VIDEO După ce li s-a anulat vacanța în Toscana, au recreat esența regiunii italiene în amenajarea apartamentului lor
publicat pe 15 aug. 2022Nume: Raluca Cătinaș, arhitect de interior și Andrei Cătinaș, consultant SAP Basis la IBM România
Oraș: București, Apărătorii Patriei
Tip de locuință: apartament cu trei camere
Suprafață: aproximativ 100 metri pătrați
Stau aici din: 2021
Împart casa cu: bebelușul lor
În 2020, Raluca și Andrei locuiau într-un apartament de doar 56 metri pătrați, pe care îl compartimentaseră în trei camere. Am filmat atunci turul locuinței lor și ne-au povestit cum au făcut-o. În 2022, Raluca și Andrei au comis-o din nou. Chiar dacă și-au găsit un apartament nou și mult mai spațios precum cel din Popești-Leordeni, au vrut, și de data asta, să aibă trei camere în loc de două. Așa și-au amenajat un living deschis cu bucătărie și beneficiază acum de tot spațiul dorit. Dar și de mai multă lumină grație poziționării pe sud a apartamentului. Pentru ei era nevoie de această schimbare. Mai ales că familia lor numără acum trei membri.
În noul apartament, Raluca s-a inspirat pentru amenajare din dorința ei de a vedea Toscana. Cum pandemia nu le-a permis celor doi să-și facă vacanța mult-dorită, tocmai Toscana, cu culorile, senzațiile și vibe-ul aferent, a devenit punctul central al amenajării.
„Culorile sunt și ele inspirate din povestea cu Toscana. Am folosit cărămiziu, verde, albastru. Am folosit și puțin mov, care nu e evident, dar este acolo”, povestește Raluca. Desigur, din amenajare nu lipsesc nici pocalele lui Andrei, care beneficiază de spațiul lor special pentru a fi admirate.
Majoritatea mobilei din casă e făcută la comandă. De exemplu, canapeaua din living și patul sunt de la Mobilă Dalin. De la aceeași firmă, în dormitor, au luat și o oglindă tapițată. Pentru bucătărie, Raluca a folosit blaturi de MDF vopsit și frezat pentru insulă, fronturile fiind, de asemenea, făcute la comandă, cu model ales de ea. Tot în bucătărie, ea a ales un mozaic din marmură cu chit verde pentru backsplash.
„Cele mai multe persoane ar spune că marmura pentru backsplash-ul bucătăriei nu e cea mai bună alegere. Dar pentru că blatul are o adâncime considerabilă prin prisma plitei, toată grăsimea din oale nu ajunge neapărat în spate pentru că distanța e mare. Materialul, chiar dacă este absorbant, nu are nimic pe el. Am șters marmura doar de două ori până acum și nu s-a întâmplat nimic. Plus că am aplicat și o soluție protectoare prin care am închis porii marmurei”, explică ea alegerea.
Totodată, cei doi au vrut și de data asta să aibă un perete de cărămidă. Însă, ca să nu piardă din spațiu, au ales să îl facă din vopsea decorativă. Toate schimbările din casă, alături de finisaje și de mobilă, au dus la depășirea bugetului. „Am zis că punem noi o diferență de bani pentru achiziționarea finisajelor. Restul, cu mobila cât poate să fie? (Râde). La început ne-am gândit la 20.000 de euro. Dar, cumva, bugetul a sărit cu 10.000 de euro”, povestește Raluca.
Pentru amenajarea noului apartament au întâmpinat, cum era cazul, o serie de provocări. Poate cea mai costisitoare a fost înlocuirea chitului din baie. Care a venit într-o culoare roz-somon, doar că atunci când s-a uscat era, de fapt, roz. O situația asemănătoare a fost și cea legată de patul matrimonial. Care nu a venit pe dimensiunea dorită și a trebuit refăcut.
Pentru camera copilului, Raluca și Andrei au ales un pat în care încap amândoi, în cazul în care trebuie să doarmă acolo. Schema cromatică se continuă și în această cameră, cu verde și un pic de cărămiziu. Iar tapetul de la vladila.ro a întregit amenajarea.
