LIFE

Bucureștiul reimaginat, farmecul parfumurilor și estetica gotică în 5 dintre muzeele mai puțin știute ale Capitalei

    Sunt acele muzee mari și cunoscute din București, dar dincolo de ele, se ridică din linia a doua câteva variante interesante, care pot reprezenta o experiență inedită și o sursă de cunoștințe noi, estetică arhitecturală, design remarcabil și, de ce nu, chiar fotografii memorabile.

    Iată, așadar, muzee din București de care e posibil să nu fi știut.

    1. Muzeul Theodor Aman

    Strada C. A. Rosetti 8, București

    Experiența vizitării acestui muzeu este cu atât mai personală cu cât chiar pictorul (1831-1891) este cel care a creat planurile casei, împreună cu sculptorul Karl Storck. Locuința este considerată una dintre cele mai frumoase din București, așa că te poți bucura și de arta propriu-zisă, dar și de partea arhitecturală.

    Viziunea artistului e prezentă în fiecare detaliu, de la vitralii la picturi murale, de la lambriuri la mobilier. Marcat de perioada Belle Epoque și deschis în 1908, este unul dintre cele mai vechi muzee memoriale din țară.

    Soția pictorului, Ana, a primit ca zestre terenul pe care este construită clădirea și tot ea este cea care a realizat dorința lui Aman, după moartea acestuia. Locuința a devenit astfel muzeu, Ana Aman donând statului casa, operele și mobilierul, pentru concretizarea planurilor pictorului.

    Amprenta personală și spiritul patriotic sunt copleșitoare în esența expoziției, Aman însuși participând la Revoluția din 1848. Expuse în prima casă-atelier din România, uleiurile, pânzele și gravurile au ca subiect istoria României, redând evenimente majore precum „Cea din urmă noapte a lui Mihai Viteazul” (1852), „Izgonirea turcilor la Călugăreni” (1872) sau „Tudor Vladimirescu” (1874-1876).

    2. Muzeul copiilor

    Bulevardul Decebal nr. 11, București

    Dedicat celor cu vârste între 4 și 18 ani, muzeul încearcă să combine educația și divertismentul într-un mod cât mai atractiv pentru copii și adolescenți, prin tururi captivante, precum „Ocolul Pământului în 80 de curiozități”, o experiență interactivă cu detalii despre planeta noastră, opriri în diverse țări, cuburi ilustrate și quiz-uri, sau „Kids in the Roman Empire”, în care copiii pot vizita Colosseumul, construit sub forma unui decor de film, unde vor descoperi legende romane, monumente și lumea primului împărat al Romei, Iulius Cezar.

    Hub-ul educativ poate fi rezervat pentru grupuri sau persoane și este un proiect interactiv, cu ghizi de specialitate.

    A fost inaugurat în 2019, are 1.900 de metri pătrați și 110 săli, structurate pe teme și activități: artă, cultură, tehnologie, istorie, geografie. 25 de expoziții permanente stau la dispoziția vizitatorilor cu realități digitale, mini-laboratoare cu experimente distractive, un planetariu și călătorii virtuale prin corpul uman.

    Muzeul își propune să fie o sursă de învățare non-formală și să ofere cât mai multe informații utile celor care nu au acces la ele în mod normal sau celor care vor să aprofundeze anumite subiecte de care sunt pasionați. Copiii pot îmbina astfel datele primite la școală cu experiențe practice, în timp ce se relaxează, în timpul liber.

    3. Muzeul Parfumului

    Calea Dorobanți 172, București

    Deschis în 2014 în cadrul Mario Plaza, muzeul reprezintă o colecție privată de parfumuri și produse cosmetice. Un loc unic în România, cu aproape 10.000 de exponate din țară și din străinătate, unele extrem de cunoscute, pe care le vei recunoaște imediat, altele de nișă.

    El imită ambițios, la o scară foarte mică, proiecte elaborate, precum cele din Barcelona, New York sau Paris.

    Pe rafturi poți regăsi obiecte fascinante din trecutul apropiat, cum ar fi parfumuri și loțiuni „Farmec”, „Doina”, „Miraj” sau „Tabac”, dar și piese de colecție, cum ar fi apa de colonie preferată de Regele Carol I, parfumurile „Vainqueur” și „Joséphine”, create pentru Napoleon Bonaparte și soția sa, Joséphine, „Mon Boudoir”, parfumul de violete produs de Casa Houbigant și folosit de Regina Maria, un parfum al casei Lubin – exponat original din 1825, sau diverse esențe favorite ale vedetelor de la Hollywood.

    Adevăratele opere de artă sunt sticluțele de toate culorile, decorate cu mici bijuterii, pietre prețioase și picturi în miniatură, pe care le poți admira în vitrinele muzeului.

    4. Muzeul Micul Paris

    Strada Lipscani 41, București

    Prezentat drept un loc cu „ambient, seducţie, frumuseţe şi tâlc”, muzeul aflat în inima Centrului Istoric este o incursiune într-o casă burgheză, de epocă. Extrem de bine prezentate și conservate, exponatele dau senzația că pășești direct în trecut, pentru câteva minute sau ore. Pe acorduri de jazz în surdină, poți vizita interioarele foto-cabinetului, colecția de vestimentație și numeroasele obiecte din perioada în care Bucureștiul era supranumit „Micul Paris”.

    Cele două săli mari, Salonul Oriental și cel Franțuzesc, sunt un refugiu cochet de la realitatea contemporană a Capitalei.

    „Facem vizibil un mit” spun organizatorii, cele peste o mie de exponate sunt completate de experiențe interactive, pe care le poți rezerva din timp: în cadrul muzeului poți servi un ceai din vase nobile autentice,poți închiria diverse costumații, bijuterii și accesorii, mai poți pune la cale o cină romantică sau organiza petreceri à la „Marele Gatsby”.

    5. Muzeul de Artă Veche Apuseană

    Strada Nicolae Minovici 3, București

    Construit aproape de jumătatea secolului trecut, muzeul impresionează încă din exterior. Primii pași către intrare îi faci pe un pod mobil specific castelelor medievale, similar cu al castelului Hornby din Norfolk, Anglia. Clădirea e construită în stil gotic, cu accente Tudor, normande și venețiene, o combinație spectaculoasă de elemente arhitectonice semnificative.

    Costurile construcției au fost fabuloase pentru anii ’40, peste 7 milioane de lei-aur (moneda din acea perioadă) care au fost gestionate de meșteri străini, pe baza a 400 de schițe făcute de fondator, inginerul Dumitru Furnica-Minovici (1897-1982), și de arhitectul Enzo Canella.

    Pe lângă fotografii-document, arme, tapiserii, vitralii, sculpturi, picturi și expoziții temporare celebre, cum ar fi „Cap de copil”, lucrarea lui Brâncuși care nu mai fusese expusă timp de 45 de ani, muzeul oferă și o interesantă perspectivă estetică, atât a interiorului, cât și a grădinii prin care te poți plimba relaxat, admirând statuetele și nuferii.

    BONUS EXTRA-BUCUREȘTI: Muzeul Amintirilor din Comunism

    Bulevardul Eroilor 19, Brașov

    Iată și o variantă din afara Capitalei. Pentru o excursie de o zi la munte, Muzeul Amintirilor din Comunism (Brașov) reprezintă un obiectiv care atrage atenția.

    Inaugurat pe 1 aprilie 2022, muzeul creează o imagine completă a României în perioada comunismului, redată prin fotografii, mărturii și obiecte personale, cum ar fi bibelouri – celebrul peștișor de sticlă colorată de pe televizoarele cu lampă și balerina grațioasă din vitrină, pick-up-uri retro, mobilier, cărți, costume de pionier, tapiserii sau păpuși.

    Vizita poate reprezenta o metodă bună de a le oferi celor mai tineri detalii concrete despre cum era viața înainte de Revoluție și poate readuce în prim-plan sentimente și momente uitate pentru cei care au trăit acele timpuri. Componenta emoțională este una de bază a experienței.

    Muzeul are și o campanie de colectare activă, prin care încurajează donațiile de obiecte din perioada comunistă, cu sau fără o poveste atașată, pentru a fi expuse. De câte ori poți spune că ai contribuit la exponatele unui muzeu? Expoziția crește astfel organic, din amintirile celor care au făcut și fac parte din acea epocă.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Bucureștiul reimaginat, farmecul parfumurilor și estetica gotică în 5 dintre...