
Hotspot: Butter, frumoasa poveste a unei mici cafenele din București, care a luat naștere dintr-un garaj prăfuit
publicat pe 24 nov. 2022Capitala noastră duce lipsă de multe lucruri (de la infrastructură, la apă caldă), dar în mod cert nu duce lipsă de locuri cool și urbane, perfecte pentru toate gusturile, poftele și bugetele. Seria noastră Hotspots vrea să-ți prezinte mare parte din aceste spații, iar în episodul de astăzi extindem lista noastră de cafenele de specialitate pentru a-ți prezenta povestea unui nou loc simpatic din București, Butter. Am stat de vorbă cu Miruna Mihălcescu, tânăra de 29 de ani care este co-ownerița spațiului, alături de Mihail, partenerul și iubitul ei.

Un garaj prăfuit a fost transformat într-un coffee shop cool
Butter este pe strada Alexandru Constantinescu, la numărul 43, în cartierul Domenii, lângă Arcul de Triumf și Biserica Cașin. Este pe o străduță plină de case frumoase, iar o plimbare până la ea, iar apoi prin Herăstrău, poate fi un minunat început de zi. Miruna și Mihail aveau de multă vreme ideea unui business doar al lor, deoarece programul de la 9:00 la 17:00 nu-i satisfăcea foarte tare. Nu știau exact cum să pună în practică gândul, dar la final de 2021, odată ce au găsit spațiul, lucrurile s-au legat organic.
De fapt, așa cum povestește Miruna, a fost dragoste la prima vedere – au văzut locul într-o vineri, iar în câteva zile l-au și luat. Pe scurt, cei doi au cumpărat un garaj prăfuit, „cu trei becuri atârnate de tavan”, pe care apoi l-au transformat – cu mâinile lor – într-un spațiu „curat, plin de energie bună, râsete de copii, cu miros de cafea și patiserie.” Nu are mai mult de 35 metri pătrați, dar a venit la pachet și cu încăperi adiacente, unde-și pot depozita lucrurile în siguranță.
„Ne mândrim cu faptul că noi am făcut totul”
„În ceea ce privește renovarea și amenajarea, ne mândrim cu faptul că noi am făcut totul”, spune Miruna. Au cerut ajutor experimentat în ceea ce privește ariile unde erau depășiți (partea electrică/sanitară), dar pereții, barul și băncuțele de pe terasă sunt făcute de ei.
Întreg procesul a durat aproximativ patru luni – au pornit în octombrie 2021 și au încheiat în februarie 2022. Investiția inițială a fost în jur de 25.000 euro, bani luați din economiile personale, dar între timp suma s-a dublat. „Butter este o investiție pe termen lung și în fiecare săptămână/lună ne gândim cum să înfrumusețăm, îmbunătățim și cum să modernizăm locul”, explică proprietara.
Cât despre nume, ei și-au dorit ceva scurt, ușor de reținut și care să nu fie legat de domeniul cafelei. „Butter ne-a sunat tare simpatic și am rămas cu el. Nu știam că, mai târziu, vom colabora cu o patiserie incredibilă, care folosește unul dintre unturile din top trei la nivel mondial ca element central”, adaugă Miruna.
Butter: design minimalist cu accente personalizate
Cafeneaua este micuță, iar cei doi owneri și-au dorit să „keep it simple”, unde „less is more.” Au vrut un spațiu dotat cu tot ceea ce este nevoie pentru lucru, fie pentru citit sau socializat. Inițial au avut un arhitect, dar a ieșit din proiect până să înceapă implementarea, așa că s-au ocupat ei singuri de design. Un element inedit sunt plăntuțele verzi puse la vânzare, luate de la Plant Up, iar aranjamentele florale din cafenea sunt făcute de un atelier de flori foarte drag lor, Atelier Interesart.
Miruna adoră terasa coffee shop-ului, orientată spre sud, care este ideală pentru a sta la soare și a savura o cafea, mai ales toamna și primăvara. Un alt element drag ei este barul din inox. „E destul de mare și mereu mă lupt cu el să fie cât mai curat, mai ales că stau mereu pe el aranjamente de flori și patiserie proaspătă”, zice ea.
Butter are și o tablă cu anunțuri din comunitate, iar Miruna și Mihail și-au dorit asta, deoarece li s-a părut o idee bună pentru a lega oamenii între ei. „Funcționează foarte bine – unii și-au găsit meditatorul de greacă, iar alții terapeutul. E tare frumos”, adaugă tânăra.
Mai mult, aici afișează și ei evenimentele din săptămâna respectivă. Vinerea, cafeneaua se axează mai mult pe cocktailuri, iar duminica devreme au un club de alergat, unde pasionații se strâng pentru a da o tură de Herăstrău, iar apoi vin înapoi la locație, pentru povești și cafele.
„Oferim o întreagă experiență”
Miruna și Mihail povestesc cum și-au dorit un loc prietenos, pet friendly, unde toți se cunosc cu toți, într-o atmoasferă cozy. „Am dat tot ce aveam în proiectul ăsta și râdem deseori și spunem cum nu am muncit niciodată atât de mult ca anul ăsta. Nimic nu e ușor, dar mă bucur că am reușit să construim o echipă de patru-cinci oameni care să ne ajute să dezvoltăm spațiul și să strângem o comunitate super drăguță alături de noi”, încheie ea.
-
Sponsored
Formidabilele supraviețuitoare ale Bucureștiului, bucuria pe care ne-o dăruiesc în fiecare an și celebrarea pe care o merită: Festivalul Magnoliilor
-
LIFE
Hotspots: 13 locuri instagramabile din București unde poți face poze cu dichis
-
LIFE
Hotspot: 7 cafenele din București în care poți să și lucrezi, cu tot ce ai nevoie la îndemână
-
Baie
Ce presupune un duș walk-in la bloc: provocări, avantaje și amenajări din care să te inspiri
Instalarea unui duș walk-in la bloc nu este imposibilă, dar vine cu un set clar de condiții tehnice care trebuie respectate.
-
UTILE
Cum să ai o casă eficientă energetic: cu ce beneficii vine și cum faci transformarea
Transformarea casei depinde și de obiceiurile tale.
-
DESIGN INTERIOR
Uși glisante sau culisante? Care e diferența și ce să alegi pentru casa ta
Îți spunem și ce avantaje și dezavantaje are fiecare tip de ușă.