Case

Și-au construit o casă luminoasă de 130 metri pătrați pe structură metalică, într-un orășel de 10.000 de locuitori

    Adina Albuțiu și Cristian, soțul ei, locuiesc într-un orășel de 10.000 de locuitori din județul Timiș, iar casa lor cu structură metalică arăta la începutul proiectului, în ochii apropiaților, ca o hală anostă. Cei doi locuiesc astăzi într-o casă înaltă, modernă și luminoasă, construită și amenajată în stil scandinav. Au început construcția în septembrie 2020, iar în martie 2021 erau deja mutați în casa lor, întinsă pe o suprafață de 130 de metri pătrați utili, fără a pune la socoteală cele trei terase.

    Adina are 33 de ani și lucrează ca referent de specialitate în administrația unui spital. Pragmatismul său este eclipsat însă de creativitate atunci când calcă pragul casei sale din orașul Jimbolia, județul Timiș, un orășel cu aproximativ 10.000 de locuitori în care casa în care Adina și Cristian, soțul ei, locuiesc este printre puținele case amenajate și construite în stil scandinav.

    exterior scandinav casa
    Casa Adinei și a lui Cristian se numără printre puținele case amenajate în stil scandinav din orașul Jimbolia, județul Timiș.

    „Acasă înseamnă liniște și metamorfoză, îmi place să spun că atunci când suntem acasă trebuie să stăm la încărcat precum niște device-uri. Pentru mine amenajarea casei înseamnă relaxare, deconectare de la grijile cotidiene. Cred ca este imperios necesar ca spațiile locative să ne inspire și să ofere fiecăruia dintre noi lucrurile de care are nevoie, fie liniște, fie energie, fie creativitate”, explică Adina ce înseamnă, pentru ea, a face din „casă”, „acasă”.

    decor scandinav living

    Adina și Cristian au achiziționat terenul din Jimbolia în septembrie 2019, au început construcția casei în septembrie 2020 și în martie 2021 erau deja mutați în casă nouă, un imobil de 130 de metri pătrați plus trei terase, cu etaj stil mansardă înaltă, cu tavane care ating în punctul cel mai înalt aproximativ cinci metri. Terasa antreu are aproximativ nouă metri pătrați, în timp ce terasele din spatele casei, una acoperită și una neacoperită, au 14, respectiv zece metri pătrați.

    Locuința a fost construită de la zero, iar pentru arhitectură cei doi soți au apelat la un arhitect. În ceea ce privește amenajarea, Adina și Cristian au luat singuri deciziile ghidându-se după arhitectura și feelingul general al casei, în stil hygge.

    Stilul casei este scandinav, cu influențele minimaliste caracteristice stilului nordic

    „Nu am folosit perdele și draperii decât în dormitor, iar în restul casei am folosit storuri simple și storuri noapte-zi, accentuând astfel geometria care mie îmi place foarte mult. La stilul scandinav m-a atras în mod deosebit stilul geometric predominat, în linii exacte și simple, nuanțele de gri în combinație cu căldura lemnului natur, faptul că poți să adaugi pe parcurs diferite elemente de decor fără să deranjeze vizual. Un aspect foarte important pe care îl ador la stilul scandinav este lumina caldă – toată lumina din casa este caldă și în fiecare cameră există lumânări ambientale sau parfumate”, spune Adina.

    În exteriorul casei predomină nuanțele neutre – alb, în antiteză cu gri antracit folosit la ușile exterioare și ferestre, iar în interior predomină lemnul natur. Tot parchetul este în nuanța lemnului de stejar, iar în fiecare încăpere există minim un obiect în aceeași nuanță. De exemplu, măsuța de cafea din living, scaunele de dining și scaunele de bar au toate picioare de lemn. În holul de intrare este prezent un pantofar în nuanța treptelor.

    „Un alt element de inspirația scandinavă de care am ținut cont și pe care am încercat să îl integrez a fost metalul de culoare neagră (scara interioară, comoda din living, mânerele de la mobila de bucătărie). După lemn, am integrat câte o nuanță de gri sau negru”, adaugă Adina.

    dormitor amenajare scandinava

    Decorațiunile interioare schimbate în fiecare sezon dau casei un suflu nou

    Ramele pentru tablouri, pentru care are o slăbiciune, sunt în general fie de culoare neagră, fie din lemn natur și conțin forme geometrice, desene din creion sau mesaje. Chiar și-n baia matrimonială Adina a adăugat două tablouri cu ramă aurie pentru contrast.

    În amenajare, Adina și-a dorit să folosească o paletă cromatică luminoasă, neutră, materiale și finisaje naturale, din lemn, metal și piatră naturală, mobilier de dimensiuni reduse chiar și în încăperile generoase și, nu în ultimul rând, să creeze spații de depozitare. La începutul proiectului arhitectural, Adina a trecut pe listă o cămară de alimente, cu care se mândrește. Acolo se află frigiderul și o mulțime de rafturi pentru depozitare.

    Cămara a fost de un real ajutor în crearea unei bucătării aerisite, așa că dulapurile sunt mereu ordonate, iar încăperea are suficient loc să găzduiască aparatura electrocasnică, care nu stă înghesuită.

