Plante

Ce trebuie să știi despre arta îngrijirii unui bonsai și cum alegi soiul potrivit pentru casa ta

publicat pe 08 aug. 2022

    Arborii bonsai sunt, potrivit reputației lor, plante de apartament delicate și greu de întreținut. Însă deși necesită o îngrijire specială, odată ce înveți principiile de bază, îngrijirea bonsaiului nu mai pare atât de dificilă. 

    În japoneză, bonsai se traduce mot-a-mot „grădinărit în tavă”, iar denumirea se referă mai degrabă la procesul de micșorare artificială a plantelor care sunt în mod obișnuit prea mari pentru a fi crescute în ghiveci – de obicei copaci care trec prin acest proces pentru a fi împiedicați să își atingă dimensiunea naturală.

    Exemplarele pitice de copaci și arbuști de ghiveci sunt destul de populare astăzi în rândul iubitorilor de plante de apartament. Pomii semi-pitici sau pitici sunt crescuți la un sfert sau la jumătate din dimensiunea lor normală în spații mici, urbane, în principal pentru înfrumusețarea decorului.

    Un bonsai cu o coroană bogată de frunze are nevoie de o sursă de lumină naturală și aer proaspăt.

    Însă bonsaii nu sunt, de fapt, arbori pitici. Arborii bonsai găsiți în comerț sunt versiuni miniaturale crescute, tăiate și întreținute cu ajutorul unor tehnici speciale care îi fac să arate aproape identic cu arborele original. 

    Aspectul lor neobișnuit este calitatea care îi transformă în veritabile forme de artă botanică, iar nevoile lor speciale sunt derivate din nevoile copacului bonsai original – condițiile de lumină, umiditate și sol sunt deosebit de importante pentru vitalitatea și longitivitatea arbuștilor. Tunderea și tăierea acestora sunt, de asemenea, pași fundamentali în menținerea formei lor.

    Tunderea și tăierea acestora sunt, de asemenea, pași fundamentali în menținerea formei lor.

    Cum alegi un arbore bonsai pentru casa ta

    Atunci când alegi un bonsai trebuie să te asiguri că îl alegi pe cel potrivit stilului tău de viață, astfel încât să îl poți îngriji eficient. Există soiuri de bonsai care nu au nevoie de o îngrijire complicată, printre care arborele de jad (Carassula ovata) și ficusul

    Poți să alegi dintr-o varietate de arbori bonsai pitici subtropicali sau tropicali și să respecți regulile de îngrijire specifice fiecăruia. Ia în considerare și climatul zonei în care locuiești și poziția camerei în care îți dorești să îl plasezi. Locuiești într-o zonă caldă, cu o umiditate sporită pe timpul verii și lumină naturală din belșug chiar și-n timpul iernii? Atunci un bonsai subtropical este perfect pentru tine.

    Cum ai grijă de bonsai

    Bonsaiul este considerat un exemplar de artă, nu doar un arbore pitic, așa că sarcina ta nu este doar să-l păstrezi în viață, ci și sănătos. Un copac cu o coroană de frunze bogată se dezvoltă frumos în aer liber, pe balcon, dacă condițiile meteorologice naturale îi priesc. 

    Arborii bonsai sunt un gen care iernează, iar dacă sunt expuși frigului în lunile reci, decembrie-februarie, ghiveciul și coroana acestuia trebuie protejate. Plasează bonsaiul într-un loc ferit de viscol și acoperă pământul din ghiveci cu rumeguș, frunze uscate și orice alt material termoizolator. Bonsaiul trebuie udat doar în zilele cu temperaturi blânde, când apa nu este în pericol de îngheț. 

    În cazul bonsailor, atât a celor crescuți în exterior, cât și a celor crescuți în interior, temperaturile scăzute sunt importante pentru iernare, aceasta din urmă fiind de asemenea o etapă importantă în ciclul de creștere. De reținut este însă faptul că arborii bonsai trebuie protejați de condiții extreme, cum ar fi furtunile, ploile abundente, zăpada sau vântul puternic. 

    Lumină

    Arborele bonsai are nevoie și de expunere la lumină, la care se adaptează treptat odată cu schimbările aferente fiecărui anotimp în parte. Un bonsai cu o coroană bogată de frunze are nevoie de o sursă de lumină naturală și aer proaspăt, așa că cea mai bună idee este să îl așezi într-o zonă cu multă lumină naturală.

    Dacă bonsaiul tău este un gen tropical, dar locuiești într-o zonă cu ierni reci, va trebui să-l muți în interior vreme de câteva luni, până când pericolul de îngheț a trecut. De asemenea, trebuie să te asiguri că bonsaiul tău beneficiază de umiditate, având în vedere că sistemele de încălzire interioare afectează această calitate a aerului în interior. Evită curenții reci de aer.

    Apă și umiditate

    Una dintre cele mai dificile părți ale îngrijirii bonsaiului este dibuirea cantităților de apă și gradului de umiditate corecte. În mod tradițional, arborii bonsai sunt ținuți în ghivece mici, fără foarte mult spațiu pentru un sol bogat în nutrienți sau pentru reținerea umidității. Monitorizarea constantă, udarea și stropirea frecventă sunt cruciale. Pe scurt, trebuie să creezi un microclimat adecvat pentru bonsaiul tău.

    Udarea după cum consideri că este necesar este recomandată în detrimentul udării după un program stabilit, mai ales în cazul unui bonsai ținuț în interior, care ar putea avea de suferit din cauza condițiilor uscate de mediu.

    O modalitate de a te asigura totuși că acesta beneficiază de mediul de care are nevoie este plasarea unui vas de apă în apropiere sau a unui umidificator. Și deschiderea ferestrelor ajută la împrospătarea aerului, dar și la creșterea nivelului de umiditate.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments