Case

A ascuns televizoarele cu panouri decorative și a renunțat la două ferestre pentru spațiu de depozitare, într-o casă din Oradea

publicat pe 27 feb. 2023

    Designerul Eunice Pantea a avut misiunea de a transforma o casă din Oradea într-un spațiu modern și primitor. Proiectul a pornit de la zero, deși vorbim de o casă locuită, singurele elemente păstrate din vechea amenajare fiind ușile de interior, cumpărate de proprietari cu câțiva ani în urmă.

    Beneficiarii nu aveau foarte clar în minte ce își doresc ca stil de amenajare, în momentul în care au apelat la serviciile designerului Eunice Pantea. Știau însă că vor un interior elegant, dar nu scorțos, cu o cromatică discretă și cu materiale naturale care să inspire căldură. O altă cerință a fost optimizarea spațiului și găsirea unor soluții de depozitare care să se integreze în decor cât mai discret cu putință.

    Locuința are o suprafață generoasă de 210 metri pătrați, tavane înalte și un interior scăldat în lumină naturală. Arhitectura casei i-a permis lui Eunice să aibă libertate deplină în conturarea unui concept de amenajare, pliat pe nevoile proprietarilor. Designerul a pus accent, în primul rând, pe funcționalitatea spațiului, așa că a făcut modificări de structură care să asigure un flux mai bun. În actuala formulă, intrarea în casă se face printr-un hol generos care oferă acces către restul încăperilor: dormitoare, băi, spălătorie. Singurul spațiu deschis direct cu holul este zona de zi, compusă din dining, bucătărie și living.

    amenajare casă Oradea open space
    Scaunele din dining sunt de la Atelier September Furniture.

    A închis două ferestre în bucătărie ca să obțină mai mult spațiu de depozitare

    Conceptul de amenajare a pornit de la reconfigurarea bucătăriei care ocupa inițial o treime din suprafața actuală. Eunice a hotărât să închidă cele două ferestre, poziționate pe peretele cu hota, în ideea de a suplimenta spațiul de depozitare. Bucătăria se întinde acum pe toată lățimea încăperii.

    „În zona de zi, peretele care face legătura cu exteriorul este vitrat, așa că avem multă lumină naturală în această parte a casei. A fost un aspect care ne-a permis să renunțăm la cele două ferestre fără să facem compromisuri. Am reușit să integrăm aici o insulă generoasă și o zonă de dining, având grijă să păstrăm un flux de circulație sănătos”.

    Soluții ingenioase pentru mascarea televizoarelor

    Una dintre provocările zonei de living a fost mascarea televizorului, un lucru pe care proprietarii l-au menționat încă din brief-ul proiectului. Designerul a propus ca soluție folosirea a două uși culisante, realizate pe comandă din MDF decupat cu laserul. Televizorul este astfel ascuns în cea mai mare parte a timpului, putând fi accesat atunci când se dorește acest lucru. Și în dormitor, Eunice a mers pe o variantă asemănătoare: a folosit un tablou abstract, cu cromatică neutră, care se deplasează cu ușurință prin intermediul unui sistem de culisare, ascunzând televizorul, atunci când nu este pornit.

    Nu doar televizorul este ascuns în spatele panourilor decorative, ci și aparatul de aer condiționat.

    Tavanul din dormitor a fost coborât prin adăugarea unor grinzi false

    Dormitorul matrimonial este una dintre cele mai spațioase încăperi ale casei, cu o înălțime de trei metri. Pentru a coborî vizual plafonul, Eunice a propus crearea unor grinzi false din rigips. Este un detaliu care îmbracă încăperea și rupe monotonia pe care ar fi creat-o un tavan alb, perfect drept.

     

    Integrarea celor două uși din dormitor a presupus găsirea unor soluții personalizate. Ușa către dressing este una cu toc ascuns și a fost camuflată, prin aplicarea acelorași profile din duropolimer ca pe restul peretelui. Pentru baia matrimonială, Eunice a ales o ușă glisantă tip hambar, cu model oblic.

    Mai multe stiluri de design, îmbinate armonios

    Ca direcție de amenajare, Eunice a îmbinat elemente din stilurile scandinav, minimalist, japandi și bohemian. A obținut un interior coerent și unitar folosind o cromatică neutră și finisaje sau texturi care se reiau în diverse colțuri ale interiorului. Lemnul de stejar masiv este un fel de laitmotiv al proiectului, fiind prezent, sub diverse forme, în toate încăperile casei: hotă, console, noptiere, rafturi, uși culisante, mobilier de baie. Toate sunt realizate local, pe comandă.

    „A fost o provocare să îmbinăm coerent atâtea influențe și stiluri, dar am reușit să obținem o imagine închegată prin câteva elemente de legătură, cum ar fi, de exemplu, lemnul de stejar. Am avut o colaborare foarte bună cu proprietarii. Anterior, aceștia s-au ocupat singuri de amenajarea casei, dar mi-au spus că este o experiență pe care nu mai vor să o repete prea curând. Gestionarea unui șantier implică un volum mare de muncă, alegeri și situații neprevăzute. De aceea, expertiza unu profesionist în domeniu te poate scuti de multă cap”.

    Resurse:

    Pardoseala este achiziționată de la Vicla Parchet, vopseaua decorativă este de la Benjamin Moore și Nova Color. Gresia și faianța sunt de la Atlas Concorde și Equipe Ceramicas, iar bateriile de la Ideal Standard și Bruma. Canapelele sunt de la The Home. Mobilierul din lemn masiv este realizat de Atelier Lignum, iar scaunele sutn de la Atelier September Furniture.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Eunice Pantea

    • Recompartimentează spațiul pentru o funcționalitate mai bună, dar ține cont de arhitectura casei.
    • Dacă nu îți place să ai televizorul la vedere, ascunde-l cu panouri decorative. Ai însă grijă să îl poți accesa cu ușurință. Sistemele glisante pot fi o soluție potrivită, în acest caz.
    • Folosește accente de negru pentru a crea profunzime, mai ales dacă ai un interior monocromatic.
    • Lemnul masiv aduce eleganță și căldură în interior. Apelează la producători locali care știu să îl pună în valoare prin piese custom.
    • Nu te sfii să combini mai multe stiluri de amenajare!

    Foto: George Negrea

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    A ascuns televizoarele cu panouri decorative și a renunțat la două ferestre p...