Before&After

Before&after: o familie cu doi copii și-a amenajat casa de 210 metri pătrați în stil japandi

    Elena Davidescu de la EDesign Bespoke Interiors a avut misiunea de a transforma o casă cu interior ponosit și bătrânicios, într-o locuință de familie aerisită și luminoasă. Ca să obțină atmosfera cozy cerută de beneficiari, a mizat pe finisaje de bună calitate și pe culori deschise care să pună în valoare potențialul spațiului. Pe partea de concept, a colaborat cu Cristina Antonescu de la CA lumea.

    Casa se află în zona Pipera, aproape de pădure și are o suprafață generoasă de 210 metri pătrați, fără terase. Proprietarii, tineri corporatiști care au devenit părinți pentru a doua oară în 2022, și-au dorit o amenajare care să se plieze pe nevoile lor de acum. Nu au avut obiecții pe partea de compartimentare, dar au vrut să scape cât mai repede de finisajele în culori închise care încărcau interiorul.

     

    „Amenajarea nu avea nici o coerență, nu puteai să distingi un stil anume”, povestește Elena, amintindu-și de prima vizită pe șantier. „Casa avea însă potențial. Încăperile sunt spațioase, compartimentarea este și ea bine făcută. Marea problemă era legată de finisaje. Gresia neagră și parchetul închis la culoare făceau ca spațiul să pară foarte întunecos. Nici iluminatul folosit nu ajuta prea mult”, spune ea.

    Spațiul din fața ferestrei a fost valorificat prin construirea unei banchete

    Compartimentarea și suprafața generoasă, principalele atuuri ale casei

    Structura interioară a suferit mici modificări. În locul actualului dining, exista o cameră, folosită ca birou de fostul proprietar. Eliminarea pereților care delimitau respectiva încăpere de bucătărie a fost singura intervenție la capitolul recompartimentări.

    În configurația actuală, parterul casei cuprinde un vestibul, zonă de zi cu bucătărie, dining și living, un grup sanitar și un dormitor en-suite, ideal pentru oaspeți. La etaj, se află dormitorul matrimonial cu baie proprie, camera copiilor, și ea cu baie proprie, plus un hol cu spațiu de depozitare. La mansardă se află un al treilea dormitor, folosit pentru sport și meditație și încă o baie.

    Al treilea dormitor de la mansardă este, în prezent, cameră de recreere

    Renovarea scării interioare a venit la pachet cu multe peripeții

    Scara de interior în spirală este cel mai spectaculos element vizual de la parter. Înainte de renovare, stâlpul de susținere și șemineul construit sub erau placate cu cărămidă roșiatică. Upgrade-ul a însemnat aplicarea unui strat de vopsea albă și înlocuirea balustradei din inox. S-a dovedit a fi o misiune destul de complicată. A fost nevoie de măsurători cu camere 3D pentru a obține acel contur rotund, iar mâna curentă din lemn a fost confecționată la fața locului.

    Dimensiunea generoasă a holului a permis inclusiv poziționarea unei canapele în zona de intrare

    „O provocare neașteptată a fost să găsim o ușă pentru șemineu”, povestește Elena. „Nu puteam să îl lăsăm deschis, fiind copii mici în casă, așa că am început să căutăm un fierar care să ne ajute. Foarte greu am dat de cineva care să lucreze ușa pe forma arcuită a șemineului”.

    Planul inițial a suferit mici modificări și a impus soluții ad-hoc

    O situație neprevăzută a fost descoperirea unei grinzi în bucătărie care nu a permis înălțarea plafonului, așa cum era prevăzut în proiectul inițial. Acest hop s-a dovedit a fi un lucru bun, până la urmă. Elena a propus să coboare plafonul la nivelul respectivei grinzi pe o structură de gips-carton. I-a conferit ulterior funcție dublă: evacuare pentru hotă și încastrarea unui sistem de iluminare cu șine magnetice. Proiectarea interiorului a durat o lună și jumătate, iar șantierul propriu-zis, șapte, opt luni.

    Interiorul casei este monocromatic și elegant, cu finisaje premium

    În ceea ce privește amenajarea, tot conceptul a pornit de la estetica stilului japandi: linii drepte, culori neutre, materiale sustenabile. Albul pereților a revitalizat complet interiorul casei. Este folosit ca fundal pentru mici accente de culoare, inserate prin textilele alese sau mici obiecte decorative. Finisajele și sistemul de încălzire prin pardoseală au consumat cea mai mare parte a bugetului. Parchetul folosit peste tot în casă este unul multistratificat pe suport din lemn de mesteacăn și este achiziționat de la Natural Wood Floor. Ceramica este de la Keope Italia.

    Dormitorul de oaspeți păstrează cromatica generală a amenajării

    În ceea ce privește iluminatul, Elena a alternat soluțiile arhitecturale cu corpuri decorative, majoritatea de la Redo. Sunt elemente care aduc amenajării o notă contemporană. Mobilierul este minimalist și practic, adaptat spațiului, fără să-l sufoce. Întreaga amenajare încearcă să mențină echilibrul între estetic și funcțional. Fiind o locuință de familie, asigurarea confortului a fost foarte importantă. La fel și crearea de zone destinate timpului petrecut în familie.

    Grupul sanitar de la parter, înainte și după renovare.

    Resurse:

    Canapeaua din living este modelul Boston de la Euromobila, paturile sunt de la The Home și Rovere, canapeaua din mansardă este de la Ikea. Electrocasnicele sunt Miele, cu excepția hotei care este Elica. Ușile de interior sunt de la Pinum.

    Tips & tricks pentru amenajare de la Elena Davidescu

    • Există pe piață vopsele de foarte bună calitate, pentru tot felul de suprafețe. Poți da un aer fresh unui obiect sau unei încăperi doar prin aplicarea unui strat de vopsea.
    • Alternează benzile led, spoturile încastrate și corpurile decorative pentru a ilumina corect zonele funcționale sau pentru a pune în valoare anumite detalii. Iluminatul corect crește confortul și starea de bine.
    • Atunci când paleta cromatică nu este foarte îndrăzneață, pentru un efect vizual interesant, joacă-te cu formele și texturile.

    Foto: Dan Călin

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Before&after: o familie cu doi copii și-a amenajat casa de 210 metri pătra...