Apartamente cu 2 camere

Before&after: au folosit logia pentru a extinde bucătăria și livingul unui apartament de 50 metri pătrați

    Ea medic, el IT-ist, amândoi tineri, au locuit împreună într-o garsonieră până să primească moștenire din familie un apartament cu două camere în cartierul Domenii din București. Nerenovat, puțin cam înghesuit și întunecat de finisajele învechite, locul nu părea foarte primitor la început. Dar, odată ce au devenit proprietari, și-au pus cap la cap ideile și așteptările asupra spațiului și au reușit să-l pună la punct.

    Pentru ca ele să fie transpuse în realitate, au lucrat cu echipa Smart Habitat, formată din arhitecții de interior Andreea Dobrescu și Vlad Stănescu. „Dorințele lor au fost mai mult legate de funcționalitate, și anume elemente specifice, cum ar fi să aibă un birou pentru work from home, un spațiu dedicat depozitării băuturilor alcoolice, o zonă de luat masa în bucătărie, un dressing generos în living”, spune Andreea.

    living perete despartitor biblioteca
    În spatele etajerei cu rol de perete despărțitor era, înainte, o logie

    Spațiul are 50 metri pătrați cu tot cu logie – care era închisă deja când au început renovările, conectată cu livingul și bucătăria, însă separată de ele prin pereți. Apartamentul este semidecomandat, cu un hol la intrare dotat cu debara, o bucătărie lungă și îngustă, un living prin care se trece spre dormitor și un mic hol în zona băii, unde mai există o debara.

    „Apartamentul era într-o stare deplorabilă, nu cred că mai fusese renovat vreodată de la construcția blocului, drept urmare nu am putut păstra nimic și a trebuit să regândim totul de la zero”, își amintesc arhitecții. Fiind o construcție din anii 1960, încălzirea se făcea prin sobe pe gaz, iar instalațiile au trebuit înlocuite.

    În ceea ce privește amenajarea, prima decizie a arhitecților a fost aceea de a fructifica spațiul suplimentar oferit de logie. „Logia în forma ei inițială era un spațiu pierdut, de aceea am luat decizia de a o integra în spațiul livingului și al bucătăriei”, explică Andreea. Așa că renovarea a început prin lucrări de recompartimentare, în noiembrie 2020.

    Logia a fost împărțită între living și bucătărie

    În jumătatea de logie conectată bucătăriei, Andreea și Vlad au amenajat o zonă de luat masa. O zonă care între timp a devenit locul preferat din casă al proprietarilor, fiindcă bancheta de pe colț creează o atmosferă cozy și obișnuiesc să petreacă mult timp acolo. Locul de luat masa este integrat în zona în care înainte exista un parapet, pe care designerii l-au eliminat pentru a extinde spațiul. Iar pe peretele opus mobilierului de bucătărie a fost aplicată o vopsea pe care se poate scrie cu creta și montat un tablou cu licheni stabilizați.

    Tot în locul fostei logii, în jumătatea conectată livingului, este acum și un mic birou, pe care proprietarii și l-au dorit pentru a putea lucra de acasă. Iar pereții sunt decorați cu riflaje din PAL, într-o nuanță neutră, contrastantă cu nuanța de vopsea aplicată în zona canapelei.

    Livingul cu influențe scandinave include multe spații de depozitare

    În living există un dressing generos, pe tot peretele. E dotat cu uși glisante, placate cu oglindă pentru a mări vizual încăperea. Arhitecții au gândit extra spațiu de depozitare dispus de-a lungul pereților, astfel încât să nu încarce spațiul și, în același timp, să mascheze caloriferul și evacuarea de la aparatul de aer condiționat.

    Logica amenajării a pornit de la câteva principii clare, care să creeze continuitate vizuală. De exemplu, pardoseală unitară peste tot în apartament, într-o nuanță desaturată. Designerii au ales gresie care imită parchetul în hol și bucătărie, pentru a se potrivi cu parchetul din living.

    În dormitor te trezești cu gândul la mare

    Deciziile stilistice au fost influențate de afinitatea proprietarei pentru mare, pe care designerii au integrat-o în amenajare prin diferite elemente. Lucru cel mai vizibil în dormitor. Proprietarii și-au dorit o amenajare cât mai aerisită aici, așa că, la nivel de mobilier, include numai patul matrimonial, noptierele și un dressing placat cu oglindă.

    Patul este tapițat cu piele ecologică, iar somiera rabatabilă ascunde dedesubt extra spațiu de depozitare. Este sprijinit pe un perete negru, iar cel din fața patului este finisat cu fototapet menit să te ducă cu gândul la mare.

    Alb, lemn și gri în bucătăria lungă și îngustă

    Bucătăria este lungă și îngustă, așa că designerii au dispus mobilierul în linie. Toate electrocasnicele au fost incorporate și mascate în el, inclusiv frigiderul, pentru a evita fragmentarea vizuală, care ar putea face spațiul să pară și mai mic decât este.

    Pentru că nici spațiul din baie nu este prea generos, designerii au ales să instaleze acolo un duș walk-in și o toaletă cu rezervor încastrat. În nișele rezultate, arhitecții au integrat dulapuri pentru depozitare, iar unul dintre rafturi este asortat cu verdele marin al vopselei aplicată pe pereți.

    Bugetul total al amenajării a fost de 30.000 euro, dintre care mai mult de jumătate a fost folosit pentru lucrări de demolare, decopertarea pereților, desființarea sobelor și evacuarea molozului, refacerea tuturor instalațiilor și manopera pentru zugrăveli, finisajele noi și obiectele sanitare.

    Mobilierul pe comandă realizat la Syg Mob Design a fost și el costisitor, iar cea mai mică parte din buget a mers la mobilierul cumpărat din magazine, draperii și decorațiuni. Canapeaua din living, un colțar extensibil și confortabil așa cum și-au dorit proprietarii, a costat aproximativ 5000 lei. Tot procesul a durat aproximativ cinci luni – lucrările au început în noiembrie 2020, iar proprietarii s-au mutat în apartament în aprilie 2021. În amenajare au fost incluse și cele două debarale, una dintre ele folosită ca încăpere de laundry, adică pentru mașinile de spălat haine.

    Tips&Tricks de la arhitecții Smart Habitat

    1. Gândește poziția prizelor, a corpurilor de iluminat și a obiectelor sanitare, după ce ai planul mobilării gata. Astfel, vei ști care sunt locurile potrivite și nu vei risca să poziționezi o priză în spatele unui corp de mobilier sau să rămâi cu o țeavă inestetică la vedere.

    2. În spațiile mici, cel mai bine e să alegi varianta mobilierului pe comandă, înalt până la tavan. Doar așa vei putea organiza la maximum spațiul și vei avea suficient loc pentru depozitare.

    3. Folosește-te de oglinzi, integrate în fronturile mobilierului, pentru a mări vizual spațiul și a reflecta lumina.

    4. Optează pentru un vas wc suspendat, cu rezervor încastrabil. Este mult mai elegant și ușor de întreținut. Continuă cu masca de gips carton pe tot peretele, alege baterii îngropate și integrează mici spații de depozitare în nișele rezultate.

    5. Creează o bază a amenajării în nuanțe neutre (alb, gri, bej) și adaugă accente de culoare pentru contrast.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    VIDEO Un birou de întâlniri și lucru alternativ a fost amenajat în pasteluri...