TURURI DE CASE

Și-au amenajat apartamentul pe măsură ce au locuit în el și au descoperit nevoile familiei

publicat pe 23 mai 2022

    Numele complet: Elena Țara
    Oraș: București, zona dealului Mitropoliei
    Tip de locuință: apartament cu 4 camere
    Suprafață: 94 metri pătrați
    Stă aici: din Iulie 2021
    Împarte casa cu: soțul ei, Mircea, și cei doi copii, Lara și Toma

    Elena și Mircea Țara, împreună cu cei doi copii ai lor, Lara și Toma, locuiesc într-un apartament luminos cu patru camere situat în București, pe dealul Mitropoliei. Casa este extrem de spațioasă și luminoasă, oferindu-i astfel posibilitatea familiei de a-și crea mai multe zone în funcție de nevoile lor. În plus, clădirea are și o poveste impresionantă, căci e construită la începutul secolului XX, în stilul modernist.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Elena Țara (@eli.tara)

    Elena este ilustratoare și graphic designer și a avut întotdeauna o afinitate pentru obiectele frumoase, iar faptul că a avut oportunitatea de a se angaja la Intro Design în anul trei de facultate, a ajutat-o să intre în lumea designului de obiect și i-a oferit, într-o oarecare măsură, și o educație în acest sens. Soțul ei, Mircea, este copywriter la agenția de publicitate McCann, dar și scriitor. A publicat patru romane fantasy, scrie pe blogul său și este mai mereu prin preajma copiilor, căci lucrează remote.

    Când au început căutările pentru apartament, pentru ei era important să aibă multă lumină naturală. În trecut, când au fost să-l vizioneze, în același loc era un sediu de birouri cu jaluzele și parchet laminat. Nu avea nimic special care să le atragă atenția, în afara faptului că era spațios și central. Dar după ce au semnat toate actele și au venit în vizită la noua lor casă, au realizat că, de fapt, pătrundea foarte multă lumină naturală în apartament și că se puteau bucura de o priveliște frumoasă, nepericlitată de nicio altă clădire.

    „În afară de bucătărie, nu avem o amenajare de proiect. Totul a decurs organic, obiectele au început să apară mai mult pe baza preferințelor noastre și a lucrurilor care ne aduc bucurie”, povestește Elena.

    Amenajare organică bazată pe nevoi și plăceri

    Înainte de a începe să-și amenajeze casa, cei doi nu s-au uitat niciunde pentru a-și lua inspirație. Nu au analizat reviste de specialitate și nici nu au făcut board-uri pe Pinterest. Au ales să adune lucrurile în mod organic, în funcție de nevoile lor imediate, ca de exemplu canapeaua din living, masa pentru dining și pătuțul.

    Au gândit și pus în fapt singuri toată amenajarea, cu mic ajutor din partea familiei în ceea ce privește zugrăvitul pereților sau reconfigurarea bucătăriei. Elena a avut un singur moment în care a simțit nevoia de a avea perspectiva unui designer interior, mai exact atunci când au văzut că bucătăria, în forma sa principală, nu se potrivea deloc cu nevoile lor. Astfel, a apelat la sora sa, DwellingDesignStudio, care a gândit cea mai potrivită opțiune de configurare a spațiului respectiv.

    Mobilierul de bucătărie este de la IKEA.

    Chiar dacă până în prezent au cheltuit aproape 20.000 euro, amenajarea casei lor este încă work in progress, spune Elena. Nu au stabilit un deadline pentru finalizarea ei. Își doresc ca apartamentul să crească și să îmbătrânească împreună cu ei. Chiar dacă mai au de luat lustre pentru toate încăperile înafara de living, o canapea extensibilă pentru birou, un pat, o comodă și chiar o bibliotecă pentru birou, ei sunt de părere că lucrurile nu trebuie grăbite.

    „Când ne vom îndrăgosti de o canapea extensibilă așa încât să o vedem în casa noastră și peste 20 de ani, o vom primi cu brațele deschise în apartamentul nostru. Până atunci nu ne grăbește nimeni să luăm decizii”, povestește proprietara.

    Lemnul deschis la culoare oferă o stare cozy în orice casă

    Masa din living este de la The Home, iar scaunele de la Vitra, AndTradition, Ahrend.

