Lifestyle

3 case memoriale lăsate în paragină și care sunt șansele lor de a-și spune povestea mai departe

    Zeci de case memoriale zac în paragină de ani de zile, peste tot în țară, fiind puse la coada listei de priorități de către autoritățile care le au în grijă. În timp ce responsabilitatea reabilitării lor este pasată de la o instituție la alta, toate aceste clădiri cu valoare istorică riscă să ajungă în punctul în care să nu mai poată fi salvate. Am făcut și noi o listă cu câteva astfel de monumente, în stare avansată de degradare, pentru care nu există, în momentul de față, decât promisiunea că vor fi redate publicului, într-un context care să le facă cinste.

    Conacul din comuna Goiești (Dolj) în care s-a născut poetul Alexandru Macedonski (1854-1920) a fost lăsat de izbeliște, după Revoluție, până a ajuns la stadiul de ruină. Din conacul impunător, construit în prima jumătate a secolului al XIX-lea, nu au mai rămas decât zidurile și acoperișul. Deși s-a născut la București, Alexandru Macedonski și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei pe Valea Amaradiei, în satul Pometești care ține de comuna Goiești. După moartea părinților, conacul a fost vândut boierului Mihai Berlescu, fost ministru al Industriei și Comerțului în Guvernul Alexandru Averescu III. În perioada comunistă, proprietatea a fost confiscată și a intrat în administrarea statului. De-a lungul anilor, casa a fost școală, cămin cultural și muzeu.

    În ’90, conacul a revenit în posesia familiei Berlescu, dar nefiind administrat corespunzător, a ajuns în paragină. În 2001, moștenitorul boierului Berlescu a donat conacul din Pometești Consiliului Județean Dolj, împreună cu 50 hectare de teren agricol. Condiția era ca autoritățile să reabiliteze clădirea, iar terenul donat să fie folosit în interesul copiilor aflați în dificultate din cadrul Direcţiei Judeţene de Protecţie a Drepturilor Copilului Dolj. Din motive birocratice, proiectul nu s-a concretizat, deși proprietatea este de ani de zile în administrarea autorităților județene. Promisiunea recondiționării casei în care a copilărit Macedonski este readusă periodic în discuție la nivel local, dar până în prezent, fără rezultate concrete.

    Conacul dintre vii al lui Duiliu Zamfirescu urmează să fie reabilitat cu fonduri europene

    Casa în care Duiliu Zamfirescu (1858-1922) a scris o bună parte a operelor sale este un alt loc încărcat de istorie care a ajuns în paragină. Conacul vechi boieresc, înconjurat de 100 pogoane de viță de vie, se află în satul Faraoanele din comuna Vârteșcoiu (județul Vrancea). Se bănuiește că ar fi fost construit în jurul anilor 1900. Duiliu Zamfirescu venea des aici cu copiii, mai ales după ce și-a încheiat cariera diplomatică și este locul în care au poposit, de-a lungul timpului, numeroase personalități ale vremii. Casa a fost grav avariată în timpul Primului Război Mondial. Din corespondența scriitorului, aflăm că în perioada conflictului s-au pierdut multe obiecte rare, documente și portrete de familie.

    case memoriale Duiliu Zamfirescu
    Urmașii scriitorului Duiliu Zamfirescu au mai multe proprietăți în zonă care au rămas în paragină. Foto: Radio România Actualități

    La moartea lui Duiliu Zamfirescu, conacul de la Faraoanele a rămas moștenitorilor lui, dar în perioada comunistă a fost naționalizat. După 1989, urmașii scriitorului au fost repuși în drepturi, dar cum nici unul dintre ei nu mai locuia în zonă, casa a fost abandonată. Nimic din ce vezi astăzi nu indică trecutul acestui conac. Clădirea se află într-o stare deplorabilă și este pe punctul de a se prăbuși. Există, însă, o mică speranță. Casa urmează să fie administrată de Consiliului Județean Vrancea după ce a fost donată de urmașii lui Duiliu Zamfirescu. Autoritățile și-a luat angajamentul să reabiliteze clădirea cu fonduri europene și să o transforme în casă memorială.

    Casa lui Marin Preda, recuperată de autoritățile locale care promit să o readucă la viață

    Casa din Siliștea-Gumești (Teleorman) în care s-a născut scriitorul Marin Preda (1922-1980) urmează, în teorie, să revină și ea în patrimoniul public după ce autoritățile locale și-au arătat intenția de a o cumpăra. Clădirea modestă în care autorul romanului Moromeții și-a petrecut primii ani din viață se află într-o stare avansată de degradare, după ce a fost abandonată, mai bine de un deceniu, de actualii proprietari.

    casă memorială Marin Preda
    Casa în care s-a născut Marin Preda a fost abadonată complet, ani de zile. Foto: Adriana Dogaru

    În Siliștea-Gumești, există un centru memorial dedicat lui Marin Preda care a fost inaugurat în 2018. Proiectul este o inițiativă privată. Dorel Petrescu, admirator al operei lui Marin Preda, împreună cu alți doi asociați și-au asumat pe cont propriu înființarea unui muzeu care cinstească memoria scriitorului. Centrul cultural funcționează chiar în școală în care a învățat Marin Preda, în anii în care a locuit la Siliștea-Gumești. Muzeul poate fi vizitat și virtual, pe platfoma www.muzeedelasat.ro

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    3 case memoriale lăsate în paragină și care sunt șansele lor de a-și spune...