De la specialiști

O arhitectă îți spune care sunt cei 9 pași esențiali pentru montarea tapetului

  Fie că intenţionezi să aplici tapet doar pe un perete de accent sau vrei să umpli toţi pereţii patternuri, poţi lua în calcul montarea tapetului DIY. Implică respectarea unor reguli simple și multă atenție la detalii. Îți povestim mai pe îndelete. 

  Arhitecta Oana Vlădilă este co-fondatoarea Aesthetic Design, un magazin dedicat celor mai creative modele de tapet produse local. Tot ea este cea care ne-a consiliat în redactarea unei liste complete cu recomandări pentru montarea tapetului. 

  1. Alege un tapet de calitate

  Tapetul de la aedesign.ro este certificat CE

  În funcţie de compoziţia stratului superior, un model de tapet poate fi realizat din hârtie, fibră textilă, din vinil şi chiar zugravabil. Iar după baza tapetului, poate fi din vlies (fibră neţesută) sau din hârtie. Avantajul primului este că se montează cu uşurinţă, nu formează bule şi se îndepărtează la fel de simplu.

  Modelele din vlies recomandate de Oana din portofoliul aedesign.ro sunt ecologice şi certificate CE, iar cerneala folosită pentru imprimare nu este toxică şi are la baza apă. Un astfel de tapet de calitate vă garanta nu doar o estetică ireproşabilă, dar şi funcţionalitatea şi igiena spaţiului.

  2. Ai grijă ca desenul să fie proporţional cu dimensiunea pereţilor

  Dacă vrei ca tapetul să arate că în showroom, ţine cont de proporţii

  Comandă un tapet adaptat spaţiului tău. „Design-ul este scalat la proporţia peretelui, astfel încât încadrarea lui să fie în concordanţă cu dimensiunea solicitată de client. Mai mult de atât, ţinem cont de elementele existente ale peretelui (prize, elemente de mobilier, corpuri de iluminat, etc) pentru o poziţionare perfectă a tuturor elementelor din cadrul design-ului tapetului. Tapetul vine cu instrucţiuni de montare şi cu schiţa aferentă design-ului, făcând ca montajul să fie facil atât pentru montatorii profesionişti cât şi pentru clienţii neexperimentaţi”, explică Oana.

  În plus, este esenţial să calibrezi desenul la dimensiunea spaţiului tău. În showroom, tapetul poate reproduce faţa unui tigru pe un perete foarte înalt, dar dacă nu adaptezi desenul pentru peretele de acasă, s-ar putea să te trezeşti doar cu o parte din chipul lui pe perete. 

  3. Ţine cont de starea pereţilor

  În cazul în care camera se află în construcţie, Oana recomandă doar gletuirea şi amorsarea pereţilor, fără o aplicare ulterioară a vopselei lavabile. Dacă pereţii încăperii au aplicată o vopsea lavabilă, dar ea este în stare perfectă, tapetul se poate aplica în siguranţă.

  În cazul unor pereţi cu o vopsea lavabilă degradată, prioritizează repararea pereţilor, prin îndepărtarea surplusului de var, gletuire şi finisare.

  4. Ia în calcul temperatura camerei

  Tot specialistul recomandă o temperatură de peste 15 grade în camera unde se montează tapetul. Altfel, uscarea poate fi dificilă, iar tapetul afectat.

  5. Asigură-te că ai elementele necesare montajului

  Tapetul de la aedesign.ro se aplică uşor

  Montarea tapetului din vlies nu necesită o trusă complexă de scule şi substanţe, ci doar adezivul special de tapet, precum şi cutterul, rigla, pensula şi trafaletul. Dacă peretele are nevoie de tratament, trebuie reparat înainte. Îţi recomandăm să întinzi bucăţile de tapet pe o suprafaţă plană şi să te asiguri că le montezi în ordinea corectă.

  6. Ai grijă la stratul deja existent de tapet

  Ce se întâmplă dacă deja ai un model de tapet pe perete? Depinde de starea lui. „Dacă e într-o stare de degradare avansată, trebuie decopertat, ca ulterior să venim cu noul tapet. Altfel, fiecare imperfecţiune va fi preluată de noul tapet. Dacă vechiul tapet are în compoziţie culori puternice, iar cel nou o să conţină culori deschise, de asemenea, recomandăm decopertarea lui, deoarece culorile tari se vor vedea prin noul tapet. În cazul unui tapet în stare perfectă şi în eventualitatea aplicării unui nou tapet ce are în compoziţie culori puternice, aplicarea se poate realiza fără niciun risc,” mai explică Oana. 

  7. Nu lăsa aerul condiţionat activ

  Pentru cele mai bune rezultate, aplică tapetul de la aedesign.ro în condiţiile recomandate

  Printre greşelile pe care le poţi face în timpul montării tapetului este să laşi aerul condiţionat deschis. Sau să laşi mai multe uşi deschise şi să produci un curent puternic. Aceşti factori afectează procesul de uscare şi pot compromite întreg proiectul.

  8. Nu ignora câteva reguli simple

  Poţi netezi tapetul cu o rolă

  De fiecare dată când montezi o fâşie nouă, asigură-te că o lipeşti în continuarea celei anterioare şi nu se suprapune cu ea. Acest lucru ar putea afecta nu doar aspectul tapetului, dar mai ales desenul. Dacă adezivul aplicat se dovedeşte a fi în exces, curăţă-l cu un burete sau cu o cârpă moale înainte să finalizezi montajul, pentru ca tapetul să aibă o suprafaţă plană şi regulată. Fiecare fâşie de tapet se montează de sus în jos, cu ajutorul unei scări. Pentru netezirea faşiilor, poţi folosi o perie sau cu o rolă de cauciuc. Consulta instrucţiunile care vin la pachet cu produsul.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  O arhitectă îți spune care sunt cei 9 pași esențiali pentru montarea tapetu...