Apartamente cu 2 camere

Un apartament cu ardezie flexibilă în living, un divan și o baie de patru metri pătrați cu mini-cadă și duș

  Finisajele sunt întodeauna cele care fac o amenajare specială. Una dintre dovezi este peretele placat cu ardezie flexibilă din livingul acestui apartament. Designerul a luptat pentru el, căci spațiul a fost cumpărat la gri, iar ardezia nu era printre finisajele standard oferite de dezvoltator.

  Nimic nu e imposibil într-o amenajare – asta crede Paula Persida Popescu, designerul care s-a ocupat de acest apartament cu două camere și 72 metri pătrați (din care 14 îi ocupă balconul) din zona de nord a Bucureștiului. Paula s-a pus pe treabă imediat ce a absolvit cursul de design interior de la Inside Academy, iar după ce a amenajat o casă din Pipera cu mobilier recondiționat, a mai primit în lucru un proiect.

  Proprietarii acestui spațiu au undeva la 43-45 de ani, lucrează în domeniul socio-uman și au o fiică de liceu. Cu ea în gând, au cumpărat apartamentul din cartierul Sisești în stadiul la gri, iar apoi au apelat la Paula să-i dea viață. Au gândit planul ca o investiție. L-au ales să fie aproape de casa lor, ca să se poată muta în el cât timp își reamenajau propria locuință. Apoi, și-au dorit o amenajare care să atragă tineri chiriași, până când va veni momentul ca fiica lor să-și poată începe viața de adult.

  perete living cu ardezie flexibila
  Deși în oferta dezvoltatorului nu era inclus un finisaj din ardezie flexibilă, designerul a luptat pentru el

  Când s-a apucat de proiect, Paulei nu i-au prea surâs finisajele standard incluse în oferta dezvoltatorului. Așa că a făcut tot posibilul să aleagă altele – printre care și o ardezie flexibilă relativ nouă pe piață. „A fost o negociere permanentă între mine și dezvoltator, pentru fiecare îndepărtare de la planul standard, și totodată un efort de coordonare între echipele externe (de care am avut nevoie), echipa de bază și departamentul financiar, care ținea evidența bugetelor alocate finisajelor standard”, își amintește designerul.

  Din bugetul de 19.000 euro, 7000 s-au dus la dezvoltator

  Dezvoltatorul i-a predat Paulei diriginția șantierului, dar a avut nevoie de convingere. Iar asta s-a văzut și în buget. Pentru întreaga amenajare, designerul a reușit să cheltuiască mai puțin de 20.000 euro, limita pe care au pus-o proprietarii. S-a încadrat în 19.000, din care 6-7000 s-au dus la dezvoltator pentru lucrările suplimentare executate și materialele folosite, alte 7000 euro au costat piesele de mobilier și electrocasnicele, parchetul și ușile din lemn masiv au fost 4000 euro, 600 euro s-au dus pe corpurile de iluminat iar aproximativ 800 euro au fost alocați pentru drapaje, sisteme de prindere, textile și decorațiuni.

  corp amenajare hol paula popescu
  Paula a inclus corpuri de depozitare și în hol

  Deși totalul nu a fost unul exorbitant, finisajele alese sunt din materiale naturale. Peretele din living este finisat cu ardezie flexibilă, parchetul e din lemn masiv, la fel și ușile, mozaicul din baia principală este din piatră naturală, iar în bucătărie blatul este din granit.

  Proprietarii au vrut să folosească mobilă veche din lemn masiv, iar designerul a „întinerit-o”

  amenajare zona de dining paula popescu
  Bufetul din lemn masiv al proprietarilor se află acum în zona de dining

  O economie la buget s-a datorat faptul că proprietarii aveau deja câteva piese din mobilier din lemn masiv. Nu arătau foarte „tineresc”, lucru esențial pentru amenajarea spațiului în care urmează să locuiască fiica lor, însă designerul a reușit să le reinventeze. „Am decis să înlocuiesc miezul fronturilor cu tablă perforată, aducându-le, astfel, mai în contemporan”, explică Paula.

  Un alt proiect DIY făcut special pentru amenajare a fost vopsirea scaunelor de dining. Inițial erau roșii, dar designerul le-a vopsit verzi pentru a se potrivi cu paleta cromatică a spațiului. Iar stilul ales este unul clasic-contemporan. „Deși pare o contradicție în termeni, exprimă corect acest amestec de elemente clasice care sunt exprimate de mobilierul din lemn masiv, piatra naturală, tapițeria din catifea, elementele detaliate ale unor fronturi și finisajele cu aspect modern, venit din sticlă, tablă perforată, linii drepte ale canapelei și placări”, explică designerul.

  Un întreg perete din living este acoperit cu ardezie flexibilă

  amenajare living perete ardezie flexibila
  Livingul e împărțit în trei zone: dining, lounge și zonă de relaxare sau citit

  Livingul este un spațiu cu trei funcțiuni, căci are și zonă de lounge, și zonă de luat masa, și zonă de relaxare și citit. Piesele de mobilier „moștenite” i-au cam pus probleme Paulei, dar a reușit în final să găsească o formulă care să le acomodeze și pe ele, și alte elemente necesare în spațiu.

  detaliu perete ardezie flexibila
  Pe fundalul ardeziei, Paula a suspendat două oglinzi cu rame reliefate

  „Bufetul moștenit mi-a permis să definesc zona de dining. Corpul de mobilier masiv care era compus din cinci piese legate cu destinații diferite – de la depozitat haine, cărți și până la kit TV – și vitrină mi-a permis să îl demontez și să îl reasamblez, așa încât corpul pentru TV, un corp pentru umerașe și două laterale să delimiteze zona de «sitting», împreună cu canapeaua, care se extinde”, explică ea.