    În livingul apartamentului se află o mulțime de piese realizate din lemn. Cel mai des au folosit obiecte din stejar și frasin, lemnul deschis la culoare care dă senzația de homie și căldură. Parchetul din încăpere este cel original care, așa cum zice chiar Elena, scârțâie din tot sufletul lui. L-au descoperit când au dat jos parchetul laminat pus de fostul proprietar. Chiar dacă în dormitor și în birou nu a mai putut fi salvat, cuplul a chemat un maestru care le-a dat speranță cu cel din living, rașchetându-l și lăcuindu-l.

    Biroul este zona de lucru pentru cei doi soți. Acolo, ca și în bucătărie, au ales să toarne pe jos microciment și au montat niște rolete gri pentru a oferi cu adevărat un vibe de birou, un spațiu serios de lucru.

    În camera Larei au lăsat amenajarea cât mai simplă și liberă. Au lăsat-o să deseneze pe masă și să își pună amprenta personală în orice colț. I-au lăsat, de asemenea, și cutiile cu jucării pentru a se putea juca în voie. Acestea sunt depozitate doar în patru cutii pentru că, oricând există câte un surprlus, se merge pe principiul „one in, one out”.

    Dormitorul matrimonial este unul alb și minimalist. Elena a văzut întotdeauna dormitorul ca pe unul funcțional, nimic mai mult. Patul este realizat din paleți, iar restul corpurilor de mobilier sunt în linii cât mai simple și culori cât mai deschise. Au creat și un spațiu pentru relaxare în dreptul geamului.

    Chestionar cu idei bune

    Stilul casei: Modernist din perioada incipientă a acestui stil în România. Casa face, în jurul anului 2027, 100 de ani. Este ușor de trecut cu vederea când te plimbi pe stradă, dar principiile moderniste, ordinea funcțională la interior, spațiile simple, ferestre în bandou, după care a fost construită, fac ca interiorul să aibă un farmec aparte.

    Canapeaua este de la The Home, iar Lustra de la Intro Design.

    Colțul preferat: Colțul preferat este măsuța de cafea cu fotoliu LCW. Este colțul meu preferat cu toate că încă nu prea simt cum să îl folosesc. Am tot mutat obiectele prin casă, peretele din living pare cel mai adecvat loc pentru ele. Cred că totuși pentru mine nu este vorba de un colț din casă, ci despre obiectele din locul respectiv.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Elena Țara (@eli.tara)

    Fotoliu LCW, creat din placaj curbat de către soții Eames (Charles și Ray), în anii 1945-1950, m-a fascinat încă din facultate, când îl vedeam în randări și amenajări pe alte site-uri de arhitectură. Pentru confort, i-aș da nota opt. Dar pentru prezență și pentru design, zece fără discuție. Dacă nu-l vezi ca pe o piesă de mobilier, întotdeauna poți să îl vezi ca pe o piesă de artă.

    „Obiectele, chiar de design, au valoare pentru noi atunci când noi le facem parte din universul nostru. Faptul că Lara a mâzgălit măsuța ei, i-a oferit valoare, faptul că am vărsat cafea pe covor a făcut ca acesta să primească o patină și o amprentă a traiului nostru”, spune Elena.

    Elementul preferat: N-aș putea numi doar unul. Fiecare obiect are câte o poveste mai scurtă sau mai lungă. Cele mai prețioase au o poveste mai lungă și și-au găsit locul natural prin casă. Cum ar fi carafa, primul cadou de ziua mea din partea colegilor de la Intro Design, de prin 2016. Carafa I’m Boo nici nu mai există în colecția producătorului, Muuto, dar chiar faptul acesta mă face să mă simt specială că una dintre cele produse este la mine. Miniatura Bocca, creată după canapeaua studioului italian Studio 65, am „câștigat-o” la o tragere la sorți între colegi. Aceasta avea un defect de fabrică, așa că Vitra ne-a înlocuit-o. Pe cea cu defect am tras-o la sorți. Lista poate continua.

    amenajare_organică_ușă_filomuro
    Ușa filomuro este cea albă, de pe hol, iar ușa metalică, din living, este achiziționată de pe OLX.

