Bujorul românesc și tot ce trebuie să știi despre el, de la plantare până la îngrijire
publicat pe 15 mart. 2024În fiecare an, la 15 mai, țara noastră sărbătorește Ziua Bujorului Românesc, iar bujorul a devenit și „Floarea națională a României” din septembrie 2022. Pe denumirea sa științifică, Paeonia peregrina romanica este o specie deosebită prin frunzele verde închis cu lobi în formă de dinți, dar și prin petalele roșu sângeriu dispuse în formă de cupă în jurul unui pistil bogat în polen. Iată cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre ea, dacă îți dorești să o poți admira nu numai în rezervațiile naturale, ci și în grădina ta de acasă.
Totul despre bujorul românesc, o pată intensă de culoare în orice grădină
Bujorii sunt esențiali pentru polenizarea plantelor și susținerea biodiversității în ecosistemele naturale. La noi cresc cinci specii de bujori, conform Societății Ornitologice din România, iar cea mai populară este bujorul românesc, aflat în pericol de dispariție din cauza defrișărilor necontrolate și factorilor climatici care amenință să le distrugă habitatul.
Pentru a-i putea crește în grădina personală, trebuie să le asiguri condițiile potrivite pentru ca ei să poată prospera. Nu se adaptează oricărui tip de mediu, însă cu siguranță merită efortul de îngrijire dacă locuiești într-o zonă călduroasă a țării.
Care este perioada potrivită pentru plantare
La fel ca și în cazul altor specii de bujor, este recomandat să plantezi bujorul românesc toamna. Acesta profită de perioada rece de toamnă-iarnă pentru a-și crește rădăcinile și a se prinde sănătos în pământ, astfel încât să aibă o tulpină puternică pentru înflorire până la final de primăvară. Poate fi plantat și primăvara devreme, însă există șanse mari ca ei să nu reușească să producă rădăcini suficiente pentru a se prinde, din cauza temperaturilor ridicate și timpului prea scurt până la sezonul de înflorire.
Bujorul românesc înflorește o dată pe an, în lunile mai – iunie, la final de primăvară – început de vară, când temperaturile încep să crească sesizabil. Petalele sale pot fi admirate pentru o perioadă de aproximativ 10 zile.
Cum se plantează și îngrijește bujorul românesc
În natură, bujorul românesc se regăsește în mod natural pe coastele pietroase, aride, pe nisipurile cordonului litoral, prin luminișuri și tufărișuri. De aceea, este ideal să îl plantezi într-o zonă a grădinii expusă la soare direct ori în umbră parțială, unde are suficientă căldură, dar este ferit de vremea rea. Preferă solurile calcaroase, cu un drenaj bun.
Înainte de plantarea afară, în grădină, un truc util care îți va spori succesul pentru o varietate de semințe de flori este să le pui mai întâi în răsadnițe, cam de prin luna august. Pământul folosit trebuie să fie unul special, bogat în substanțe hrănitoare care facilitează germinarea. Răsadnițele de bujor trebuie ținute la loc răcoros și se udă regulat prin tăvi amplasate sub ele pentru drenaj.
Când încep să iasă din pământ, răsadurile pot fi mutate afară, în grădină. Dacă ai folosit răsadnițe biodegradabile, acestea pot fi plantate direct în sol, în mici gropi care să le permită suficient spațiu de dezvoltare. Bujorul românesc are nevoie de hidratare constantă până în primăvară pentru a crește, însă dacă sezonul de toamnă – iarnă este suficient de umed, nu trebuie să suplimentezi cantitatea de apă prea des.
Îngrijirea constă din udare regulată mai ales când temperaturile încep să crească. În primul an, dacă ai avut norocul să prindă bujorul românesc, este bine să stai cu ochii pe el pentru a te asigura că îi priesc condițiile din zona grădinii în care l-ai plantat. În caz contrar, ia la cunoștință și încearcă să îl muți într-un loc mai potrivit și să îi acorzi atenție suficientă până când se stabilizează.
Tratamente simple pentru plante sănătoase
După perioada de înflorire, o altă recomandare de îngrijire este îndepărtarea florilor uscate și ofilite. Când vine toamna iar frunzele sale devin galbene-maro, este recomandat să tai bujorul românesc până la o înălțime de aproximativ 2,5 centimetri, pentru ca el să poată să crește sănătos și să înflorească și în anul următor.
Planta de bujor românesc poate fi afectată de boli, cum este Putregaiul cenușiu, provocată de o ciupercă numită Botrytis paeoniae. Aceasta se face observată prin pete circulare care seamănă cu un mucegai cenușiu. Acestea pot afecta tulpina și bobocii, care nu vor mai înflori, dar și florile deschise, care se îngălbenesc și mor. Dacă te confrunți cu această situație, e musai să tai toate părțile atacate ale plantei și să le rzi pentru a ucide sporii. Apoi folosește un tratament de tipul Topsin, Ridomil sau Ronilan. O metodă bună de prevenție este rărirea tufelor, pentru a reduce umiditatea, ceea ce poate ține la distanță ciuperca dăunătoare.
Schimbarea culorii florilor de bujor
Nu neapărat în cazul bujorului românesc, dar se poate întâmpla uneori ca bujorii tăi roz să devină, în timp, albi. Schimbarea culorii florilor de bujor este o reacție naturală a plantei la condiții improprii de îngrijire sau la stres. De exemplu, petalele își pot pierde din intensitatea culorii din cauza secetei, din cauza dăunătorilor ori chiar în urma procesului de transplantare. Unele specii pot reveni în decurs de câțiva ani la culoarea inițială, însă altele este posibil să nu își revină niciodată. Un alt potențial factor este polenizarea încrucișată, în urma căreia bujorii tăi albi pot începe să înflorească roz, dacă ai unii roz în apropiere.
Rezervații naturale de bujori în România
În țara noastră, bujorul este o floare protejată prin lege, pe care o poți admira în diverse specii în mod natural în pădurile din sud-estul țării sau în rezervații naturale. De exemplu, specia Paeonia peregrina se regăsește în rezervațiile naturale din Parcul Natural Comana din județul Giurgiu și în Pădurea Troianu din județul Teleorman.
O altă specie rară la noi, bujorul de stepă, este cultivată în Rezervația Naturală bujorul de Stepă Zău de Câmpie, din Mureș. Ciprian Cenan, custode al acestei rezervații, recomandă vizitarea ei spre finalul lunii aprilie, pentru a surprinde perioada de înflorire. „Bujorul de stepă înflorește în general cam în ultima săptămână din aprilie, însă acest eveniment se desfășoară în strânsă legătură cu vremea”, spune Ciprian. Pentru anul 2024, acesta are în plan și organizarea unui festival dedicat bujorului.
-
Grădină
Dumitrițele, florile toamnei: în ce perioadă să le plantezi și pașii esențiali de îngrijire
-
Grădină
Tot ce trebuie să știi despre Azalee, fie că e în ghiveci sau copăcel: îngrijire, plantare și înmulțire
-
Plante
Îngrășământ natural pentru flori de ghiveci. 5 ingrediente care funcționează de minune
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]
-
hotnews
Casă cu etaj sau fără? Ce trebuie să știi înainte de a face alegerea
Sunt o mulțime de factori care dictează alegerea uneia sau alteia.
-
UTILE
Cu ce se curăță geamurile cel mai bine ca să fie curate lună. Trucuri și ingrediente banale care le scapă de pete
Important e să le cureți cum trebuie.