  Iar vitrina a repoziționat-o lângă un divan care invită la relaxare și aduce un contrast cromatic în zona din dreptul ferestrei. Însă de departe cel mai de interes punct din încăpere este peretele cu ardezie flexibilă, cumpărată de la Piatra Online. Este elementul-cheie al întregii amenajări, spune designerul.

  Dormitorul alb are un dressing generos, pe tot peretele

  Deși nu este o cameră foarte spațioasă, de numai 12 metri pătrați, dormitorul oferă foarte multe spații de depozitare, într-un dressing generos pe care Paula l-a gândit cât un perete întreg. „Apoi, în oglindă cu dressingul, am ales o bibliotecă cu uși de sticlă de la IKEA care poate fi convertită în pantofar sau expozor de obiecte personale, și o etajeră de la JYSK care să găzduiască reviste, cărți și chiar un televizor”, explică designerul.

  Paleta cromatică e mult mai „blândă” decât în livingul cu ardezie flexibilă. Paula a ales culori relaxante care să creeze o atmosferă potrivită pentru un somn profund și odihnitor. Iar ca să potențeze acest efect, a accesorizat geamurile cu draperii black-out, care să obtureze orice lumină venită din exterior atunci când e nevoie.

  Bucătăria este îngustă, dar foarte practică

  Deși apartamentul era dotat cu o bucătărie lungă și îngustă, Paula a ales să pună mobilier pe ambii pereți, ca să optimizeze spațiul de depozitare și de lucru. Chiar și așa, spațiul de trecere rămas între cele două placări de corpuri este suficient, ceea ce face încăperea practică și funcțională.

  În plus, pe una dintre cele două laturi, corpul de bază are și rol de zonă de luat micul dejun, pentru că sub blatul din granit au încăput trei scaune.

  În baia de nici patru metri pătrați au încăput și duș, și o mini cadă

  amenajare baie cu dus si cada
  Cada e mică, dar poate fi folosită pentru copii

  „O cerință aparte a fost aceea de a găsi o soluție pentru acomoda în baie atât o cadă, cât și un duș ca zone distincte”, își amintește designerul. Ceea ce ar fi putut părea o misiune imposibilă într-un spațiu de nici patru metri pătrați. Dar s-a dovedit a fi realizabil.

  „Soluția găsită a fost una care a plăcut beneficiarilor, întrucât pentru nevoia de a face baie unui copil mic, în cazul unei familii cu copil mic, sau pentru a pune ceva la înmuiat sau a spăla un obiect mare, cada de 70 pe 100 centimetri este suficientă, și pentru uzul zilnic, dușul de 65 pe 110 centimetri pătrați este suficient de confortabil”, explică Paula.

  baie de serviciu
  Designerul a luat din spațiul holului ca să amenajeze și o mică baie de serviciu

  Pe lângă baia principală, designerul a reușit să improvizeze și o mică baie de serviciu, luând din spațiul holului. „Cred că soluția propusă a adus un mare plus în utilizarea spațiului și un element inedit de design, aflându-se în spatele unei oglinzi mari, cu o ramă decorativă frumoasă, care constituie, în același timo, ușa de acces”, spune.

  Amenajarea a fost făcută cu piese din magazinele mari

  Întreaga a amenajare a durat șase luni, iar lucrurile s-au mișcat relativ repede și pentru că Paula a ales să cumpere obiecte din marile magazine de bricolaj. Ușile le-a cumpărat de la Hornbach și le-a vopsit într-un atelier mic, unde a executat și pervazurile lor și dressingul din dormitor. Mozaicul din sticlă sidefată din bucătărie și din baia de serviciu este de la Leroy Merlin. Placajele din baia mare sunt de la un outlet de pe Valea Cascadelor, iar mozaicul din piatră naturală de la Bricodepot. Parchetul din lemn masiv este de la Hexi Domo, din Expo Construct, tot de pe Valea Cascadelor.

  Mobilierul de bucătărie, dressingul din hol și corpul din dormitor au fost proiectate și făcute la IKEA și Jysk. Canapeaua din livingul cu perete din ardezie este de pe eMAG, la fel și electrocasnicele. Micul mobilier, banchetele tapițate și decorațiunile sunt luate de pe Vivre. Granitul din bucătărie, pe care l-a folosit și în balcon, este de la Morex Stones. Masa de dining, cea de cafea și covorul sunt de pe Homelux, iar textilele de la Zara Home și IKEA.

  Tips&tricks de la Paula Popescu

  Folosește-te de laturile lungi ale unei încăperi pentru a delimita mai multe zone de lucru sau interes.

  Recondiționează, vopsește, transformă, redefinește elementele pe care ești obligat să le păstrezi.

  Îndrăznește să folosești materiale neconvenționale!

  Când ai limitări de buget, investește în materiale durabile, poate mai scumpe, acolo unde acestea rămân și după ce stilul casei nu mai este de actualitate (parchet, uși, placări, instalații) și decorează drăguț, dar mai economic.

  Alege o piesă de mobilier care să epateze sau niște corpuri de iluminat mai deosebite, o piesă de artă sau de decor care să stârnească conversația și cu siguranță vei obține efectul wow pe care toți consumatorii de frumos îl caută.

  Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Paula Popescu.

  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  VIDEO 3 lucruri pe care nu știai că le poți face cu un televizor în amenajar...