viewcatchers
Case

Au pornit amenajarea casei de la o poză cu un dressing imens și luxos, pe care au ajuns să îl aibă

O casă din Cluj Napoca în care deşi designul este complex şi plin de detalii, povestea are un început simplu: poza unui dressing spectaculos cu uşi de sticlă şi o preferinţă pentru nuanţele de cupru şi rose-gold. De la această poză a pornit arhitecta care s-a ocupat de proiect și care a dus lucrurile către lux.

Un cuplu de antreprenori și-a construit o casă de aproximativ 180 metri pătraţi, cu demisol, parter şi mansardă. Amenajarea ei a durat în jur de un an şi şase luni, iar costurile s-au ridicat la aproximativ 100.000 euro. De design s-a ocupat arhitecta Laura Ghiurtz, Designoir Interiors.

stil modern © viewcatchers 1
Deși bucătăria este finisată în culori pământii, accentele de cupru al corpurilor de iluminat și de roz-pudră al scaunelor înveselesc atmosfera.

Parterul: locul pentru relaxare

Casa se află pe un teren în pantă şi pentru că urmează direcţia acestuia, demisolul are acces direct la grădină, iar parterul se transformă în etaj pe latura opusă. Nu întâmplător a fost amplasată zona de dormit la parter, iar zonele de zi la demisol.

Deoarece accesul principal în casă se face la parter, a fost foarte important să existe o zonă intermediară între hol, garaj şi dormitorul matrimonial. Aşa s-a născut dressing-ul, un spaţiu de 25 de metri pătraţi de sticlă fumurie, lemn şi bandă LED.

stil modern © viewcatchers 2
Dressing realizat în Italia, cu uși din sticlă fumurie, interior finisat în lemn și spațiu de depozitare personalizat.

Proiectarea dressing-ului a fost o provocare. A fost nevoie de studierea atentă a catalogului primit de la producătorii din Italia pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru spaţiul avut la dispoziţie, dar şi pentru buget. Accesoriile dulapurilor au fost alese cu atenţie în funcţie de nevoile clienţilor. Pentru el: casete pentru curele, suport pentru cravate şi pantaloni. Pentru ea: casete de bijuterii tapiţate cu feltru, bare de haine care coboară la apăsarea unui buton, înălţimi potrivite pentru rochii lungi. Nici nu e de mirare că preţul final a ajuns la 18.000 de euro.

O altă provocare a fost aducerea luminii naturale în dressing. Deoarece casa primeşte lumină directă doar pe o singură faţadă, dormitorul vede soarele, iar dressing-ul nu. Pentru a aduce aceeaşi căldură şi în acea zonă, Laura a placat un perete cu oglinzi de sus până jos. Două dulapuri de pantofi au oglinzi pe uşi, iar restul sunt din sticlă fumurie. Toate aceste suprafeţe ajută la reflectarea luminii naturale.

stil modern © viewcatchers 6
Banda LED la interior crează o ambianță selectă, dar oferă și lumină atunci când e nevoie.

Paleta de culori pământii din care fac parte nuanţa lemnului, sticla fumurie şi pardoseala, împreună cu banda LED din dulap, creează o atmosferă elegantă, şi o completează pe cea din dormitor.

Deoarece dormitorul primeşte multă lumină naturală, arhitecta a putut opta pentru culori închise. A respectat astfel şi dorinţa clientei, care se odihneşte cel mai bine într-un mediu întunecat. Tapetul floral îmbracă peretele care delimitează dormitorul de dressing, şi continuă pe tavan.

Pe peretele lateral se află un birou cu o zonă de machiaj incorporată în blat, cu oglindă pe dosul capacului. Pentru a crea un echilibru între tonalităţile din cameră, biroul, peretele adiacent şi patul sunt toate în culori deschise.

Baia matrimonială este la fel de sofisticată, dar nu a fost fără provocări. Placarea pereţilor şi a pardoselii cu plăci de marmură (320 x 160 centimetri) a fost un exerciţiu de tetris atât pentru arhitectă, cât şi pentru meşteri. Au petrecut ore împreună desenând cu creta pe jos fiecare placă înainte de a trimite dimensiunile pentru tăiere. Acest lucru a asigurat că la final nervurile se vor continua de pe o placă pe alta şi vor crea un design unitar.

stil modern © viewcatchers 14
Plăcile de marmură din baie au fost tăiate conform dimensiunilor stabilite de Laura Ghiurtz în urma desenelor făcute cu creta.