    Cea mai mare provocare: Montajul ușii filomuro. A fost o provocare deoarece ușa primită avea cu cinci centimetri în plus față de golul pe care îl aveam în perete. Un domn a încercat să ne lărgească golul, dar a dat peste un buiandrug de lemn. N-am fost de acord să tăiem buiandrugul, așa că a trebuit să trimitem ușa într-un atelier să fie scurtată. Apoi montată, apoi făcut finisajul peretelui.

    Cel mai bun lucru iarna: Centrala de apartament. Am crezut că, fiind un apartament mare, cu tavan la trei metri, vom plăti mult pentru încălzire iarna. Surprinzător însă câtă economie poate face centrala. Iarna iarăși, îmi place foarte mult cum răsare soarele printre crengile goale ale copacilor de pe dealul Mitropoliei. Dimineața avem o lumină tare plăcută în living care ne cheamă la cafea.

    Cel mai bun lucru vara: Faptul că avem aer condiționat, plase de țânțari și rulouri în toate încăperile. Poziționarea iarăși este un plus vara, faptul că suntem la cinci minute de parcul Tribunalului și zece minute de Carol ajută foarte mult familia noastră cu pitici.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Elena Țara (@eli.tara)

    Cel mai mare răsfăț: Oglinda Pond de la intrare. Când am cumpărat-o rămăsesem fără bani pentru frigider. Oglinda era la reducere, deci era now or on Black Friday. Eu oricând aș fi ales ceva frumos în detrimentul a ceva funcțional, dar faptul că și Mircea a fost de acord cu mine în privința oglinzii, mă face să o apreciez mult mai mult. Și are și o poveste, nu-i așa?

    Oglinda Pond și întrerupătorul Luster.

    Proiectul DIY preferat: Noi ne-am ocupat de vopsitul pereților. Am simțit că ar fi fost mult prea scump și de lungă durată să angajăm pe cineva pentru asta, cine locuiește în București știe la ce mă refer. Așa că eu, Mircea, fratele meu și prietena lui, ne-am făcut de lucru într-un weekend cu vopsitul pereților. Alocuri se simte mâna de lucru necalificată pentru treaba asta, dar acum și asta face parte din povestea casei noastre și nu ne pare rău pentru decizia luată.

    Un personaj de ficțiune care s-ar simți bine în casa ta: Peter Pan în camera Larei, Sherlock Holmes în living, Calya, un personaj din cărțile scrise de Mircea, în birou, lângă bibliotecă. Sperăm să facem rost cât de curând și de un fotoliu de citit.

    Dacă ai putea prin magie să schimbi ceva la casa ta, ce ai schimba: Dacă s-ar găsi o soluție fezabilă, aș introduce un material fonoabsorbant sub parchet. Am fost în vizită la vecina care locuiește sub noi și am realizat cât de puternic se aude în apartamentul ei scârțâitul parchetului, fuga pe călcâie a Larei prin casă, conversațiile de la noi. Aș păstra parchetul vechi, dar sub el aș pune un material de barieră.

    Pentru ușa metalică proprietarii au căutat mai multe oferte pe OLX.

    Ce înseamnă acasă pentru tine: Acasă nu este apartamentul ăsta. Mai ales în contextul de război din nord, în perioada asta, am meditat puțin la care ar fi obiectele pe care le-aș luat dacă ar trebui să ies pe ușă și să nu mă mai întorc. Nimic. Acasă sunt Mircea, copiii, comunitatea Agapia, biserica din care facem parte, frații și părinții.

    Sfaturi pentru a-ți face o casă în care să te simți bine:

    • Lasă lumina să intre în casa;
    • Eliberează-te de exces, păstrează în casă doar obiectele care au un sens personal sau funcțional;
    • Lasă casa să crească împreună cu tine. Astăzi poate ești pasionat de viniluri și ai o colecție impresionantă, dar dacă lucrurile se schimbă și mâine ai o pasiune pentru cosmetice, reamenajează obiectele așa încât să faci loc și obiceiurilor noi;
    • Mută ghiveciul ăla prin casă chiar după ce i-ai găsit locul perfect. Poate vei observa că un alt loc îi priește mai bine.

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments