PROIECTE DE AMENAJARE

Dormitor cu vedere către pădure și amenajare mid-century cu accente boeme, într-o casă din Brașov

publicat pe 29 iun. 2023

    Laura Breabăn, designerul de interior din spatele Duende de Luna, se folosește de finisaje, vopseluri decorative, tapet în forme și culori inedite pentru a aduce la un loc toate pasiunile și trăirile proprietarilor unui spațiu și amenajează întotdeauna într-un stil intim și personal. Exact același lucru a făcut și cu amenajarea unei case în stil mid-century, din Brașov, comuna Cristian.

    Proprietarii, un cuplu care lucrează în domeniul juridic, respectiv în cel medical, împreună cu cei doi gemeni ai lor, și-au dorit un spațiu prietenos și primitor, extrem de ergonomic, pretabil pentru cei mici, dar și pentru musafiri. Toate acestea fără a sacrifica partea estetică și ordonată a casei. Laura a coordonat amenajarea ghidându-se după câte un element diferit pentru inspirație.

    Vila are 120 metri pătrați și se întinde pe două etaje, fără terase. Chiar dacă pare suficient spațiu, designerul a întâmpinat o provocare în ceea ce privește zona de zi a casei.

    Cerința proprietarilor pentru Laura a fost ca într-un spațiu de doar 20 metri pătrați, cu geamuri pe trei laturi și deschiderea spre hol pe a patra, să găsească loc și să organizeze armonios atât o zonă de dining potrivită pentru opt persoane, cât și o zonă generoasă de lounge, un colț de citit și o pianină. Toate acestea fără să blocheze accesul către curte. Și i se părea imposibil la început, dar a reușit.

    Procesul de amenajare s-a desfășurat remote, căci Laura este din București, iar proprietarii și implicit proiectul, din Brașov. Deciziile au curs natural, printre multele poze trimise pe Whatsapp și mostrele primite prin curier. Clienții au avut încredere 100% în ea și au rezonat încă de la început în cel mai bun mod.

    Stilul mid-century combinat cu creativitatea designer-ului

    Stilul casei este unul contemporan cu accente scandinave și mid-century. Pe parcursul amenajării, Laura a tot introdus elemente artistice-boeme, accente contemporane și inserții scandinave ultra-calde, care s-au combinat perfect și au reușit să ofere vibe-ul de „acasă”.

    A introdus câteva elemente cheie, care să încălzească spațiul cât mai mult. De exemplu, a încadrat fereastra din living cu lemn masiv, a montat polițe și un divider din metal auriu desenat și personalizat după modelele de arcade adorate de către proprietari și, nu în ultimul rând, tapetul cu textură canvas mixat fie cu glet decorativ 3D, așa cum este în bucătărie, fie cu vopsea decorativă cu efect organic, așa cum este în matrimonial.

    Inspirația pentru fiecare încăpere vine de la proprietari

    La parter se află zona de living și dining, o baie pentru oaspeți și bucătăria. Living-ul open space include și o zonă specială pentru luat masa, gândită pentru cinele în familia, o zonă de citit, dar și pianina ca obiect central în jurul căruia se strânge mereu veselia din familie.

    Masa din dining este de la Ioooi.ro, iar tabloul este realizat de Mihaela Vraciu.

    Etajul cuprinde dormitorul matrimonial, dormitorul gemenilor, dar și o cameră tip birou. „Matrimonialul este o poezie, trebuie doar privit”, spune Laura. Întregul concept a pornit de la vopseaua decorativă tip stucco mat de la Ton Corner de pe pereți și a continuat cu tapetul delicat de pe tavan care continuă și în dressing. Pentru a obține un efect de continuitate vizuală, au ales sa desființeze ușa dintre dormitor și dressing și să monteze o draperie opacă din catifea care se continuă și pe ferestre.

    Pădurea din apropierea casei a fost inspirație pentru dormitorul celor mici. Tapetul feeric împreună cu căsuța bleumarin de la MAMA și Lemnul, reprezintă piesele principale din amenajare.

    Proprietarii și-au dorit ca Laura să gândească cât mai multe zone deschise pentru gemeni, astfel încât, cei mici, să fie încurajați de la o vârstă mică să facă singuri alegeri în ceea ce privește îmbrăcămintea sau cărțile pe care vor să le folosească.

    „Fiecare copil are compartimentul său de hăinuțe și ambele zone sunt amplasate jos, pentru înălțimea lor. Același principiu a fost aplicat si pentru polițele deschise pentru cărți. În rest, toate spațiile au fost în mod voit gândite cu fronturi închise, inclusiv căsuța “Amsterdam” cu fronturi superbe, plină de jucării”, povestește Laura.

    Cât despre birou, totul a început de la piesa must a clienților – pick-up-ul cu multe vinyluri. Atmosfera din această încăpere este ușor artistică și muzicală, tapetul retro black & white de la Vladila întregind și mai mult conceptul. Ambientul inspirațional este extrem de bine completat de biblioteca plină de cărți, dar și de un birou comod, reglabil pe înălțime, pentru a fi folosit și pentru vlogging.

    Când vine vorba despre obiecte mult dorite, proprietarii au ținut foarte mult la ușile albe din bucătărie, din metal și sticlă. De asemenea, un alt obiect dorit, ușor mai costisitor, a fost biroul: blatul realizat din lemn masiv de 4,5 centimetri și picioarele metalice, reglabile pe înălțime.

    Riflajul din lemn este realizat de Mirela Vasile.

    Când știi ce vrei de la amenajare, nu există loc de greșeală

    Bugetul pentru această amenajare s-a dus, într-o proporție destul de mare, pe finisaje. Clienții au ales să investească în var, vopsea decorativă cu efecte, profile decorative pentru pereți și ceramică de calitate. În plus, în ceea ce privește mobilierul, au ales să creeze un mix între materiale de calitate, durabile și naturale (lemn masiv, metal), așa că aceasta a fost o altă categorie importantă pentru ei. Laura estimează că bugetul a fost împărțit astfel: 65% mobilier, 30% finisaje și 5% decorațiuni.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Laura Breabăn:

    • Creează schema cromatică pentru proiect înainte de a alege orice finisaje sau culori de mobilier;
    Aceasta este schema cromatică pentru amenajarea casei din Brașov.
    • Dacă există un obiect de la care pornești amenajarea, spre exemplu un pick-up, primul pas poate fi alegerea unui finisaj pentru pereți, astfel încât să îl susțină conceptual și cromatic, de exemplu un tapet alb negru artistic. Ulterior, completează camera cu piese utile, alese într-o estetică neutră. Animă folosind accesorii mai speciale, precum niște tușe glossy: sticlă fumurie, un covor de lână, o pernuță statement sau un lampadar elegant;
    • Atunci când poți, desființează ușile dintre dormitor și dressing. În acest proiect am folosit o idee care mie îmi place foarte mult– am desființat ușa de la dressing și am pus o draperie din catifea care se continuă și pe ferestre.
    • Observă lumina din fiecare încăpere și ține cont de culorile folosite. Nu te sfii să alegi nuanțe calde și bogate în texturile mobilierului ales. Eu am folosit catifea muștar, accente energice de coniac și vâscoză satinată cărămizie. Astfel am potențat jocul razelor de soare care creează un spectacol. Evită să folosești vopsea albă sau mobilă albă în spații cu soare direct. Prea multă reflecție și strălucire artificială poate deveni obositoare.

    Foto: Anca Moiceanu

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments