Before&After

Before&after: în 5 luni au amenajat un apartament de 43 metri pătrați care nu mai fusese renovat din anii ‘60

    Unul dintre sfaturile clasice pentru amenajarea unui apartament de închiriat este să creezi un decor cât mai neutru, care să se potrivească unei palete largi de potențiali clienți. Acest apartament din cartierul Primăverii îl ignoră cu desăvârșire. Este atât de personalizat și vesel, încât fie îți place mult, fie deloc. Iar dacă îți place, o să îl iubești și n-o să te mai saturi de el.

    Apartamentul are două camere, o suprafață utilă de numai 43 de metri pătrați (plus un balcon de 1,70 metri pătrați) și se află într-un bloc construit în anii ‘60 în cartierul Primăverii din București. La începutul anului 2021, proprietarii au decis să îl renoveze pentru a-l da spre închiriere, la un nivel de calitate și confort mediu-lux, în acord cu zona.

    Locuința nu fusese renovată niciodată și era într-o stare avansată de degradare. Păstra sobele nefuncționale și parțial demolate și un cazan pentru apă caldă în baie.

    Design biofilic: natura ca sursă de inspirație

    De amenajare s-a ocupat arhitecta Andrada Toader-Pasti, care a sesizat încă de la prima vizită lumina și priveliștea de la geamul din dormitor: coroana unui copac și cerul. A hotărât să amplaseze dulapul cu oglindă astfel încât să reflecte această imagine, inspirată de conceptul clădirilor verzi și al designului biofilic, care promovează integrarea cât mai multor elemente naturale în interior, pentru a răspunde nevoii noastre de contact cu natura.

    În același spirit, Andrada a remarcat balconașul de la bucătărie și s-a bucurat că proprietarii au fost de acord să nu îl închidă: „Eu sunt în favoarea utilizării spațiilor exterioare la apartamente, așa că am lăsat și o priză în apropiere, în caz că cineva dorește să lucreze afară. Aici se poate sta la un ceai, cu o carte sau un laptop. Deși mic, încap o măsuță și un scaun și chiar și o plantă.”

    Peste 10.000 euro numai pentru lucrările de renovare

    Fiind vorba de un apartament vechi, care nu fusese niciodată renovat, schimbarea tuturor instalațiilor, cu soluții de trasee ascunse, a reprezentat cea mai mare cheltuială. Costurile nu au însemnat doar manoperă și materiale, ci și consultanță tehnică, proiectare și punere în funcțiune a instalației pe gaz – pentru care a fost necesară autorizație.

    Din vechea amenajare nu s-a putut păstra nimic, din păcate chiar și pardoseala existentă era mult prea degradată. Lucrările de desfaceri (au scos sobele, finisajele și tâmplăria), eliminare deșeuri, îndreptare pereți, finisaje, trasee instalații, echipamente de instalații (centrală termică, radiatoare, aparat aer condiționat), cu materiale și manoperă, plus proiectare, avizare și punere în funcțiune instalație gaz și centrală termică au ajuns la 10.000-13.000 euro.

    „La partea de instalații, am avut de realizat trasee ascunse de scurgere și freon pentru aparatul de aer condiționat, scurgere pentru mașinile de spălat, modificare poziție WC, realizare duș walk-in, montare centrală termică și radiatoare cu trasee ascunse, suplimentare majoră a numărului de prize corelate cu mobilierul. Am reușit toate acestea cu ajutorul echipei de instalații”, precizează Andrada.

    În cazul renovărilor de apartamente vechi, pot apărea multe surprize în șantier, de aceea arhitecta nu a știut decât în momentul în care s-au realizat efectiv lucrările de desfacere a traseelor de instalații dacă poate implementa toate soluțiile din propunerea inițială. Citește aici tot ce trebuie să iei în considerare înainte să renovezi un apartament vechi.

    „Spre exemplu, echipa de instalații a întâmpinat probleme la refacerea racordului pentru scurgerea de la WC și modificarea poziției acestuia. Au constatat la desfacere că trebuie să lucreze din baia vecinului de mai jos. Dacă nu reușeau să găsească o soluție de execuție, ajungeam la mari compromisuri estetice și funcționale: ori WC cu bazin pe perete, deasupra lui, pentru că altfel nu se deschidea ușa, ori ușă cu deschidere către hol, care intra în conflict cu ușa de la dormitor”, își amintește Andrada.

    Terrazzo în bucătărie și baie, pentru un aer retro

    Andrada și-a dorit să integreze apartamentul în contextul imobilului în care se află: fațadele blocului și casa scării au un aspect învechit, cu mozaic turnat și bandă clasică de vopsea în ulei pe pereți. De aceea, a ales finisaje care să evoce o legătură cu trecutul, care să nu fie opulente și care să nu se demodeze. În același timp, și-a dorit un apartament vesel, contemporan, cu personalitate, în care să îți vină să zâmbești atunci când intri.

