TURURI DE CASE

Peretele din living e din cărămidă salvată dintr-o fostă șură, iar pe cel din dormitor sunt pictați Munții Retezat

publicat pe 18 sept. 2021

    Nume: Maria Crișan, arhitectă
    Unde: lângă Cluj-Napoca în localitatea Baciu

    Tip de locuință: apartament cu două camere
    Suprafață: aproximativ 50 metri pătrați
    Stau aici din: noiembrie 2016
    Împart casa cu: cu soțul și cele doua fete

    Cu 10.000 de euro și ajutor din partea familiei, am amenajat un spațiu de 50 metri pătrați astfel încât să fie în primul rând funcțional, și apoi cozy și primitor. Iar din 2016 și până în prezent, apartamentul a trecut prin câteva schimbări, căci de la un spațiu care a fost gândit inițial pentru o persoană, acesta a devenit cuibul unei familii cu doi copii.

    Apartamentul meu zen a trecut în șase ani prin multe schimbări, la fel ca viața mea – de la un spațiu funcțional realizat cu un buget minim, la o familie cu un toddler energic și un bebeluș. A fost foarte interesant să trec de la a gândi un spațiu exclusiv pentru mine, la adaptarea lui în formula de doi, iar apoi la cea de patru. E un spațiu care ne-a fost cuib atâția ani, dar pe care ne pregătim să-l părăsim pentru un loc un pic mai mare.

    L-am cumpărat în 2014. Etajul la care locuiesc nu era încă gata, văzusem doar niște schițe și un apartament identic în blocul vecin. La vremea respectivă eram single, calătoream foarte mult pentru job și aveam nevoie de un spațiu doar al meu în care să îmi reîncarc bateriile. Știam că bugetul nu îmi permite să cumpar în oraș, așa ca m-am orientat spre o localitate învecinată, unde părinții mei începuseră deja șantierul pentru o casă. 

    Știam exact cum îmi doream să arate noua locuință: să am un perete din cărămidă în living, Munții Retezat pictați pe peretele din dormitor și un dulap mare. Atunci încă nu-l cunoșteam pe soțul meu, așa că am decis foarte ușor care sunt criteriile absolut necesare pentru mine: să fie un spațiu cu lumina generoasă,  să fie un hol clar delimitat la intrarea în apartament, să existe geam la baie şi să fie loc în dormitor pentru un dulap pe întreaga lăţime a încăperii. Acesta din urmă a fost realizat în faza de şantier, prin mutarea peretelui de la baie, astfel încât să poată fi mutată uşa de la dormitor şi să rezulte locul pentru dulap după aceasta.

    Am cumpărat apartamentul nefinisat – avea uşa de intrare, calorifere şi centrală termică. Amenajarea a început in septembrie 2015 și a fost gata în noiembrie 2016. Finisajele (tavane din rigips, zugrăveli, parchet si plăci ceramice) au fost făcute cu o singură echipă cu care colaborez şi pe proiectele actuale, instalaţia electrică a fost facută de fratele mamei, iar peretele din cărămidă şi balconul au fost placate de tata. Costurile au ajuns undeva la 10.000 euro, din care cam 6000 euro au costat finisajele și manopera, 1000 euro bucătăria, 1500 euro mobilierul pe comandă (dulapurile și biroul) și 1500 mobilierul IKEA, covoarele, corpurlei de iluminat, patul și canapeaua.

    Chestionar cu idei bune

    Amenajare apartament 2 camere 50 mp din Cluj-Napoca birou
    În cei doar 50 mp, arhitecta a gândit numeroase spații de depozitare

    Stilul casei: Scandinav on a budget.

    Inspirație: Am plecat de la stilul scandinav în care sunt puse în valoare spațiile prin pereții albi și am adăugat elemente care au însemnătate pentru mine: peretele de cărămidă din living si munții Retezat pictați pe peretele din dormitor.

    Elementul preferat: Peretele de cărămidă din living.

    Cea mai mare provocare: Tot peretele de cărămidă din living. Iniţial am vrut să plachez peretele respectiv cu cărămidă albă, însă toate ofertele de preţ primite mi se păreau exagerate. Varianta cu imitaţie din ipsos nu mi-a plăcut pentru că voiam ceva autentic. Toata casa era finisată, mai puțin acel perete care rămăsese cu beton din şantier. 

    În cei doar 50 mp, arhitecta a gândit numeroase spații de depozitare perete caramida
    Peretele din cărămidă a întârziat lucrările cu două luni

    Cu câteva luni în urmă îl cunoscusem pe actualul meu soţ. El urma să desfiinţeze o şură la ţară şi a sugerat sa reciclam cărămizile. A urmat apoi o întreagă poveste cu transportul si prelucratul lor în atelierul tatălui meu. Bucăţile erau mari aşa că au fost tăiate în trei, dar problema era că partea din mijloc avea acum aspect fin. Au fost bătute cu ciocanul ca să pară la fel de uzate ca restul. Cu montajul a fost o altă poveste pentru ca unele bucăţi se sfărâmau atunci cand erau puse pe perete. Toată aventura cu peretele a prelungit şantierul cu aproximativ două luni. Iar când a fost gata ne-a plăcut în culoarea lui originală şi nu l-am mai vopsit alb.

    Cel mai bun lucru vara: Momentele petrecute în hamac pe balcon.

    Cel mai bun lucru iarna: Cum se văd apusurile când stau pe canapeaua din living si citesc învelită cu pătura din lână merinos făcută de mama.

    Ce spun prietenii: Că avem o priveliște extraordinară.

    Cel mai mare răsfăț: Dulapul făcut pe comandă în dormitor. Aveam câte o grindă pe fiecare latură și a trebuit să gândesc un design care să le integreze firesc. Pe o parte am inclus o mini bibliotecă, iar pe cealaltă un spațiu îngust pentru depozitarea mesei de călcat.

    Dacă printr-o magie ai putea schimba ceva la casa ta: Ceea ce nu îmi place este în același timp punctul forte al apartamentului – locaţia. Accesul auto este dificil și aglomerat, nu avem posibilitatea să mergem pe jos sau să folosim mijloace de transport în comun în mod facil şi a devenit frustrant să ne deplasam zilnic cu mașinile. Anul acesta am luat decizia de a ne muta pentru ca spațiul a devenit insuficient odată cu sorirea celei de-a doua fetițe în familie. Lipsa locurilor de joacă amenajate corespunzător si a spațiului public prost gandit (nu sunt trotuare dimensionate corect, nu exista pomi pentru umbra) au fost factorii decisivi în luarea deciziei.

    Proiectul DIY pe care l-ai făcut pentru casa ta: Am pictat împreuna cu prietena mea Adriana pe peretele din dormitor Munții Retezat pentru ca este locul meu preferat din lume.

    apartament 2 camere 50 mp dormitor
    Cu ajutor de la o prietenă, arhitecta a pictat Munții Retezat în dormitor

    Casa ta în cinci cuvinte: luminoasă, funcţională, primitoare, caldă şi zen (știu, folosesc excesiv cuvântul acesta).

    Sfaturi despre cum să-ți faci o casă în care să te simți bine: cel mai bun sfat pe care pot sa îl dau este apelarea la un specialist. Pentru cei care totuși nu își permit realizarea unui proiect în prealabil, recomand optimizarea spațiului din punct de vedere funcțional cu atenție sporita la spațiile de depozitare, alegerea unei palete cromatice coerente și investiția într-un element de design care să le bucure sufletul.

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments