O casă inundată de lumină, cu un living în stil catedrală, tronează pe malul unui râu din Bran
publicat pe 28 mart. 2023Am avut bucuria să vizitez o casă de oaspeți din Bran la puțin timp după ce proprietarii au finalizat-o și-au deschis-o publicului. Mi-a plăcut atât de mult încât am dorit musai să vă povestesc despre ea.
Proprietarii casei sunt Nicoleta și soțul ei, Gary, de origine englez-irlandez, care locuiesc peste gard, cum s-ar zice. Nicoleta s-a născut în comuna Bran și tot aici și-a petrecut și primii ani din viață și vacanțele la bunici. Apoi, s-a căsătorit și s-a mutat în Anglia, fără vreun plan de a se întoarce vreodată în România, dar circumstanțele vieții i-au adus, însă, pe cei doi soți și pe cei trei copii ai lor înapoi în țară, în anul 2008.
Mai întâi, cei doi și-au făcut la marginea Branului o casă a lor, pe două niveluri, parterul fiind cel închiriat, ulterior, oaspeților. O casă în care am trăit același sentiment de bine pe care l-am descris mai sus și-n care am revenit de nenumărate ori, până acum.
„Am găsit o bucată de teren pe care doream să ne construim ceva care să se potrivească cu nevoile noastre. În căutările noastre, am întâlnit un domn care ne-a prezentat o ofertă a unei locuințe care ni s-a părut deosebit de interesantă. Era vorba despre o casă aflată într-o bază a armatei americane din Germania. Fusese construită pentru soldații americani care erau stabiliți temporar în Germania”, povestește Nicoleta despre locuința demontabilă provenită din comunitatea USAG Kaiserslautern, despre care am scris într-un articol mai vechi, tot pe Lovedeco.
Peste ani, însă, Nicoleta și Gary s-au gândit să investească într-un nou teren în împrejurimi, un teren cu o priveliște pitorească pe care să construiască o căsuță de vacanță, de data asta de la zero.
În Bran nu poți construi pe mai puțin de 1000 metri pătrați
„Am căutat o vreme, dar se vindeau doar parcele mari și foarte scumpe. Noi nu doream așa de mult teren. Lângă casa unde locuim noi, în continuarea terenului nostru, vecinii noștri aveau o grădină de 400 metri pătrați. Chiar în perioada aceea când noi căutam teren, vecinii ne-au întrebat dacă nu cumva vrem să cumpărăm acea grădină pentru că altfel o vor vinde altcuiva”, spune Nicoleta.
Cei doi s-au hotărât să cumpere, dar în Bran există o lege care stipulează că nu se poate construi pe o suprafață mai mică de 1000 metri pătrați. Cu toate acestea, prin alipirea de terenul învecinat, pe care îl aveau deja, a fost posibil să primească aprobarea de la Primărie.
Terenul fiind chiar pe malul râului, Nicoleta și Gary au avut anumite limite și restricții din partea autorităților. Casa trebuia să fie la o distanță destul de mare față de râu, ca să se evite eventualele probleme, în timp. După mai multe variante, au reușit să încadreze, la limită, pe teren o casă în formă de L. Locuința rezultată are 96 metri pătrați utili, cu un parter generos de 62 metri pătrați și o mansardă de 34.
Au pus uși de terasă la toate dormitoarele
Când intri în casa lor, te impresionează din prima livingul inundat de lumină și natură, dar și de bun gust.
„Am vrut ca livingul să fie în stil catedrală, fără tavan și cu grinzi aparente. De asemenea, ne-am dorit ca locuința să fie extrem de luminoasă, așa că am pus geamuri mari și uși de terasă la toate dormitoarele, care sunt dispuse unul la parter și două la etaj”, spune Nicoleta.
Cei doi și-au mai dorit ca geamurile să fie într-un stil mai clasic, cu șprosuri (elemente decorative intercalate vertical sau orizontal), ca să aibă un look timeless.
Construirea casei a durat puțin mai mult de un an, timp în care Nicoleta, extrem de pasionată de design interior, s-a pregătit și a cumpărat aproape tot mobilierul. Deși nu are pregătire în domeniu, îi place să repare, să restaureze, să înfrumusețeze.
„Știam ce vrem. Doream o mobilă de calitate, mult lemn masiv, în stil nordic și cozy. Am achiziționat multe dintre obiectele de mobilier din diverse magazine de tip outlet din Germania și Olanda. De asemenea, am găsit multe piese speciale pe site-uri specializate cum ar fi Vivre, Acaju, Biano, IKEA și Jysk”, continuă Nicoleta.
Ferestrele imense, până-n podea și cu vedere la grădină, au fost o dorință mare de-ale ei. Au trei foi de sticlă și un profil rezistent, care izolează foarte bine. Nicoleta ne-a recomandat pentru lucrări asemănătoare firma Danov din Brașov. Servanta din bucătărie este realizată, iarăși, de o firmă de tâmplărie din România. Este din lemn masiv de stejar și folosită pe post de coffee bar.
Dacă vrei să dai o fugă până la Bran pentru a petrece un weekend în această casă de oaspeți, te avertizez să fii pregătit pentru un musafir irezistibil. Motanul Mișu e de-al casei și vă avea pretenții la o porție de friptură, dacă simte ceva miros…
Chestionar cu idei bune
Cea mai mare provocare: La început, au fost actele și aprobările, până am obținut autorizația de construcție. Apoi, încă o provocare a fost să găsesc mobilierul potrivit pentru fiecare zonă din casă, așa încât să optimizăm spațiul și să-l facem practic și funcțional.
Colțul preferat: Livingul, desigur. Acolo ne putem strânge cu toții la film, la un ceai sau să luăm masa.
Costuri: După calculele noastre, casa a costat în jur de 150.000 euro. Nu știu ce s-ar putea face ca să fie făcută mai ieftin. Noi am avut grijă și am căutat mereu să nu ne compromitem în ceea ce privește calitatea, dar și să găsim un lucru bun la prețul cel mai bun.
Foto: Airbnb, arhiva personală
-
hotnews
O familie îndrăgostită de folclor a restaurat cu metode tradiționale o casă din lut, veche de 100 ani
-
hotnews
La 70 ani, o femeie a renovat o casă la țară, unde trăiește cât e cald afară și crește o grădină imensă
-
LIFE
Cu 35.000 euro și o mână de meșteri locali, au renovat o casă veche de 100 ani și nelocuită timp de 16
-
Sponsored
Cum să îți transformi pasiunea pentru design interior în business: „Primii 10 ani de arhitectură au fost o bătălie”
Arhitecta Alina Vîlcu ne-a povestit ce a învățat din experiența ei de 20 de ani în lumea businessului, în domeniul designului de interior.
-
Plante
7 plante care atrag dragoste, satisfacție și bucurie în casă
Îți vor însenina și spațiul și sufletul.
-
UTILE
Cum se realizează succesiunea după decesul unui părinte. Ce spune legea despre moștenitori
Îți spunem ce să faci, pas cu pas.