De la specialiști

8 greșeli de amenajare pe care le comiți fără să-ți dai seama și soluții pentru fiecare

  Când nu ai un designer de interior care îți gândește întregul plan pentru amenajare, până în cele mai mici detalii, e posibil să pierzi anumite lucruri din vedere: că piesa X nu merge de fapt în camera pentru care ai cumpărat-o, că bugetul nu e atât de bine planificat pe cât ai crezut, că pereții nu arată atât de bine pentru că finisajele sunt prea mari sau prea mici. Am făcut o listă de greșeli de amenajare și am venit cu soluții pentru fiecare.

  Un proiect de amenajare trebuie să înceapă cu un plan bine structurat, ca să nu te trezești că lucrurile scapă de sub control în mijlocul șantierului. Apoi, finisajele şi obiectele de mari dimensiuni nu se schimbă rapid şi uşor, aşa că lor trebuie să le acorzi o atenţie deosebită pentru a evita o pierdere financiară. Căci de la alegerea unor finisaje nepotrivite condiţiilor din acel spaţiu până la măsurarea eronată, fiecare greşeală poate amâna termenul final sau, mai rău, poate aduce nevoia unei noi sesiuni de renovare.

  Alături de patru arhitecte și designeri de interior, îţi prezentăm opt greșeli de amenajare, dar şi cum le poţi evita, pentru a elimina orice neplăcere din proiectul tău:

  1. Nu te raportezi la dimensiuni

  Încăperile mari se asociază cu plăci de dimensiuni mari

  Când te îndrăgosteşti de un obiect din showroom, ignori nevoia de a-l raporta la propriul tău spaţiu. Iar atunci când îl aduci acasă, îţi dai seama că tabloul sau mobilierul e mult prea mic pentru peretele imens pe care voiai să-l pui. E una dintre cele mai comune greșeli de amenajare și pe care o poți face inclusiv în privinţa finisajelor.

  Soluţia: Arhitecta Gabriela Borlescu de la Gabrielle Interior Design îţi recomandă să ţii cont de spaţiul tău şi de proporţiile acestuia. Regula de aur: în amenajare, camera mare se asociază cu finisaje mari sau printuri mari, iar camera mică se amenajează cu finisaje şi printuri mici sau medii. Altfel nu îţi pui în valoare proporţiile camerei, atrage atenţia.

  De exemplu, în baie: Pe un perete lung de 120 centimetri nu monta plăci ceramice de 80/90 centimetri căci sunt prea mari, e mai greu să le încadrezi și ajungi să ai doar două plăci pe perete, ceea ce e disproporționat și inestetic.

  Pentru apartamente, dimensiunile medii sunt cele mai potrivite. Poţi folosi pardoseli de 60×60 centimetri sau 45×45 centimetri. Într-o bucătărie, montează un backsplash dintr-o placă întreagă, poate un mozaic, sau chiar faianță tip metro tile, mai recomandă Gabriela.

  2. Nu combini echilibrat culorile

  proiect Jooca Studio
  Culorile din proiectul Jooca Studio se combină echilibrat pentru că au pornit de la o schemă cromatică prestabilită

  Tot din categoria „greșeli de amenajare de care nu scapi”: combini culorile fără un plan și un concept cromatic şi stilistic, fie că vorbim de pereți sau de mobilier și accesorii pe care le tot adaugi prin amenajare. De cele mai multe ori asta duce la o amenajare obositoare pentru ochi, care face spațiul să pară mic și aglomerat. 

  Soluţia: Porneşte cu o schemă cromatică, asigură contrastul şi folosește culoarea într-o proporţie mai mică. „Îmi place foarte mult ca într-un spaţiu să existe un perete de accent. De exemplu, în baie, peretele cu cadă poate fi transformat foarte uşor într-un astfel de punct de interes. Te poţi juca cu plăci ceramice colorate, sau diferite texturi de mozaic, dar este bine să te limitezi la un singur perete. Spaţiul poate să devină uşor foarte încărcat în momentul în care începi să foloseşti culori puternice peste tot”, povesteşte arhitecta Alexandra Năstase de la Jooca Studio.

