De la specialiști

9 lucruri pe care trebuie să le știi despre travertin înainte să-l incluzi în amenajare

publicat pe 09 iun. 2020

    Travertin, un tip de piatră naturală de culoare gălbuie pe care o poți folosi în cadrul amenajărilor interioare. Dar cum îl alegi, ce tratament necesită și cât costă? Doi designeri de interior explică travertinul de la A la Z.

    De la plăcile de mici dimensiuni cu aspect spongios folosite mai ales pentru pavarea aleilor până la cele mai mari, cu venatura subtilă și culori pale, ce pot decora bucătăria, travertinul are o gamă largă de modele. Dacă te-ai îndrăgostit deja de unul cu finisaj antichizat sau de unul gri care poate fi amplasat și într-un proiect industrial, asigură-te că știi cele mai importante informații despre aspectul, îngrijirea și riscurile asociate cu acest tip de material.

    1. Descoperă toate modelele

    travertin modele
    Calitatea travertinului depinde de procentul de goluri din placă

    Designerul de interior Mihaela Bănică de la Deer Home îți recomandă să studiezi mai multe modele de travertin înainte să alegi unul disponibil la magazinul pe care vrei să-l vizitezi. “Gălbui, roșu coral, gri sau aproape alb, travertinul poate avea un aspect poros sau foarte fin”, explică ea. 

    Travertinul poate fi bine lustruit, adică netezit și finisat cu o suprafață lucioasă, reflectorizantă, similară cu marmura. Acest finisaj este cel mai frecvent în spațiile comerciale și în showroom-uri. Finisajul antichizat are o textură ușor aspră și un finisaj mat. Este mai puțin alunecos în comparație cu finisajul lucios. Travertinul poros este cel mai apropiat de forma naturală, cu un aspect extrem de texturat, fără luciu și poate avea margini rotunjite. Acesta din urmă se folosește cel mai mult în amenajările exterioare și este numit “pavaj din travertin”. Pentru a diferenția modelele de travertin se folosesc denumiri precum plăci antichizate, mătuite, periate, chituite sau cioplite, în funcție de tratamentul primit. 

    2. Găsește un loc potrivit pentru a-l include

    Travertinul poate fi un material pentru zonele de accent, atât în interior cât și în exterior, crede designerul de interior Daria Butnaru. Dacă intenționezi să aplici pavaje din travertin în curte, trebuie să știi că acestea pot crăpa dacă absorb apă și apoi îngheață, așa că necesită un tratament special. Dar cu puțină grijă, îl poți folosi pentru fațade, trepte, alei sau fântâni arteziene. Designerul Mihaela Bănică amintește că cel mai cunoscut monument din Roma, Colosseum-ul, este realizat în principal din travertin. Pentru amenajări interioare, ea recomandă această piatră naturală pentru blaturi, glafuri, trepte și accente pe pereți. 

    3. Asortează-l cu o paleta de culori potrivită

    Culorile cu care poate fi asortat depind în primul rând de nuanța plăcii de travertin alese. Designerul Mihaela Bănică descrie cum ar proceda ea: „Pentru amenajarea băii aș alege să se asorteze cu verdele smarald sau cu accente de marsala, dar acestea să fie folosite cu mare grijă. Aș alege cu ușurință și încredere oricând bejul (sau culoarea fondului de ten, cum i se mai spune) și culoarea nisipului. Pentru blaturile de bucătărie aș alege cu tărie culoarea cimentului combinat cu nuanța camel de travertin”. 

    Dacă vrei să folosești travertin combinație o culoare tare, aplică regula cromatică 60/30/10 – alege pentru culoarea de fundal, a pereților sau a mobilierului de mari dimensiuni, o culoare temperată, care să nu obosească privirea și aplic-o în proporție de 60%. Introdu apoi culoarea secundară, ce poate fi travertinul, și folosește-o pe un perete de accent sau pe un blat, 30% din spațiu. Dacă vrei să adaugi o nuanță tare, care să atragă toate privirile, rezumă-te la 10% din încăpere.

    4. Asociază-l cu alte materiale naturale

    lemn si travertin
    Lemnul şi travertinul vor arăta întotdeauna bine împreună

    Cei doi designeri de interior cred că travertinul arată minunat în combinație cu alte materiale naturale, precum lemnul sau metalul. Lemnul poate aduce un vibe primitor și o atmosferă mai caldă în contrast cu travertinul lucios și rece, iar metalul negru, cu aspect mat, vopsit în câmp electrostatic, poate direcționa decorul spre o amenajare cu accente industriale.

    5. Planifică bugetul

    Prețul plăcilor de travertin variază în funcție de model și producător. Costul este determinat și de calitatea plăcii. Aceasta se clasifică în funcție de procentul de goluri din piatră. Cele cu mai puține orificii sunt considerate a fi de calitate mai bună. Plăcile din travertin cu un procent mai mare de goluri sunt încadrate la categoria „comercială”, iar cele cu un procent foarte mic de goluri se încadrează la categoria A. Vestea bună este că prelucrarea și montarea travertinului costă mai puțin ca în cazul marmurei sau a granitului. Textura moale îl face mult mai ușor de tăiat.

    6. Identifică modelul de montare preferat

    stil francez
    Model inspirat de stilul francez de montare a travertinului.

    Designerul de interior Mihaela Bănică explică procedeul: „Montajul se realizează pe o suprafață turnată din beton, egalizată. Pe suprafața plăcilor se aplică un strat uniform de adeziv după care se aplică pe pardoseală, pe un alt strat de adeziv ce a fost aplicat deja. Adezivul trebuie să fie unul special conceput pentru piatră. Imediat ce pardoseala de travertin a fost montată și lăsată să se usuce, aceasta trebuie chituită cu un chit de rosturi”. Însă modelul de montare poate fi ales de tine. 

    Poți schimba acest model cu unul similar montării cărămizilor sau cu cel herringbone, în care plăcile de travertin sunt dispuse sub forma unor săgeți.

    7. Află riscurile

    Evita contactul cu substanţe acide, pentru că suprafaţa poroasă al travertinului se poate deteriora

    Travertinul este un material poros, natural, iar asta îl face vulnerabil în anumite situații. Mihaela Bănică atrage atenția: „Dacă piatra de travertin utilizată pentru pereți, pardoseli, bucătărie și baie nu are tip de finisaj lustruit, trebuie aplicat un strat de protecție pentru a ne asigura că nu se va deteriora în cazul unei deversări accidentale. Posibile pericole? Petele cauzate de sosul de roșii, băuturile care pot provoca decolorarea sau deteriorarea pietrei. A nu se utiliza substanțe acide cum ar fi oțetul, substanțe alcaline sau alte substanțe chimice, deoarece acestea pot deteriora inițial stratul protector și pot deteriora piatră însăși. Și nu pune niciodată un vas fierbinte peste blatul de travertin”.

    8. Îngrijește-l corespunzător

    Designerul de interior Daria Butnaru atrage atenția că travertinul necesită tratamente de impermeabilizare, la intervale regulate. De exemplu, blaturile de baie ar trebui tratate anual, pe când un perete decorativ din living necesită tratare o dată la câțiva ani. Poți folosi apă pentru curățarea zilnică, dar e recomandat să alternezi această curățare ușoară cu substanțe speciale de curățare zilnică de la producători specializați. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments