Mihai Moga
Apartamente cu 3 camere

Un apartament de 62 metri pătrați din Cluj-Napoca, amenajat în culori saturate

    Un apartament nu are doar trecut sau prezent, are și un viitor. În momentul în care cumpărăm o locuință, scopul principal este s-o amenajăm după „chipul și asemănarea noastră”. Rareori ne gândim la viitorul ei, la cum se va modela după nevoile și stilul de viață al viitorilor proprietari, fie că e vorba de copii, nepoți sau necunoscuți.

    În cazul acestui apartament cu trei camere din Cluj-Napoca, lucrurile stau puțin diferit. Cristina G. l-a achiziționat în 2021 cu un scop: să-l lase moștenire nepoatei sale. A colaborat cu arhitecții Simona și Mihai Moga de la Zink Studio pentru a da viață spațiului. Rezultatul este o amenajare în stil eclectic, veselă și funcțională chiar și peste 10-15 ani.

    amenajare în stil eclectic 1
    Detaliu bucătărie, unde se pot obserba culori prezente în finisaje, obiecte de mobilier sau ceramica de la backsplash.

    Două scenarii într-un singur apartament

    Deși proiectul nu a avut o temă bine definită, el a început cu un plan administrativ clar. Pe termen lung, apartamentul va fi destinat nepoatei proprietarei. Pe termen scurt el va fi închiriat. Astfel, spațiul trebuia organizat să poată fi folosit atât de o familie cu un copil cât și de doi studenți care să se poată bucura de intimitatea proprie.

    Așadar, în cei 62 de metri pătrați regăsim două dormitoare dotate cu mobilierul necesar desfășurării vieții de familie sau de studenție. Bucătăria, zona de zi și zona de luat masa sunt cuprinse într-un open-space luminos și aerisit. La acestea se mai adaugă o baie și o zonă de depozitare generoasă.

    Amenajarea a durat aproximativ un an și a costat aproximativ 35.000 de euro. Deoarece apartamentul se află într-un bloc nou și era semifinisat, nu a fost nevoie de reparații sau intervenții asupra instalațiilor existente. Astfel s-a putut investi în finisaje, electrocasnice și mobilier de calitate.

    Rezultatul final este o amenajare în stil eclectic, un mix de succes între elemente de design modern și clasic, între pasiunea clientei pentru artă și călătorii și voioșia specifică tinerilor studenți. „Putem spune că și specificul locului, respectiv zona campusului studențesc Hașdeu, a influențat puțin amenajarea,” povestește Simona.

    Culorile sunt personajul principal

    Nu a existat o temă clară deoarece proprietara nu a dorit să-și impună gusturile asupra amenajării. Conceptul a evoluat pe parcursul discuțiilor, timp în care și arhitecții au devenit din ce în ce mai îndrăzneți în materie de culori și texturi. Au pornit de la culori neutre precum bejuri și marouri, iar până la final au ajuns să folosească multiple nuanțe și combinații inspirate din roata culorilor pentru a crea o amenajare în stil eclectic, primitoare, care îți dă o stare de bine.

    Holul de la intrare este spațios și se află în directă legătura cu bucătăria. Primește lumină naturală de la fereastra din bucătărie, ceea ce ajută la iluminarea spațiului și crearea unei atmosfere aerisite. Deși mobilierul este realizat în texturi de lemn, încă de la intrare ne atrage atenția pata de culoare de pe grindă care dă tonul în restul open-space-ului. Este și singurul indiciu pe care îl primești legat de spațiul pe care urmează să îl descoperi.

    Nuanța de roșu-cărămiziu, numită și sienna arsă, vizibilă pe grinda de la intrare, este folosită pentru a finisa un perete întreg din open-space. Acest perete a fost gândit ca un fundal vesel pe care să se așeze lumina și care să contrasteze cu nuanțele neutre folosite în bucătărie și în living.

    amenajare în stil eclectic 7
    Corpurile superioare sunt mascate parțial datorită fronturilor albe care nu le scot atât de tare în evidență.

    Bucătăria se desfășoară în formă de L. Ca să nu încarce vizual open-space-ul, arhitecții au organizat mobilierul în două registre. Corpurile de la bază sunt vopsite în gri arctic de la Egger. Partea superioară este albă pentru a da continuitate pereților și tavanului, ceea ce creează o atmosferă aerisită și spațioasă. Textura de lemn este elementul de legătură în mobilierul de bucătărie. Ea se regăsește în blat, dar și în alte două corpuri integrate în restul spațiului.

    amenajare în stil eclectic 8
    Masa rotundă și corpul cu polițe deschise de la capătul blatului fac legătura dintre cele două spații.

    Delimitarea dintre cele două zone se face subtil, prin masa rotundă Docksta de la Ikea și polițele deschise înspre living care reprezintă de fapt capătul bucătăriei. Scaunele roșii sunt din prolipropilenă pentru a fi ușor de întreținut și au fost alese pentru a aduce un strop de veselie și curiozitate în spațiu.

    Livingul se află în continuarea bucătăriei. Aici se regăsesc aceleași tonuri neutre de gri și alb tocmai pentru a nu supraîncărca spațiul și a scoate în evidență culoarea bogată a peretelui vopsit în roșu-cărămiziu.

    Alte accente de culoare se regăsesc subtil în obiectele decorative prezente în spațiu, în ceramica Arcana Strasciatella Zelten de la Imarcom folosită pentru backsplash sau în obiectele de iluminat din alamă, precum lustra din zona de dining sau cea din zona de living.

    Cele două dormitoare au o paletă de culori mai temperată pentru a crea un mediu perfect în care să te relaxezi și să-ți reîncarci bateriile. Textura de lemn nuc Lincoln de la Egger prezentă în open-space se regăsește și în mobilierul din cele două camere, fie că este vorba de dulapuri, noptiere sau de birou. Aici regăsim aceleași nuanțe de gri folosite la mobilier sau ca finisaj cu aspect de microciment de la Nigeimpex. Faptul că acestea sunt tonuri neutre a făcut posibilă folosirea nuanțelor de roz pudră la perdele, a tapetului cu aspect retro din dormitorul matrimonial sau a patului de un albastru aprins din dormitorul mic.

    În baie se regăsesc toate culorile prezente în restul casei datorită modelulului terrazzo al plăcilor de ceramică Arcana Strasciatella Nacar de la Imarcom. Prin folosirea unui singur model de ceramică se creează impresia unei încăperi mari, aerisite și luminoase. Oglinda folosită pentru a placa zona de depozitare ajută și ea la mărirea vizuală a spațiului.

    Liantul amenajării este pardoseala, pe care s-a montat parchetul rezistent la apă folosit în tot apartamentul. Acesta creează un fundal neutru, unitar, pe care se poate desfășura amenajarea in stil eclectic. Ușile de la Portadoors sunt singurele elemente pe care le-a ales proprietara de la început, fiind o specificație clară a temei de proiect.

    amenajare în stil eclectic 20
    Accente de auriu se regăsesc și în dormitorul matrimonial, în corpurile de iluminat.

    Atât proprietara, cât și arhitecții sunt foarte mulțumiți de rezultat. Deși nu locuiește acolo, odată cu finalizarea șantierului, Cristina G. a stat câteva zile în apartament pentru a se bucura de spațiul proaspăt finisat și de un alt proiect personal reușit finalizat cu bine.

    Pentru cei doi arhitecți, lipsa unei teme a fost cea mai mare provocare. A fost nevoie ca ei să găsească întâi firul roșu al întregii amenajări și să îmbine toate elementele propuse într-un proiect coerent și armonios, fără a depăsi bugetul. Rezultatul este unul spectaculos, colorat și voios.

    „Ne-am bucurat mult atunci când am pășit în apartamentul amenajat, pentru că ne-am văzut ideile realizate. Datorită acestei colaborări ne-am simțit respectați și apreciați din punct de vedere profesional și am prins mai mult curaj în proiectele următoare”, povestește Simona.

    amenajare în stil eclectic 21
    Banda LED încastrată în mobila de bucătărie ajută la crearea unei atmosfere comfortabile și intime.

    Tips&Tricks pentru amenajare de la Zink Studio:

    • Gândește-te cum amenajezi apartamentul dinaintea achiziției acestuia. Fă o listă cu nevoile tale și asigură-te că spațiul pe care îl vei achiziționa le satisface pe majoritatea.
      Nu face compromisuri la instalații și finisaje. Sunt lucrări care necesită mult efort să fie refăcute ulterior.
    • O amenajare de interior nu este formată doar dintr-o serie de imagini. Ca lucrurile să devină realitate sunt necesare piese tehnice, liste de produse, liste de cantități, indicații de furnizori, cereri de oferte și urmărirea lucrării în șantier de către cel care elaborează lucrarea. Așadar, asigurați-vă că cei pe care îi alegeți sunt bine pregătiți.
    • Stabilește cu arhitectul ordinea execuției lucrărilor și bifează etapele parcurse. Așa vei putea anticipa mai ușor etapele care vor urma și materialele de care ai nevoie – evitând întârzierile.
    • La anumite etape critice cum ar fi ușile sau parchetul este indicat să lucrezi cu specialiști. Dacă cumperi un produs de la un anumit furnizor optează și pentru montajul acestuia, așa te asiguri că totul este în regulă și primești garanția calității.

    Foto: Mihai Moga

     

     

     

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Un apartament de 62 metri pătrați din Cluj-Napoca, amenajat în culori saturat...