DIY

Câteva trucuri să scurtezi rapid și ușor perdelele prea lungi

  Perdelele sunt acel accesoriu care leagă împreună toate elementele dintr-o amenajare în mod armonios și îi dă un aspect finisat și cozy. Nu doar că filtrează lumina naturală într-un mod plăcut, ci completează stilistic încăperea și îi dau acel sentiment de „acasă”. Totuși, dacă ele nu au dimensiunea potrivită, pot arăta neglijent și inestetic. Uite câteva trucuri pentru perdele prea lungi, dacă nu ai o mașină de cusut.

  Cum să măsori corect dimensiunile pentru material

  Măsurarea înălțimii camerei este primul pas în proces, fiindcă te va ajuta nu doar pentru scurtare, ci și la achiziție. Majoritatea apartamentelor au înălțimi de 250 – 300 centimetri, însă acesta nu este singurul lucru după care trebuie să te ghidezi. Folosește o ruletă un metru de croitorie pentru a măsura lungimea exactă a spațiului în care dorești să amplasezi perdelele. Când faci asta, este musai să iei în considerare și înălțimea suportului perdelei pentru a obține o lungime adecvată.

  Dacă suportul de perdea (șina sau bara) este deja montat, măsurarea trebuie făcută din podea până la înălțimea lui. Dacă nu este încă montat, acum este momentul să marchezi înălțimea la care îl vei instala. Încearcă să îl prinzi cât mai aproape de tavan, pentru a evita segmentarea vizuală a spațiului.

  Dacă ai deja materialul pentru perdea la îndemână, folosește dimensiunile obținute pentru a marca lungimea necesară a perdelei. Nu uita să iei în calcul și dimensiunea cârligelor – cele pentru rejansă, de exemplu, au aproximativ un centimetru. Inelele sunt mai mari și trebuie măsurate direct. Cel mai simplu este să faci marcajele după ce ai pus, deja, inelele pe perdea și să măsori de la inel până jos. După ce ai stabilit dimensiunea de care ai nevoie și ai marcat-o pe material, iată ce trucuri pentru perdele prea lungi poți pune în aplicare.

  Trucuri să scurtezi perdelele prea lungi fără să coși

  Pentru a rezolva această problemă, există mai multe tipuri de soluții. Dacă nu vrei să apelezi la serviciile unei croitorese, poți scurta perdelele acasă prin metode mai mult sau mai puțin creative, în funcție de ce unelte ai la dispoziție. De exemplu:

  Scurtare cu bandă termoadezivă

  scurtare perdele prea lungi cu banda termoadezivă si fier de calcat
  Dintre toate trucurile pentru perdele prea lungi, tivirea cu bandă termoadezivă este cel mai eficient

  Pentru cei care nu au experiență în cusut, o soluție simplă și rapidă este să folosești bandă termoadezivă pentru textile. Această bandă se activează prin căldură și lipsește materialul fără a fi nevoie de cusături. După ce ai marcat cu cretă lungimea dorită a materialului, îndoaie-l precis pentru a forma un tiv și amplasează banda adeivă înăuntru – aceasta va prinde materialul prin încălzire. Pentru a evita eventualele alunecări ale materialului, îl poți prinde mai sus de bandă cu ace de siguranță. Un alt truc este să calci marginea îndoită care va fi deasupra podelei înainte să calci zona în care ai pus banda adezivă.

  Tivire cu adeziv textil

  Un alt truc de scurtare a perdelelor prea lungi este să folosești un alt tip de adeziv – cel textil. Nu vei avea nevoie de un fier de călcat pentru a finaliza procesul. Procedează la fel ca în cazul tivirii cu bandă termoadezivă, pentru a te asigura de un rezultat final cu o lungime uniformă. Fiindcă unele materiale sunt sensibile la anumite substanțe, cel mai bine este să testezi adezivul pe un colț ascuns sau pe un rest de material înainte să îl aplici pe toată lungimea perdelei.

  Idei creative de prindere

  perdea gri legata cu funda roz
  Leagă perdelele cu fundă pentru a le suspenda de la podea și a personaliza amenajarea

  Poți să folosești cleme decorative sau panglici colorate pentru a prinde perdelele într-un mod original și plin de personalitate. Aceste accesorii nu doar că scurtează perdelele, dar pot adăuga și un plus de stil în decorul camerei tale. Fundele sunt în tendințele de design interior în 2024, iar tu poți folosi unele supradimensionate pentru a prinde perdelele la mijloc. Materialul se va strânge datorită fundei și va părea mai scurt – poți ajusta efectul prin bufarea jumătății superioare a perdelei după ce ai legat-o.

  Cum alegi perdeaua potrivită

  Atunci când alegi perdele noi, ai grijă să iei în considerare nu doar lungimea, ci și textura, materialul, culoarea și stilul acestora. Perdelele sunt un element important într-o amenajare de interior, deci este important să le coordonezi estetic cu celelalte elemente din amenajare. Nu le subestima efectul asupra atmosferei din încăpere – investește într-o perdea simplă, dar care își face simțită prezența prin materialitate.

  Cât despre dimensiuni, perdelele prea lungi pot fi ușor transformate într-un element de design deosebit cu puțină creativitate, răbdare și atenție la detalii. Nu-ți fie teamă să încerci diverse metode de scurtare sau de prindere, iar rezultatul va fi cu siguranță pe măsura așteptărilor tale.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Câteva trucuri să scurtezi rapid și ușor perdelele prea lungi