Dacă și tu ești în plin proces de amenajare, iată ce sfaturi are Raluca:
- Începe de la o temă. După care alegi cromatica, stilul mobilei și al finisajelor, precum și culorile în general. „Așa poți să ai mai mult control”, zice ea;
- E foarte important să măsori. „Dacă nu ai viziune în spațiu, un truc pe care să îl folosești este să lipești scotch pe pardoseală și să își marchezi canapeaua, scaunele, fotoliile, bucătăria. Să începi să te plimbi printre contururi să îți dai seama dacă le-ai poziționat corect”, continua tot ea.
- „Iar dacă nu ai chef să faci toate astea, atunci poți să apelezi la un arhitect sau la un designer interior”, sfătuiește Raluca.
Astfel de sfaturi și idei de amenajare poți găsi pe canalul lor de YouTube, Vivico Design Interior.
Chestionar cu idei bune
Stilul casei: Sunt trei camere. Apartamentul a fost cu spații închise. Doar că ne-am gândit, ca data trecută, să îl recompartimentăm. Așa am renunțat la doi pereți. Și am făcut un living deschis cu bucătărie. Ne-am plăcut că am putut să cumpărăm apartamentul (poziționat – n.r.) pe sud. Acum avem foarte multă lumină. Un alt avantaj pe care l-am văzut a fost că aveam fereastră în baie. Lucru care este rar în ultimul timp.
Inspirație: Toată tema apartamentului a pornit de la faptul că voiam să facem o vacanță în Toscana. Și nu am apucat. Pentru că venise pandemia. Am pornit de la două imagini, pe care le-am făcut tapet în dormitor și în living. Am găsit două peisaje din Toscana, le-am folosit ca punct focal, de acolo am pornit cu toată tematica, cromatica și cu aranjamentul spațiului.
Elementul preferat: Tapetul din dormitor este elementul meu preferat din această amenajare, pentru care m-am zbătut foarte tare să îl fac. Și acela, dar și cel din living sunt făcute cu un freelancer de pe Fiverr. Am găsit imaginile pe Google, mi-au plăcut foarte mult și am zis că pe alea le vreau și nu pe altele. A trebuit să găsim o soluție. Cineva ni le-a desenat pe tabletă grafică și așa am printat acest tapet.
Cea mai mare provocare: Cea mai mare provocare a mea a fost să dau jos chitul din baie. Pentru că a venit într-o culoare roz-somon. Noi am comandat ce culoare trebuie, doar că (atunci când a venit – n.r.) nu bătea cu cel din paletar. Când s-a uscat, pe pereții din baie, ne-am dat seama că e roz.
Acasă înseamnă: Acasă înseamnă că trebuie să te reprezinte. Să ai câte ceva din pasiunile tale. În orice cameră mergi să vezi ceva din ceea ce ești tu. Eu una n-aș putea să stau într-o casă care nu e pe gustul meu și nu mă reprezintă. În care, de exemplu, totul ar fi monocrom. Sunt genul de om care trăiește cu multe culori.
Dacă ai și tu o locuință în care te simți bine și care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Completează acest formular simplu și spune povestea casei tale!
-
Apartamente cu 3 camere
Amenajare dificilă într-un apartament cu dormitor sub 6 metri pătrați, mai mic decât balconul
-
PROIECTE DE AMENAJARE
În amenajarea unui apartament cu trei camere, au creat spațiu pentru depozitare acolo unde nu era
-
Apartamente
Și-au amenajat apartamentul din Sibiu în 6 luni și cu 17.000 euro
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Soluție de curățare a filtrelor de hotă cu bicarbonat. Cum faci asta singur, rapid și în siguranță
Se prepară simplu, iar efectul de curățare este garantat.
-
UTILE
Aplicare vopsea lavabilă peste cea veche: cum trebuie să procedezi
Nu omite aplicarea amorsei!
-
hotnews
S-au întors din Anglia în satul Saschiz, unde au deschis o ceainărie care pare scoasă dintr-un basm
Un mic colț de Rai.