    Al doilea spațiu important de depozitare este camera tehnică de la parter, unde se află centrala, mașina de spălat rufe, toate electrocasnicele pentru curățenie plus garderoba pentru geci și paltoane.

    Costurile de amenajare ajung la aproximativ 28.000 euro, prețuri raportate la anii 2020-2021. Cel mai mare buget l-au alocat pentru mobila de bucătărie și pentru aparatele electrocasnice. Adina a știut exact că își dorește mobilă de bucătărie albă, mată, cu mânere negre industriale și cu blaturi gri cu aspect de marmura.

    bucatarie stil scandinav

    bucatarie open space si dining

    „Îmi plac foarte multe stiluri, apreciez alte locuințe amenajare diferit, dar pentru casa mea am știut de la bun început ce vreau să obțin și cred că secretul a fost să nu mă abat, chiar dacă nu am găsit pe moment tot ce mi-am dorit. Îmi plac foarte mult și influențele boho, pe care le-am folosit mai mult în elemente de decor, cum ar fi vazele împletite, suporturile de farfurii, ghivecele împletite, covoarele de iută”, completează Adina.

    Scările dintre parter și etaj au două structuri diferite

    Îi este greu să aleagă o încăpere preferată, dar Adina spune că în amenajarea livingului a pus, deocamdată, cel mai mult suflet. Livingul este, de altfel, cea mai mare cameră din casă, măsurând 20 de metri pătrați. Acesta se află la parter, care începe cu un hol generos de aproape 8 metri pătrați, pe care se găsește și intrarea în baie și în camera tehnică.

    amenajare casa scarii

    scari interioare

    Tot la parter mai sunt zona de dining, care măsoară aproape 14 metri pătrați, bucătăria (11 metri pătrați) și cămara. Bucătăria, zona de dining si livingul sunt open space, iar din zona de dining se face ieșirea pe terasa din spatele casei.

    În holul de jos este situată urcarea la etaj, unde există două dormitoare identice de 12,5 metri pătrați, un dormitor matrimonial de 14 metri pătrați cu un dressing de 3,3 metri pătrați si o baie de 8,7 metri pătrați. Casa scării ocupă aproximativ 10 metri pătrați din suprafața casei.

    Aceasta a fost o provocare în amenajare, pentru că Adina și Cristian și-au dorit un model atipic, dar nu au vrut să se abată de la stilul casei. În final, au combinat două structuri, una cu trepte închise urmată de un podeț de lemn, continuată cu o scară deschisă din fier cu trepte și balustradă de lemn.

    Lumina naturală abundentă este punctul forte al locuinței

    În colaborarea cu arhitecții Adina Albuțiu a precizat că își dorește, pe lângă spații generoase, înalte, și multă lumină, băi cu duș walk-in, un parter open-space, un perete de sticlă la living, cu vedere spre terasă și un perete de cărămidă de sticlă pe casa scării, pentru lumină naturală.

    Tot pentru lumină naturală există și ușa de la intrarea în casă cu un geam extra, pentru lumină naturală în hol. În plus, Adina și Cristian și-au dorit ca intrarea în casă să fie acoperită pentru a proteja ușa de la intrare de ploi și zăpezi.

    „Cred că a fost una dintre primele cerințe atunci când am început discuțiile cu arhitectul, faptul că dorim o casă luminoasă. Am orientat casa cu fața spre est așa că bucătăria, holurile și băile au lumină naturală de la răsărit până la apus. Lumina artificială din casă este focusată pe zonele de interes. Am folosit mai mult lumină accent și lumină de lucru”, spune Adina.

    În amenajare, pe lângă accentele metalice, parchetul laminat și lemnul natur, cei doi soți au folosit gresie și un tip special de gresie ușor abrazivă de exterior – gri antracit – în băi, ușile sunt din MDF, iar geamurile din termopan. De găsirea furnizorilor pentru amenajare exterioară s-a ocupat constructorul, iar pentru amenajarea interioară Adina și Cristian au cumpărat majoritatea materialelor din magazine din Timișoara – Brico Depot, Hornbach, Leroy Merlin, Dedeman.

    „Cumpăr în mod frecvent tablouri sau rame pentru tablouri pe care le schimb în funcție de anotimp de la Jysk, Vivre și Sinsay. Tot ce înseamna ceramică, vaze, sfeșnice și diferite obiecte de decor sunt din Ikea, Jysk, Pepco, Sinsay și din târguri vintage. Unele obiecte sunt oferite cadou de părinții mei după ce ne-am mutat, obiecte pe care le-au strâns de-a lungul anilor”, mai adaugă Adina.

    Tot de la părinții ei a primit cadou un gramofon vintage pentru viniluri fabricat la sfârșitul anilor 1950 care încă funcționează, pe care a reușit să îl integreze în decor chiar dacă nu este neapărat aliniat cu stilul casei.

    FOTO: Adina Albuțiu

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Și-au construit o casă luminoasă de 130 metri pătrați pe structură metalic...