VIDEO 5 branduri mici românești ale căror produse te învelesc în hygge
Hygge provine din norvegiană și daneză și înseamnă stare de bine. Are mirosul de ciocolată fierbinte cu lapte sau al lumânărilor parfumate tocmai aprinse, are gustul mâncării pe care ai mânca-o în fiecare zi și atingerea celor mai fine, mai moi și mai naturale țesături. Și pentru că nimic nu ne dă mai multă satisfacție decât să găsim cele mai hygge lucruri pentru casă, Storia.ro ne-a propus să căutăm cinci branduri românești ale căror produse te învelesc în confort.
Storia.ro – platforma cu cele mai multe anunțuri imobiliare din piață – și-a propus să găsească un cuvânt nou în limba română, care să însemne cam tot ce înseamnă hygge. Iar scriitorii Iv cel Naiv și Iulian Tănase au împletit conceptele, cuvintele și înțelesurile până au ajuns la câteva propuneri. Intră aici și votează cuvântul care îți sună cel mai bine.
Cât ei au dospit cuvinte, noi am cotrobăit printre branduri mici românești și poveștile lor, prin materialele pe care le folosesc și principiile pe care își susțin business-ul. Am ales, dintre multele opțiuni, cinci ateliere al căror concept principal e sustenabilitatea. Toate cinci lucrează manual, cu materiale naturale și încearcă să țină în viață meșteșuguri pe cale să apună.
1. Atelier Tron
Eșarfe din mătase vopsită cu frunze de eucalipt, pijamale moi din bumbac produs local sau tricouri din cânepă nealbită cu clor, câteva dintre minunățiile care ies din Atelier Tron.
View this post on Instagram
Tron înseamnă două fete care caută țesături lucrate manual în tehnici străvechi, le brodează și le vopsesc cu pigmenți naturali, din plante. Își descriu produsele lor ca pe gesturi spontane/aleatorii de bunătate, pe care le lucrează cu răbdare și atenție la fiecare cusătură.
2. Doi Tâmplari
Fără să aibă pregătire în domeniu, dar cu o pasiune pe care și-a hrănit-o cu tutoriale video și ore de lucru pe cont propriu, Robert (unul dintre fondatorii proiectului) lucrează piese de mobilier din stejar, brad, salcâm sau nuc.
View this post on Instagram
Lucrează strașnic și cu atenție la detalii, de la îmbinări până la striațiile naturale ale lemnului. Din atelier iese mobilier pentru baie, bucătărie, living, birou, dormitor și spații comerciale.
3. Cotton Therapy
Când le vezi pagina de Instagram și magazinul online, Cotton Therapy pare un brand cu o echipă mare în spate. Dar într-un atelier micuț din satul Slon, Județul Prahova, trei croitorese țes de zor lenjerii de pat, fețe de masă, pijamale și jucării. Sunt cunoscute pentru lenjeriile 100% din bumbac, pe care le găsești în felurite modele: de la clasicul și necesarul alb până la frunze tropicale. Hygge și sustenabil.
View this post on Instagram
Tip: au și halate de casă făcute din bumbac și in, pe care n-ai vrea să le mai dai jos decât atunci când e musai să le speli.
4. We are Phoenix
Lumânări 100% naturale, cu arome de trandafiri patchouli și prune, cocos și portocale sau ghimbir, printre altele. O mică afacere care a pornit în primăvara anului 2020, în toiul primei carantine cauzate de Covid-19, din dorința actriței Ada Galeș de a căuta un sentiment de liniște și confort. Pe lângă lumânări care îți gâdilă fiecare por, We are Phoenix au și bombe pentru baie. Explozii de arome și culoare pe care să le pui în cada plină cu apă caldă, înainte să intri în ea și să uiți de lume. Toate sunt făcute fie de mâinile Adei, fie de ale ajutoarelor ei, sunt 100% vegane și naturale, iar fitilul e din bumbac, cea mai bună alegere pentru mediu și sustenabilitate.
View this post on Instagram
5. DaGa Macrame
Imaginează-ți un paravan de interior care în loc să fie făcut din lemn, e un imens macrame lucrat manual cu modelul pe care ți-l dorești. Așa ceva găsești pe pagina celor de la DaGa, pe lângă cercei, decorațiuni de perete sau traverse pentru masă și globuri pentru bradul de Crăciun. Ba am văzut și un candelabru din macrame care a făcut ravagii prin redacție.
View this post on Instagram
Echipa lucrează totul manual, după dimensiunile pe care ți le dorești (în cazul decorațiunilor pentru casă). E un proiect nou, lansat în iulie 2020, care crește încet și sigur.
Nu uita că ne dorim ca împreună cu Storia.ro să găsim un echivalent în română a tot ce înseamnă hygge. Intră aici și votează unul dintre cuvintele propuse de doi scriitori români, dar și de public. Noi am votat deja și abia așteptăm să vedem ce cuvânt iese câștigător!