de living se prelungește la capăt în două corpuri de mobilă pentru a contura spațiul și a-l delimita de restul funcțiunilor, în special de zona de intrare și de hol. „Această separare a holului de intrare a fost realizată integral din corpuri de mobilier, nefiind necesară construirea de pereți și aducând o nouă zonă pentru depozitare,” spune Romeo Cuc.

    O paletă de culori simplă pentru un apartament luminos

    Arhitecții nu au pus accentul pe un stil anume, ci pe alegerea unei palete de culori potrivite care să creeze un apartament luminos. Albul predomină aproape în întregime. Se regăsește la fronturile de MDF de la mobilă din living și bucătărie, care captează și reflectă lumina într-un mod plăcut și contribuie la crearea unei atmosfere luminoase.

    Accentele de lemn prezente în bibliotecă, în blat și la backsplash aduc un plus de căldură la interior și sparg monotonia creată de alb. Parchetul din lemn stratificat de la Barlinek este montat pe direcția luminii naturale, iar asta este un alt mod de a capta și dispera uniform lumina la interior. Faptul că este montat în aceeași direcție în tot apartamentul ajută la crearea unui design uniform între încăperi.

    Petele de culoare precum verdele din tapițeria canapelei sau din textilul draperiilor ajută la crearea unei atmosfere calme și trimit cu gândul la natură.

    În dressing și dormitor, amenajarea continuă în același stil minimalist prezent în restul apartamentului. Nu se simte lipsa obiectelor decorative, căci combinația dintre corpurile de iluminat, noptiere și paleta de culori, animează spațiul. Se păstrează textura naturală a lemnului, accentuată de tonuri neutre de gri regăsite la pat și la perdele.

    Au montat harta deasupra patului ca răspuns la pasiunea clienților pentru călătorit, e din lemn și le permite să „bifeze” locurile deja vizitate cu pin-uri.

    În baie, au spart monotonia creată de gri prin combinarea diferitelor texturi și modele de ceramică pe pereți și pe pardoseală. Accentele de lemn de la oglindă și corpul de lavoar încălzesc atmosfera.

     

    apartament luminos 15
    Deși griul predomină în baie, atmosfera este una caldă datorită prezenței texturii lemnului.

    A fost nevoie să facă multe modificări la nivelul instalațiilor sanitare. Pentru a crea un spațiu mai generos și mai fluid, au renunțat la cada prevăzută inițial și au optat pentru un duș walk-in. Astfel, întreaga baie a devenit mai luminoasă și mai aerisită.

    În final, întreaga amenajare a costat aproximativ 20.000 de euro și a durat aproximativ 90 de zile. Cele mai costisitoare achiziții au fost mobila realizată pe comandă la MobSteel Design, care alături de obiectele sanitare, electrocasnice și decorațiuni au costat aproximativ 12.000 de euro. Finisajele precum ceramica din băi, parchetul, ușile și manopera a costat aproximativ 8000 de euro.

    Clienții sunt extrem de mulțumiți de rezultat. Deoarece proiectul a fost gata la începutul pandemiei, când munca de acasă a devenit uzuală, ei au avut ocazia să se bucure la maxim de noul lor apartament luminos și de tot ce avea el să le ofere.

    TIPS & TRICKS pentru amenajare de la Manopera Architecture:

    • Amplasarea oglinzilor în puncte cheie astfel încât să avantajeze spațiile. Ele pot fie să marcheze un capăt de perspectivă, fie să mărească vizual casa, deoarece oglinzile au această capacitate de a schimba un spațiu.
    • Corpurile de iluminat și amplasarea punctelor luminoase în casă sunt esențiale. Iluminatul artificial al camerelor pe timp de seară ar trebui să se concentreze pe iluminat funcțional (zona bucătăriei, birouri, noptiere etc), iluminat pentru atmosferă (în general, corpuri de iluminat amplasate perimetral, care oferă o lumină ambientală, difuză și care permite citirea spațiului dincolo de funcțiunea lui) și iluminat bazat pe accente (o lampă arhitecturală amplasată exact deasupra mesei va fi întotdeauna cea mai bună opțiune).
    • Mobilierul nu trebuie să fie mereu unul standard. El are capacitatea de a separa spații sau de a contura zone dedicate atunci când este gândit și amplasat în legătură cu spațiile pe care le deservește.

    Foto: Viewcatchers

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Creditele ipotecare ale viitorului sunt online și deja le poți obține mult ma...