Case

O casă de 240 metri în care exteriorul și interiorul se unesc prin ferestre imense, culori inspirate din natură și linii simple

publicat pe 07 iun. 2024

    Conexiunea cu peisajul din jur a fost punctul de plecare în amenajarea unei case cu arhitectură modernă, dintr-un sat de lângă București. Este o locuință secundară, gândită ca un loc în care să te rupi de agitația orașului. Fiecare detaliu al proiectului pune accent pe legătura interior/exterior, de la materialele folosite în amenajare, până la texturi și culori inspirate din natură. Arhitectele de la Jooca Studio (Alexandra Stamate, Bianca Buruiană, Ana Maria Vasile și Elisa Taserb) au fost cele care au reușit să transforme casa de 240 metri pătrați, preluată la roșu, într-un spațiu al relaxării absolute.

    Casa se află relativ aproape de București, la nici o oră de mers cu mașina. Este o proprietate cu mult teren, care se bucură de un cadru natural privilegiat. De altfel, tot proiectul a ținut cont de frumusețea zonei, încă din faza de construcție a casei. Beneficiarii și-au dorit un spațiu confortabil și armonios, cu o amenajare minimalistă, dar care să aibă căldura unui cămin. Proprietarul compune din pasiune  muzică electronică ambientală și și-a dorit ca acesta să fie un spațiu al creației. Casa este dispusă pe un singur nivel și are forma unui „H” cu laturi inegale. Practic, sunt două corpuri de clădire, unite printr-un hol transversal prin care se face accesul în interior. O latură a „H”-ului găzduiește zona de zi, gândită ca un open space uriaș ce include bucătărie, dining și living și două terase pe fiecare latură mică a volumului. Zona de noapte, amenajată în cealaltă latură a „H”-ului, include dormitorul matrimonial, un dormitor de oaspeți, biroul, două băi și o cameră de depozitare.

    Amenajare într-un stil japandi, un pic mai colorat

    Echipa Jooca a preluat proiectul la roșu, când tâmplăria nu era încă instalată. Lucrările au durat aproximativ un an, iar echipa care s-a ocupat de finisaje este cea care a construit și casa. Conceptul de amenajare propus de arhitectele de la Jooca Studio este un stil japandi reinterpretat. Au pornit de la ideea unui spațiu simplu și aerisit, care să aibă un dialog firesc cu exteriorul și care să integreze cât mai multe elemente inspirate din natură.

    „Casa este un adevărat refugiu, un loc în care te rupi complet de agitația orașului”, spune arhitecta Alexandra Stamate, fondatoarea Jooca Studio. „Acest sentiment de liniște, care contează atât de mult pentru clienții noștri, ne-a determinat să optăm pentru o amenajare minimalistă. Am mers într-o zonă apropiată stilului japandi, punând accent pe linii simple, forme organice, texturi și nuanțe inspirate din natură. De fapt, este o reinterpretare a acestui stil, pentru că am adăugat ceva mai multă culoare. Arhitectura casei a contat și ea mult. Avem spații ample care comunică armonios și care se bucură de multă lumină naturală datorită ferestrelor uriașe. Suprafața vitrată generoasă reprezintă, cu siguranță, unul dintre plusurile acestei locuințe”, crede arhitecta.

    Biblioteca, cel mai îndrăgit element din living

    Zona de zi este un open space împărțit în trei zone distincte. Include bucătărie, dining și living, spații delimitate vizual cu ajutorul corpurilor de iluminat sau a pieselor de mobilier. Este cea mai spațioasă încăpere din casă și de departe, cea mai folosită. Din punct de vedere al amenajării, zona de zi păstrează liniile simple, specifice stilului japandi, peste care a fost  adăugat un strat diafan de contrast al perdelelor de in, al corpurilor de iluminat și al pieselor de mobilier moale. Cromatica repetă aceleași straturi. Tonurile naturale calde pentru pereți, pardoseală și mobilierul de depozitare contrastează cu tonurile reci ale texturilor de piatră și metal și cu accentele de turcoaz, verde și vișiniu.