    Finisajul terrazzo, în tendințe în această perioadă, are exact alura vintage pe care o căuta Andrada. L-a folosit atât în baie, cât și în bucătărie. Catifeaua verde aleasă pentru tapițeria mobilierului are o notă prețioasă, iar inserțiile vegetale creează o conexiune cu natura, în acord cu principiile de design biofilic apreciate de arhitectă.

    Baia și bucătăria au suprafețe foarte mici, și au pus probleme la partea de spații de depozitare și amplasare a obiectelor.

    Datorită echipei de instalații, în baie a reușit să folosească un vas de WC cu rezervor încastrat și să înlocuiască vechea cadă minusculă cu un duș walk-in la același nivel cu pardoseala, fără bordură sau treaptă, pe care nu le recomandă din motive estetice și de siguranță în exploatare.

    În cei doar 5,60 metri pătrați ai bucătăriei, a optimizat spațiul astfel încât să integreze toate cele necesare:

    „O mare reușită a acestui proiect o reprezintă integrarea într-un spațiu foarte mic a tuturor electrocasnicelor necesare unui confort ridicat: mașină de spălat vase, mașină de spălat rufe cu uscător, cuptor montat la nivelul blatului, frigider amplasat în bucătărie. Toate acestea le-am incorporat în mobilier și amplasat pe poziția optimă”, precizează Andrada.

    Și ușile au fost problematice: cea din baie trebuia să se deschidă fără să lovească lavoarul, iar cea din bucătărie fără să lovească mobila în care se află cuptorul.

    „Rezultatul final a însemnat coordonare la centimetru. Cu ajutorul colaboratorului de la Pinum, am reușit să rezolvăm toate aceste probleme. În plus, am insistat să avem pervaz egal pe toate lateralele ușii, deși la cele două menționate lipsea spaletul pe o parte”, adaugă arhitecta.

    Catifea verd-smarald în living și dormitor

    În living, Andrada a urmărit să integreze scaunele verde-smarald alese de clientă, pentru care a propus o masă rotundă, ce creează senzația de încăpere primitoare. Forma ei rotundă contrastează cu liniile drepte ale șifonierului și comodei TV. Pentru durabilitate, confort și optimizare a spațiului, a realizat o canapea extensibilă, cu ladă de depozitare, dintr-un material rezistent la pete.

    Amenajare living apartament modern - arh. Andrada_Toader_Pasti (1)
    Oglinda creează un spațiu vizual mai mare în zona de luat masa.

    Tabloul nu este amplasat deasupra canapelei, ci lângă masă, pentru a se reflecta în oglindă. Parchetul este de la Egger, masa de la Somproduct, iar scaunele de la The Home. Mobilierul pe comandă l-a lucrat cu Caroline.

    Amenajare dormitor apartament modern perdele verzi - arh. Andrada_Toader_Pasti (3)
    Dormitorul este conectat cu natura prin tabloul amplasat pe peretele lateral al patului.

    În dormitor, patul lucrat pe comandă cu Anelisse are somieră rabatabilă ranforsată și o saltea de calitate. Noptierele metalice de la Vivre au o geometrie atipică, pentru mai multă personalitate. Tablourile din living și dormitor au fost realizate de arhitecta Dona Tonka, care a interpretat artistic tema propusă de Andrada: „frunze din specii de copaci din România, desen de linie cu pete de culoare adecvate cu cromatica spațiului”.

    Amenajarea a durat aproximativ cinci luni, plus o lună destinată retușurilor, iar costurile totale au fost de 30.000 euro.

    Jumătate din acești bani au fost cheltuiți pentru elementele care sunt vizibile (finisaje, tâmplărie interioară și exterioară, mobilier, tablouri, paravan duș, draperii, perdele). Restul au fost folosiți pentru lucrări de desfaceri, eliminare deșeuri, lucrări de îndreptare, trasee instalații, echipamente de instalații (centrală termică, radiatoare, aparat de aer condiționat), proiectare, avizare și punere în funcțiune instalație gaz și centrală termică.

    Tips & tricks pentru amenajare de la arhitecta Andrada Toader-Pasti

    Detalii care înveselesc: În acest apartament, am adăugat mult mai multă culoare decât de obicei, a fost un experiment cu scopul de a obține un interior cu personalitate și „bună-dispoziție”. Nu este un apartament neutru, fie îl iubești, fie nu e pentru tine. Agățătoarele de cuier din hol au formă de păsări, tablourile și geometria noptierelor sunt elemente noi de decor, pe care nu le-am mai folosit până acum, și care vin în completarea intenției de mai sus.

    Trucuri de „biofilic design”: Pentru punerea în valoare a legăturii cu exteriorul, am folosit tablouri inspirate de natură în living și dormitor.

    Baie care pare mai mare: În baie, oglinda mare și dușul walk-in cu paravan de sticlă creează senzația de spațiu mai amplu.

    Foto: arh. Moise Bogdan

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Andrada Toader-Pasti.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Before&after: în 5 luni au amenajat un apartament de 43 metri pătrați ca...