Case

Au renovat o casă de chirpici din Jurilovca și au folosit aceleași materiale din care a fost construită

publicat pe 09 sept. 2024

    Puțini apropiați i-au înțeles pe Adriana și pe Bogdan când le-au povestit că vor să cumpere o casă din chirpici, în Jurilovca. Ideea de a investi într-o dărăpănătură din chirpici care urma să fie folosită doar câteva săptămâni pe an, a părut, pentru mulți, o decizie copilărească. Cei doi și-au urmat însă visul de a readuce la viață o căsuță tradițională de nici 60 metri pătrați. 

    Au găsit casa într-o stare avansată de degradare și și-au propus să o salveze. Pasionați de arhitectură autohtonă, au lucrat cu aceleași materiale folosite și la construcția casei. Procesul s-a dovedit a fi unul anevoios, căci pereții erau făcuți dintr-o paiantă cu structură fragilă și sfărâmicioasă. Din fericire, Adriana și Bogdan au găsit în zonă meșteri cu experiență care erau familiarizați cu materialele folosite, în trecut, în construcții. Asta a ajutat ca lucrurile să evolueze cât se poate de firesc în timpul șantierului.

    Unde pui o baie într-o casă din chirpici de nici 60 metri pătrați

    Casa are o suprafață de 54 metri pătrați și este compartimentată tip vagon. Cuprinde o cameră de zi, o bucătărie, o baie și un dormitor. Marea provocare a proiectului a fost amenajarea unei băi în interior pentru că, inițial, toaletele erau în curte, ca în multe alte gospodării rurale. Soluția a pe care au găsit-o a fost să construiască una pe holul care leagă dormitorul de restul casei, păstrându-se astfel funcționalitatea, dar fără a altera structura originară. Adriana și Bogdan au colaborat cu designerul Teodora Constantinescu pe partea de amenajare a interiorului. Cei doi și-au dorit un spațiu cu elemente care să facă trimitere la arhitectura zonei, dar care să nu fie neapărat unul tradițional. Renovările au durat, cu aproximație, opt luni și au presupus un buget de 40.000 euro.

    casă din chirpici banchetă
    Pentru a maximiza suprafața utilă a casei, Teodora a propus soluții personalizate de mobilare. O idee utilă s-a dovedit a fi bancheta zidită, sub formă de ”L” care include și un loc special pentru soba de fontă.

    „Adriana, beneficiara casei, este pasionată de arhitectura caselor vechi”, spune Teodora. „Și-a dorit ca această căsuță să fie adusă în contemporaneitate, păstrându-i totodată personalitatea și farmecul autentic. Decorul a fost inspirat de soba din living și ceramica decorativă, pe care le-am vizualizat acolo încă de la început. Sunt detalii care m-au ajutat să conturez acea atmosferă intimă a casei. Am creat un design care combină stilul mediteranean cu inserții provensale, punând  accent pe lumina naturală și pe o ambianță caldă, solară”.

    Bucătărie și living sub formă de open space

    Teodora a păstrat interiorul casei aerisit și primitor, străduindu-se să creeze spații potrivite vieții de familie. Adriana și Bogdan sunt părinții a două fetițe care le împărtășesc dragostea pentru aventură și călătorii, iar casa din Jurilovca este gândită ca un refugiu al lor. Interiorul nu vine cu prea multe spații de depozitare, fiind o locuință de vacanță cu suprafață utilă destul de modestă. Amenajarea este, în schimb, cât se poate de cozy, cu locuri de relaxare, lângă sobă sau în dreptul ferestrei, cu pete de culoare adăugate cu măsură și cu obiecte purtătoare de povești. Bucătăria și livingul sunt gândite ca un spațiu comun cu tavan înalt și podea acoperită cu gresie cu motiv geometric. Mobilierul de bucătărie este realizat pe comandă într-un atelier local. Are depozitări închise doar în partea de jos, păstrând astfel amenajarea organizată și aerisită.

    „Renovarea unei case bătrânești nu este neapărat o investiție mai ieftină”, spune Teodora. „Apar multe necunoscute pe parcursul proiectului, iar materialele pot avea costuri ridicate datorită particularităților lor. De asemenea, o astfel de casă poate fi restrictivă și te poate forța să faci concesii care să afecteze atât funcționalitatea, cât și estetica. Le recomand celor care doresc să renoveze o casă veche să o trateze ca pe o bijuterie care trebuie readusă la viață, fără a-i distruge personalitatea. Dacă îi omori farmecul autentic, rămâi doar cu niște pereți reci și neprietenoși, iar spiritul locului se pierde”.

    Ce nu au putut salva din structura inițială, au refăcut

    Din păcate, Adriana și Bogdan nu au reușit să salveze mare lucru din vechea căsuță, deși și-au dorit asta foarte mult. Singurul element recuperat a fost tâmplăria interioară care a putut fi recondiționată și vopsită. În cazul tâmplăriei exterioare, distruse de umezeală, nu s-a mai putut face nimic și s-a impus refacerea ei, în totalitate. Nu au existat însă compromisuri la nivel estetic. Ferestrele au fost refăcute predominant din lemn, iar partea de dantelărie a fost reprodusă cu fidelitate. S-a păstrat inclusiv cromatica vibrantă, specifică zonei.

    Pentru a respecta cât mai mult autenticitatea casei, proprietarii au luat legătura cu un meșter local care i-a ajutat să refacă frontoanele decorative. Aceste elemente arhitecturale, specifice stilului lipovenesc, nu au doar rol estetic, ci și simbolic. Ele exprimă protecție divină și armonie în cadrul comunității.

    „Stilul lipovenesc înseamnă o îmbinare armonioasă între simplitate rustică și detalii elaborate”, explică Teodora Constantinescu. „Toate aceste elemente reflectă legătura profundă cu natura, dar și respectul pentru spiritualitate și tradiție. Alegerea culorilor joacă, de asemenea, un rol esențial. Verdele și albastrul sunt cele mai frecvent utilizate, fiecare având o semnificație specifică: verdele simbolizează natura, fertilitatea și viața, iar albastrul reprezintă cerul, apa și pacea spirituală”, spune ea.

    Foto: Adriana Cocic

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments