Spații neconvenționale

O locatară din București a amenajat din banii proprii o bibliotecă în scara blocului unde locuiește

publicat pe 21 nov. 2022

    Cu toții ne dorim un sentiment de comunitate, dar parcă mulți ne lăsăm descurajați când e vorba să și schimbăm lucrurile. De exemplu, tu îți cunoști vecinii de la bloc? De câte ori s-a întâmplat ca ei să nu-ți răspundă la salut? Fix lucrurile astea – cel puțin în orașele mari cum e Bucureștiul – creează dezamăgire și lipsă de inițiativă.

    Din fericire, nu toată lumea este așa și există oameni care cred că transformarea este inevitabilă dacă este provocată. Alina Mărgineanu este una dintre aceste persoane. Ea și-a dorit să creeze o comunitate cu oamenii din blocul ei, așa că a amenajat din banii proprii o bibliotecă în scara blocului unde locuiește. Proiectul ei inedit poate fi exact motivația de care aveai nevoie, ce zici?

    Biblioteca din scară: cum a început totul

    Alina s-a născut la Craiova, dar de la vârsta de 18 ani locuiește în București, locul unde a făcut Facultatea de Știinte Juridice și Administrative. La bază este consilier juridic, dar de 16 ani are o firmă de traduceri și de consultanță; iar pe lângă asta are o mare pasiune pentru design interior (a urmat și cursurile Inside Academy) și de câțiva ani și-a format un hobby prin care salvează și recondiționează lucruri aruncate, un fel de „second life pentru vechituri.”

    În 2012 și-a cumpărat un apartament într-un bloc din Piața Romană, iar în scara blocului a funcționat niște ani buni o mică ceasornicărie. „La sfârșitul anului trecut a fost demolată, iar în locul ei au rămas «cratere» în pereți, iar spațiul arăta dezolant. Sunt o persoană vizuală și de fiecare dată când veneam sau plecam de acasă, mă deranja foarte tare acel loc. Mă deprima intrarea în bloc și tot mă plângeam prietenilor, dar ei nu înțelegeau care este problema mea și-mi tot spuneau că nu locuiesc în scara blocului”, povestește Alina.

    Ideea de a se ocupa singură de scara blocului i-a venit după ce și-a amenajat holul apartamentului, cu o tehnică atipică, unde a făcut un perete de cărămidă aparentă doar cu bandă adezivă, glet și vopsea lavabilă. „Chiar dacă nu am mai făcut vreodată așa ceva, zidul a ieșit spectaculos, iar materialele nu au costat mai mult de 350 lei. Atunci mi-a venit ideea să repar «craterele» de la intrarea blocului”, adaugă ea.

    A studiat locul și i-a venit ideea să facă o pictură murală, deoarece i s-a părut că ar da culoare și lumină spațiului, iar apoi a mers mai departe cu gândurile și s-a hotărât să facă o bibliotecă. „Sunt mare amatoare de amenajări cu lucruri vechi, îmi plac proiectele sociale și educative, așa că am pornit acest demers. M-am gândit că nu e suficient să arunc niște cărți pe un raft, mai ales că este destul de greu să-i faci pe oameni să citească în ziua de azi, așa că am vrut să creez un loc adevărat care să-i invite pe vecini să se bucure de lectură.”

    Un proiect de amenajare din fonduri proprii

    În februarie 2022, Alina a sunat-o pe președinta de bloc și a întrebat-o dacă ar fi de acord s-o lase să amenajeze intrarea în scară. I-a explicat proiectul și i-a precizat că va face toate astea cu fonduri proprii, așa că răspunsul primit a fost pozitiv și plin de entuziasm. „Știu din experiența altor proiecte că atunci când intervin banii, de cele mai multe ori, nu se ajunge la niciun consens și nu se mai face nimic. Iar eu chiar îmi doream să amenajez acel loc ca o bibliotecă pentru locatari”, spune ea.

    A început amenajarea pe 12 martie, după ce a fost la magazinul de bricolaj și a luat toate materialele necesare, în baza recomandărilor celor care lucrează acolo, după ce le-a arătat poze cu spațiul. S-a informat și s-a documentat despre cum să repare „craterele”, iar în două ore a reușit să obțină rezultatul dorit, cu ajutorul nepotului ei și al prietenei lui. O săptămână mai târziu a pictat cu vinarom peretele mural și a zugrăvit în alb restul pereților, iar apoi a recondiționat și vopsit obiectele de mobilier, dar a plantat și flori în ghivece.

    Treptat s-au implicat și vecinii, unul dintre ei a ajutat-o să vopsească marginile, iar alții au contribuit la rândul lor cu cărți pentru bibliotecă. Alina a lucrat doar în weekenduri, iar pe 10 aprilie 2022 spațiul a fost gata, cu o investiție totală de 1500 lei.

    Un mic univers plin de „vechituri”

    Muralul pictat de Alina, așa cum descrie, reprezintă Universul. „Pentru mine un bloc de locuințe este un univers și toți suntem conectați, chiar dacă nu conștientizăm acest lucru și nu ni-l reprezentăm concret. În acest zid am proiectat universul micuței noastre comunități și acum îl putem vedea cu ochiul liber ori de câte ori intrăm sau ieșim din bloc. Însă fiecare are propria viziune și unii văd muralul drept aurore boreale sau păduri abstracte. E viziunea fiecăruia dintre noi asupra universului în care trăim”, adaugă ea.

    Mobilierul este format din „vechituri”, după cum susține proprietara. Fotoliul e luat de pe OLX ca donație, măsuța a găsit-o pe balconul comun al blocului unde locuiește verișoara ei, ramele tablourilor le-a găsit aruncate lângă un coș de gunoi și apoi le-a vopsit, sticlele sunt sticle de prosecco pe care le-a vopsit și mai are ca decor un bidon de ulei și plante uscate.

    Singurele obiecte noi sunt blaturile de lemn, suporturile bibliotecii și suportul pentru flori. „În bibliotecă găsești acum toate genurile de cărți, sunt și romane de Sandra Brown, și mari clasici al literaturii, cărți istorice, teatru, poezie, cărți în engleză, franceză, chiar și în greacă. Are și pliante, ghiduri turistice, hărți. Găsești până și cărți de legislație rutieră sau manuale pentru gimnaziu”, explică Alina.

    Partea cea mai frumoasă este că după șapte luni de când a finalizat proiectul, biblioteca este încă în picioare, deși Alina nu a crezut că va rezista mai mult de trei zile. De fapt, a cumpărat lucruri de rezervă pentru un astfel de caz, de la decorațiuni, la „frațiorul” fotoliului din hol, dar n-a fost nevoie să le folosească.

    „Am și rezerve din vopseaua lavabilă folosită. Mi-am luat toate măsurile de precauție să refac locul ori de câte ori va fi distrus. Am fost și sunt hotărâtă să fac această bibliotecă să reziste, dar uite că realitatea mi-a dovedit contrariul: lucrurile frumoase rezistă și în București”, spune ea.

    „Sper să inspir și alți oameni să îmi urmeze exemplul”

    Atunci când a început proiectul, deși majoritatea păreau încântați, au existat și vecini care o priveau cu scepticism sau făceau pariuri despre ordinea în care vor dispărea obiectele. La final, când mulți au aflat că ea a renovat spațiul au felicitat-o, ba chiar a primit flori agățate de clanța ușii, dar și bilete de felicitări lăsate pe măsuță sau în cutia poștală. „Spațiul este anonim creat, nu există nume sau alte indicii, pentru că este un loc creat pentru locatari și atât. Multă lume încă mai crede că Administrația l-a făcut”, spune proprietara.

    Alina locuiește de zece ani în bloc și nu-și cunoaștea vecinii, nici măcar din vedere, iar acum, de când cu biblioteca, lucrurile s-au schimbat, oamenii vorbesc între ei. Mai mult, odată cu asta, a învățat cât de mult contează puterea exemplului, iar un vecin a cumpărat și el vopsea lavabilă și a dat la etaj, iar un altul a reparat cutiile poștale.

    Ea crede că cea mai importantă lecție dată de bibliotecă este că fiecare poate contribui la binele comunității. De exemplu, a existat și un caz când un grup de puști teribiliști au scos toate cărțile din bibliotecă, iar vecinii au chemat poliția: „Cred că ne-a facut pe toți să conștientizăm mai mult sau mai puțin că suntem o comunitate. Și ne-a făcut să mai scoatem capul din telefoane și să comunicăm mai mult între noi, să socializăm chiar, iar pe unii dintre noi i-a făcut să ia alte initiațive și să le pună în practică, ba chiar să riposteze. Sper să inspir și alți oameni să îmi urmeze exemplul. Cine știe, poate, într-o zi, Bucureștiul, și nu numai, va deveni un oraș cu multe biblioteci la bloc. Cea mai mare satisfacție este când găsesc oameni care citesc acolo, sau când mi se povestește despre asta”, mai spune Alina.

    Biblioteca funcționează foarte simplu, în baza unui mesaj scris atât în română, cât și în engleză: „Concept Universul-biblioteca publică pentru locatari Mă poți lua oricand cu tine! Sunt liberă! Am totuși și eu condițiile mele: dacă te îndrăgostești iremediabil de mine, mă poți păstra, dar pune o altă carte în loc! Ca să nu ai probleme acasă, putem petrece timp împreună chiar aici, pe loc! Noi vrem să ne citească cât mai mulți, iar biblioteca să fie completă. Ne dorim în același timp ca locul acesta să rămână mereu frumos și curat ca să ne putem bucura împreună de Univers!”

    Alina este încrezătoare în umanitatea noastră, dar și în micile schimbări pe care le putem face. „Fiecare reacționează pozitiv la ceva frumos. Și chiar și o picătură într-un ocean, uneori, poate face o diferență reală. Recunosc, sunt o idealistă și o visătoare, dar cine știe, până la urmă ce ne costă să încercăm? Nimic, doar un pic din timpul nostru oferit celorlalți”, încheie ea.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Roxana Mihaela
    Roxana Mihaela
    2 years ago

    Minunata idee! Deschide și minți, dar mai ales deschide suflete, ceea ce e absolut magic. Mă înclin in fața omului care și-a amintit cum sa bata la ușile altor inimi.