  La fel de importantă e și alegerea pardoselii, completează ea. În spaţiile rezidenţiale, în general, se merge pe diferite tipuri de parchet. Indiferent că alegi un parchet laminat, triplustratificat sau masiv, este foarte important să te gândeşti înainte cum o să arate la final. Dacă alegi o culoare şi o textură foarte ştearsă, iar restul mobilierului va fi tot deschis, este posibil ca rezultatul final să nu aibă nici un element de contrast, iar imaginea va fi una plată, fără vibraţie, explică Alexandra.

  Alege culori pe gustul tău în amenajare. Tendinţele se vor demoda rapid.

  Designerul de interior Mihaela Bănică de la Deer Home completează că un alt criteriu de alegere a culorilor este să corespundă stilului tău şi nu trendurilor. Acesta va fi singurul care va trece testul timpului. 

  3. Nu dai prioritate finisajelor 

  Poate cea mai mare dintre opt greșeli de amenajare din articol, cea legată de împărțirea bugetului. Stabilești un buget foarte mic și cheltui cei mai mulți bani pe mobilă și nu pe finisaje. Un parchet laminat nu va oferi niciodată confortul unuia stratificat sau din lemn masiv, aşa cum o ceramică ieftină poate crăpa mult mai uşor ca una la un preţ mai mare, dar cu un raport mai bun în privinţa calităţii.

  Soluţia: Împarte bugetul astfel încât majoritatea banilor să se îndrepte spre obiectele pe care le schimbi rar în amenajare, în special finisajele. E bine să alegi materiale de calitate încă de la început, chiar dacă există riscul să depăşeşti puţin bugetul pe care l-ai alocat acestui pas. Gândeşte-te la o combinaţie care nu se demodează în minimum șapte ani, asta în cazul în care nu vrei să faci renovări foarte des. Cele mai importante sunt pardoseala, uşile şi plăcile ceramice din băi, insistă Alexandra de la Jooca.

  „O pardoseală triplustratificată este mult mai calitativă, cu o durată mai mare de viaţă decât pardoseala laminată. Dacă apar urme de deteriorare sau dacă vrei să reîmprospătezi aspectul, parchetul triplustratificat se poate şlefui, refinisa cu ulei sau lac.

  În privinţa ceramicii, dacă este o ceramică de o calitate slabă, rişti să pierzi material în timpul montajului, în final rezultând un cost mai mare, deoarece ceramica dintr-un material mai puţin calitativ se sparge foarte uşor. De altfel, suprafaţa se poate deteriora în timp de la umezeală sau de la produsele ce curăţenie. În acelaşi timp, dacă alegi materiale de o calitate superioară, cum ar fi cele naturale: piatra naturală (travertin, marmură, ardezie) sau lemn masiv, trebuie să acorzi o atenţie sporită întreţinerii, să foloseşti produse de curăţenie destinate lor”, atrage atenţia arhitecta de la Gabrielle Interior Design.

  4. Nu acorzi importanţă texturilor

  Alege texturi potrivite camerei şi activităţilor care se desfăşoară acolo

  Te gândești doar la culoarea cu care vopsești pereții sau la faianța pe care o pui în baie ori în bucătărie, fără să iei în considerare că ei pot avea textură și că ea, la rândul ei, te poate ajuta.

  Soluţia: Acordă atenție texturii, spune clar și apăsat arhitecta Camelia Vieru de la Interiorist. De exemplu, evită texturile ce reflectă sunetul în dormitor. Pluta poate izola fonic cu succes, iar un mod estetic de a o instala este cu ajutorul plăcuțelor mici decorative, hexagonale sau în altă formă, ce pot realiza cu uşurinţă un perete de accent. 

  5. Nu prioritizezi calitatea

  Fie că imprimeul îți fură ochii sau prețul mic atrage portofelul, ajungi adesea să cumperi un obiect de calitate îndoielnică doar pentru că te-a vrăjit la prima vedere. Apoi e nevoie să-l schimbi rapid pentru că fie s-a deteriorat, fie a cedat complet.

  Soluţia: Extinde intervalul de timp pentru amenajare, mai strânge bani, dar alege calitatea. Arhitecta de la Gabrielle Interior Design îţi enumeră reperele calităţii, în funcţie de piesă.

  6. Nu planifici montajul

  greșeli amenajare
  Greșeli de amenajare: uiți că montajul finisajelor e la fel de important precum calitatea lor. Exemplu: proiect Jooca Studio

  Montajul poate sabota chiar şi un proiect cu materiale de calitate. Atunci când aduci o echipă fără experienţă în interacţiunea cu produsul cumpărat sau care nu acordă atenţie detaliilor, rezultatul final poate fi inestetic şi lipsit de funcţionalitate. Așa ajungi să ai pierderi mari de materiale, lucruri instalate incorect, şantier continuu şi mult stres acumulat.

  Soluţia: Întreabă furnizorul dacă are propria echipă de montaj pentru materialul ales de tine sau lucrează cu una cu care ai mai colaborat anterior. Trebuie să ai mare grijă cu cel care montează, mai ales când este vorba de un finisaj mai pretenţios cum e parchetul din lemn masiv sau plăcile ceramice de dimensiuni mari sau mozaic, explică Alexandra Năstase. În general, magazinele de specialitate au în spate firme de construcţii sau recomandări de persoane care oferă exact acest tip de serviciu. Este foarte important ca echipa cu care colaborezi să fie profesionistă şi să aibă în spate meşteri care cunosc foarte bine materialul cu care lucrează.

  Arhitectul Camelia Vieru completează că pentru a evita orice neplăcere, e bine să comanzi o cantitate mai mare cu 15% faţă de cea necesară pentru a acoperi suprafaţa încăperii. Astfel, ai la îndemână material pentru montaj, fără a impune o pauză în caz de pierderi de material. Soluţia asta e utilă şi în cazul în care există o defecţiune, iar placa trebuie înlocuită.  

  7. Nu te informezi înainte

  greșeli amenajare
  Greșeli de amenajare: Duşul cu rigolă necesită o pantă de scurgere. Dacă nu știi dinainte şi meşterul piarde din vedere, va trebui să reiei montajul

  Pregătirea unei amenajări vine cu atât de mult stres la pachet că nici nu te-ai gândi că intră la greșeli de amenajare să nu-ți faci research. Dar da. E preferabil să externalizezi proiectele unor specialişti, dar asta nu înseamnă că trebuie să te bazezi întru totul pe ei. Dacă nu te informezi măcar puţin despre cum se montează un anumit tapet, despre cum se instalează un duş cu rigolă sau ce presupune acoperirea unui calorifer cu o mască din MDF, e posibil să nu poţi evalua rezultatul final. 

  Soluţia: Deschide internetul şi caută articole tehnice despre amenajare şi fiecare tip de lucrare început în casa ta. Chiar dacă nu vei prinde abilitatea practică, vei şti ce să ceri meseriaşilor şi vei putea face diferenţa între opţiunile prezentate. Pe pagina noastră găseşti o mulţime de informaţii utile despre tipuri de materiale şi montarea lor.

  8. Nu abordezi proiectul tehnic 

  Chiar dacă estetica joacă un rol esenţial în proiectul tău de amenajare, modul de a obţine aspectul pe care ţi-l doreşti ține de tehnică și chiar inginerie, câteodată. Dacă nu ai un plan cu calcule şi măsurători, ba chiar şi simulări, materialele vor fi puse la întâmplare sau conform unui plan cu care poate nu eşti de acord, iar la final va fi prea târziu pentru a mai putea schimba ordinea plăcilor sau înălţimea unor elemente deja fixate.

  Soluţia: „La fiecare proiect e necesar să existe o mapă de şantier în care să fie specificate toate aspectele: stereotomiile plăcilor ceramice, codurile de culoare pentru pereţi, modificările la instalaţiile electrice şi sanitare, montarea parchetului etc. Ar trebui făcută cel puţin o vizită înainte de începerea şantierului în care să se discute cu constructorul toate aceste planşe şi apoi câteva vizite şi pe parcursul implementării proiectului. Este important să existe o comunicare continuă între toţi oamenii implicaţi în proiect, pentru a rezolva cât mai rapid şi eficient fiecare lucru care poate apărea”, crede Alexandra Năstase, arhitect Jooca Studio.

  Ce alte greșeli de amenajare crezi că ai avut în propriile experiențe?

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Creditele ipotecare ale viitorului sunt online și deja le poți obține mult ma...