
Apartament cu 3 camere, amenajat în stil parizian cu un buget de 20.000 euro
Eficientizarea costurilor te obligă să fii creativ în renovarea unui spațiu, crede designerul Teodora Constantinescu. E o teorie testată pe cont propriu în cel mai recent proiect de amenajare pe care îl semnează. Cu un buget de 20.000 euro, designerul a reușit să transforme complet un apartament nefuncțional și învechit, într-o locuință elegantă, cu aer parizian.
Fiind vorba de un spațiu de închiriat, Teodora a avut mână liberă în alegerea direcției de amenajare. Locuința are 80 metri pătrați și se află într-o zonă centrală a Capitalei, pe strada Dogarilor. Este un apartament cu trei camere și două băi, dar cu o compartimentare inițială deficitară. Principala misiune a Teodorei a fost să pună cât mai bine în valoare spațiul, creând zone cu funcționalități bine definite. Șantierul a durat în jur de patru luni, cu mici întârzieri puse pe seama echipei de meseriași cu care a colaborat.
„Proprietarul apartamentului este un avocat celibatar, îndrăgostit de călătorii. Stilul său de viață m-a inspirat în direcția de amenajare, deși el nu va locui aici, căci spațiul urmează să fie dat spre închiriere. Am mers, în primul rând, pe ideea de confort, dar nu am sacrificat componenta estetică. Este un proiect cu rezultat peste așteptări, în ciuda limitărilor impuse de buget”, spune Teodora.
Mascarea centralei termice a fost o provocare
Bucătăria, livingul și diningul alcătuiesc un spațiu comun, cu funcțiuni clare și zone care comunică liber. Partea cea mai dificilă în amenajarea livingului a fost găsirea unei soluții pentru mascarea centralei termice. Un corp de mobilier făcut pe comandă a rezolvat situația, într-un mod discret. Iarăși, interesant în această zonă este că Teodora nu a făcut eforturi să ascundă lucruri pe care, de obicei, le considerăm inestetice. De exemplu, țeava de gaz care traversează livingul a fost vopsită negru, devenind aproape element de design. Și cele două calorifere verticale din spatele canapelei pot trece ușor drept obiecte decorative.
Schimbări mici, dar de efect, în bucătărie
Bucătăria este deschisă către living. O masă tip bar, cu scaune îndreptate către terasă, delimitează vizual cele două spații. Este o zonă care a primit un upgrade considerabil, cu intervenții minore. Mobila de aici este una veche, păstrată din amenajarea anterioară, la cerința proprietarului care a vrut să optimizeze costurile. Teodora a dat totuși un aer proaspăt încăperii, după ce a înlocuit contrablatul, butonii dulapurilor și bateria de la chiuvetă.
Diningul este un spațiu elegant și confortabil, cu o banchetă albastră din catifea, care îți dă impresia că te afli într-un bistro cochet. Și printurile alb-negru, agățate pe perete, te duc cu gândul la o masă în oraș.
În dormitor, accentul a fost pus pe crearea unei atmosfere relaxante
Dormitorul matrimonial, cu baie proprie, păstrează stilul parisian chic din restul încăperilor. Este un spațiu odihnitor, cu mobilier confortabil și pereți în culori neutre. La capitolul depozitare, Teodora a rezolvat situația printr-un dressing tip built in, cu fronturi frezate în partea de sus și sertare care să ajute cu organizarea mărunțișurilor.
Baia matrimonială continuă tematica prin finisaje elegante care te trimit cu gândul la o vacanță în Franța. Și baia mică este un spațiu rafinat, cu faianță care imită lambriul și tapet cu model vichy.
Resurse:
Canapea Mobexpert, ceramică Delta Sudio, Zoiss, pat Somproduct, printuri Posterstore, uși filomuro Delta Studio, textile: Ikea, H&M, decorațiuni H&M, Zara Home, Jysk. Tablourile sunt realizate pe comandă de decoralnia.
Tips&tricks pentru amenajare de la Teodora Constantinescu
- Dacă nu poți schimba mobilierul vechi, care încă este funcțional, identifică detaliile care îi pot aduce un suflu nou. În cazul bucătăriei, de exemplu, poți schimba mânerele de uși/sertare și contrablatul. O să vezi imediat diferența.
- Într-un spațiu mic, optează pentru mobilier pe comandă. Vei câștiga spațiu și vei da personalitate locului.
- Optează pentru un fundal neutru (lavabilă și mobilier în culori neutre) și îndrăznește să folosești inserții discrete de culoare.
- Analizează bine spațiul și ce este pretabil pentru el în particular. Pozele inspiraționale sunt de multe ori scoase din context, iar atunci când facem niște alegeri este foarte important să ținem cont de volumetrie, lumină naturală, compartimentare.
- Îmbină elementele clasice, întâlnite în amenajările franțuzești (profile decorative pentru pereți, rozete, textile din catifea) cu cele moderne pentru un stil parisian chic urban.
- Dacă amenajezi un apartament cu trei camere pentru închiriat, încearcă să amenajezi parțial sau multifuncțional cel de-al doilea dormitor. Chiriașii pot avea nevoi diferite.
Foto: Adriana Cocic
-
DIY
Peste 16 moduri creative în care poți folosi lădițele din lemn pentru decorarea casei sau a grădinii
Poți face orice cu ele: e la mici proiecte simple precum o noptieră, până la ceva grandios precum o bibliotecă mare cât peretele.
-
DESIGN INTERIOR
7 întrebări și răspunsuri despre microciment, finisajul care nu pare ca se va demoda vreodată
Îl poți turna direct peste gresie, faianță, lemn sau metal.
-
Baie
14 moduri prin care poți amenaja o baie ca pe Pinterest cu un buget mic
Câteodată, stilul stă în culoarea chitului.