    Un element foarte îndrăgit în această parte a casei este biblioteca, beneficiarii fiind pasionați de lectură. Este realizată pe comandă, dintr-un MDF ce imită textura lemnului. Am jonglat cu dimensiunea și forma spațiilor de depozitare ca să păstrăm o atmosferă organică și relaxată. Biblioteca ne-a ajutat și să delimităm livingul în configurația open space-ului”, spune Alexandra. „Fiind un spațiu deschis, am încercat să păstrăm o coerență vizuală, atât la nivel de texturi folosite, cât și ca stil al mobilierului. Corpurile de iluminat ne-au ajutat să obținem un efect dramatic și să delimităm, cât mai discret, zonele cu funcții diferite. Este un spațiu în care am adăugat și puțină culoare, prin canapeaua verde de la Divanissimi și covorul vișiniu cu motive orientale”.

    Stil japandi și în biroul cu vedere spre grădină

    Zona de zi și zona de noapte sunt unite printr-un hol transversal cu suprafață generoasă. Acest spațiu, care marchează și intrarea în casă, este neașteptat de luminos. Pentru a marca trecerea dintr-un spațiu într-altul, arhitectele de la Jooca au proiectat un fel de portal de lemn, pe care l-au integrat în mobilierul holului. Din punct de vedere estetic, zona de noapte continuă tematica open space-ului: texturi de lemn, linii simple, forme organice, culori inspirate din natură. Cromatica este ceva mai estompată aici, cum este și firesc, fiind vorba de spații destinate odihnei.

    În cel de-al doilea corp de clădire, se află și biroul beneficiarului, o încăpere luminoasă, cu vedere către grădină. Predomină nuanțele calde, atât în materie de finisaje, cât și pentru placarea pereților. Biroul este o piesă interesantă, cu blat confecționat din lemn masiv.

    „În dormitorul matrimonial, am încercat să păstrăm o atmosferă cât mai aerisită și mai relaxată”, spune Alexandra. „Am folosit culori neutre și materiale naturale. Pentru contrast, am adăugat în decor elemente statement de feronerie și corpuri de iluminat cu design minimalist. Ce-mi place la această încăpere este atmosfera caldă, obținută mai ales prin vopseaua decorativă. Ca stil, am mers tot pe o reinterpretare a stilului japandi. Rezonăm foarte bine cu această filozofie a naturalului și a simplității”.

    Resurse:

    Bugetul alocat proiectului este de aproximativ 160.000 euro, fără partea de construcții. Mobilierul la comandă a fost realizat de Zen Mob, iar cel de lemn masiv (masa, biroul, bancheta din hol) de Slender Tree. Corpurile de iluminat sunt de la Floss si Aromas prin The Edit, iar cele tehnice sunt de la Novaluce prin Luminna. Lampa Taraxacum de la Flos, de deasupra mesei dining este cel mai scump obiect folosit în amenajare, exceptând, desigur, mobilierul custom. Perdelele din living sunt de la Genuin. În restul casei, sunt de la Igloo Design. Canapeaua este de la Divanissimi.

    Sfaturi pentru amenajare de la echipa Jooca Studio

    • O încăpere de mari dimensiuni îți oferă libertate de amenajare. În cazul unui open space, este foarte importantă planificarea și compartimentarea spațiului. Delimitează zonele în funcție de diferitele tipuri de activități și acordă atenție fluxurilor de circulație.
    • Pentru coerență vizuală, într-un spațiu deschis, păstrează aceeași direcție la nivel de finisaje, texturi și culori folosite.
    • Biblioteca poate fi un element de focus, nu doar o piesă de mobilier. Jonglează cu forma și dimensiunea spațiilor de depozitare pentru o estetică aparte.
    • Folosește iluminatul, arhitectural sau decorativ pentru a contura o atmosferă caldă și relaxantă care se transformă discret pe parcursul zilei.

    Foto: Alexandru Prodan

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de echipa Jooca Studio.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    O casă de 240 metri în care exteriorul și interiorul se unesc prin ferestre i...