Baia este suficient de încăpătoare pentru o cadă free-standing, un duş şi două lavoare. Finisajele se completează unele pe celelalte. Albastrul de la plăcile ceramice din jurul lavoarelor se regăseşte în tapetul rezistent la umezeală de la cadă. Nuanţa de cupru a profilelor ce separă diferitele tipuri de placări se regăseşte în finisajul bateriilor şi al corpurilor de iluminat suspendate.

Demisolul: locul pentru socializare

La demisol sunt spaţiile destinate socializării. Bucătăria, zona de luat masa şi livingul sunt toate cuprinse într-un open space care abundă în culoare. Acesta se deschide spre grădina cu piscină şi zona pentru grătar. Toate sunt amenajate în acelaşi stil modern, ca la etaj, fără a-i lipsi elementele elegante şi sofisticate.

Bucătăria în formă de L este de dimensiuni relativ reduse pentru o casă, de aceea este optimizată. Frigiderul side-by-side ocupă cel mai mult spaţiu, iar restul electrocasnicelor sunt incorporate sau ascunse, pentru a lăsa blatul liber. Backsplash-ul este alcătuit din plăci MDF cu şine incorporate pe care pot glisa diverse accesorii şi suporturi.

 

Bucătăria este delimitată de living prin zona de luat masa şi şemineul pe lemne cu deschidere pe trei laturi. Lemnele pentru acesta pot fi depozitate într-o structură metalică făcută la comandă aflată între el şi corpurile de bucătărie. Iar șinele cu corpuri de iluminat de pe tavan urmează forma bucătăriei pentru a oferi o lumină optimă spaţiului.

stil modern © viewcatchers 19
Livingul este cea mai colorată parte a amenajării, cu o canapea albastră de la Ditre Italia și tablouri realizate de Laura Ghiurtz.

Livingul aduce o pată de culoare în toată amenajarea prin canapeaua din catifea albastră, perdelele albastre şi rozul pudră al scaunelor de dining. Tot aici se regăsesc şi câteva elemente decorative DIY. Tablourile din spatele canapelei sunt făcute de Laura la cererea clientei, iar instalaţia metalică cu licheni de pe acelaşi perete este un proiect personal al clientei.

stil modern © viewcatchers 20
Masa de dining, șemineul pe colț și grinda delimitează subtil zona de zi de zona de bucătărie.

Pardoseala este din LVT de la Gerflor, o suprafaţă cu proprietăţi acustice şi anti-şoc. Dacă scapi un telefon de la o anumită înălţime nu se sparge. Nici dacă umbli cu tocurile nu se zgârie.

În baia de serviciu predomină nuanţele deschise şi texturile de lemn. Accentele de cupru şi rose-gold nu lipsesc nici ele. Deoarece casa este construită pe fundaţiile unei construcţii vechi și aici au rămas rămăşiţe ale vechii structuri, zona tehnică este amplasată pe o treaptă îmbrăcată în marmură. În loc să mascheze acest lucru, Laura a scos în evidenţă aceste diferenţe de nivel prin placarea bordurii cu bandă de cupru care se continuă pe peretele cu lavoarul. Dulapurile de depozitare sunt pe toată înălţimea peretelui şi urmăresc linia denivelărilor.

Mansarda cuprinde o cameră de masaj şi relaxare care au au fost amenajate într-o etapă ulterioară.

„Am simţit un amestec de mulţumire (şi uşurare că a ieşit conform aşteptărilor), dar şi o uşoară tristeţe deoarece m-am ataşat atât de proiect, cât şi de beneficiari. Este o amenajare în care am pus mult suflet,” povesteşte Laura.

stil modern © viewcatchers 26
Structura metalică de pe perete care incorporează și tabloul cu licheeni este un proiect personal al clientei.

Resurse:

Tips&tricks pentru amenajare de la Laura Ghiurtz

  • Foloseşte-te de oglinzi şi suprafeţe reflectante (sticla sau finisaje lucioase) pentru a conduce lumina naturală şi a crea senzaţia de mărire a spaţiului.
  • Pentru a obţine o amenajare original, combină paleta de culori neutră (fie gri sau bej) cu accente de culoare.
  • Dacă optezi pentru placarea cu ceramică cu efect de marmură, încearcă să urmăreşti continuitatea nervurilor de pe o placăpe alta. Efectul va fi mai spectaculos.

Foto: viewcatchers

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE
icon

VIDEO The Dog’s Home: de la câinele meu am învățat să nu îmi pierd încr...