LIFE

11 case superbe din România în care ți-ar plăcea să-ți petreci carantina

    Acasă este locul în care ești cel mai în siguranță în aceste zile. Ce-ar fi ca acest acasă să fie o oază de verdeață și aer curat, ca proprietățile de mai jos?

    Chiar dacă mulți suntem izolați la domiciliu în betoane urbane, fără posibilitatea de a ne bucura de frumusețea naturii și de zilele superbe de primăvară, avem tot dreptul să visăm. Să visăm că starea de urgență, prelungită cu încă o lună, ne-ar fi prins într-unul dintre aceste locuri de vis din țară, în mijlocul naturii și în adierea vântului. Noi am cules pentru tine unele dintre cele mai boeme retreat-uri autohtone, case particulare devenite case de oaspeți, în locuri în care distanțarea socială era o realitate și înainte de pandemie.

    Ține-le minte pentru la vară!

    1. Casa din Vale. Unde? Breb, Maramureș

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Casa Din Vale Breb (@casa_din_vale) on


    I se mai zice și Casa Faină. Și aspectul de căsuță pictată al acestei cabane din lemn, construită în mod tradițional și veche de 80 de ani, dar recondiționată ca la carte, justifică acest compliment. Este perfectă pentru perioada în care este recomandată distanțarea socială tocmai pentru că este aproape izolată, într-un sat tipic maramureșean, unde nu se întâlnește om cu om, doar natura îți ține de urât. Căsuța este destul de încăpătoare, cu două dormitoare la etaj, bucătărie și toaletă la parter și un pridvor amenajat semi tradițional. Decorațiunile sunt tipic maramureșene, intens colorate, iar curtea are dimensiuni generoase.

    2. Popasul Verde. Unde? Sângeorz-Băi, Bistrița-Năsăud

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Travlocals.com (@trav.locals) on

    Este una dintre puținele case eco deschise publicului, la noi în țară. Când spunem eco, ne referim la ce are mai pur conceptul ăsta. Popasul Verde este o casă construită din baloți de paie, cu structură de rezistență din lemn și tencuială din lut. Unul pictat, chiar. Punctul ei forte este acoperișul, cu un sistem încorporat care permite creșterea vegetației pe el. Un loc perfect pentru a te izola și a fi în armonie cu natura, la înălțime. Casa decorată în stil tradițional românesc are trei dormitoare, un living în care au încăput și două hamace, baie, bucătărie și grădină.

    3. Casa Soarelui. Unde? Murighiol, Delta Dunării

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Travlocals.com (@trav.locals) on


    Fani alb-albastru? Această casă veche, construită în stil tipic lipovenesc, a fost adusă la o viață nouă în 2017, salvată de la degradare și deschisă celor care își doresc să petreacă zile de liniște, într-un sat din Deltă. Stuful specific zonei acoperă casa și foișorul, iar cele cinci camere pentru oaspeți, răcoroase și vesele, păstrează autenticul zonei în cele mai mici detalii și decorațiuni. Veranda cu mușcate și grădina verde ar putea fi spațiile de work&leisure, pe timp de pandemie.

    4. Cuibul de la Mare. Unde? Corbu, Constanța

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Cuibul de la Mare (@cuibuldelamare) on


    Vremea-i numai bună pentru a visa la o carantină la malul mării. Iar proprietarii cuibului merg pe principiul „mi casa es tu casa” și-ți propun o izolare în locuința lor de la mare, la cinci minute de mers cu mașina până la plaja Corbu. Odăile din cuib sunt un mix între ornamente tradiționale, mobilier de origine franțuzească, recondiționat, finisaje boeme și tehnologie ultramodernă, care să te țină la curent cu mersul pandemiei. Există terase la parter și la etaj, o zonă cu hamace în grădină și alimente bio, dacă ești tipul care se gopodărește singur, în solarii și în mini livada din curte.

    5. Căsuța din Poiană. Unde? Poiana, Vâlcea

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Căsuța din Poiana (@casutadinpoiana) on

    O căsuță în mijlocul naturii, ba chiar la poalele muntelui Cozia, în Rezervația Parcului Național Cozia, este tot ce îți dorești în materie de izolare pe timp de pandemie. Ceva mai mare decât căsuța aia din copac pe care ai visat-o în copilărie – chiar dacă această casă din lemn suspendată nu este construită în copac, îți propune aceeași idee de relaxare la înălțime. Dormitorul este la mansardă, livingul spațios la etajul inferior, baia și bucătăria sunt utilate complet, iar lemnul folosit ca material de construcție ar putea avea un efect terapeutic liniștitor.

    6. Cerdacul cu Lavandă. Unde? Brebi, Sălaj

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Travlocals.com (@trav.locals) on

    Chiar dacă nu este încă vremea lavandei, îți propunem spațiul acasta tocmai pentru a te ajuta să visezi la vacanțele viitoare din Provence, după sfârșitul pandemiei. Este povestea unei căsuțe vechi de 100 de ani, aproape dărăpănată, readusă la viață de o româncă școlită în Franța. Parfumul lavandei se simte nu doar în curte, ci și în tot ceea ce înseamnă decorațiuni interioare ale acestei locuințe, dominată de culoarea mov. Cerdacul a îmbinat autenticul românesc cu cel provensal, iar vechea casă din lut cu obloane colorate a devenit vedeta unui sat izolat din inima Transilvaniei.

    7. Casa Glod. Unde?Almașu Mare, Alba

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Travlocals.com (@trav.locals) on

    Idilic. Este cuvântul care îți vine în minte când răsfoiești albumul foto al acestei căsuțe tipic maramureșene, construită la poalele Apusenilor. Atât interiorul, cât și exteriorul ei te duc cu gândul la arhaic, la viața tihnită, la fel și poarta înaltă de la intrare, în stil moroșan. Chiar dacă pare o căsuță pentru pitici, aceasta este foarte încăpătoare și poate găzdui o familie de patru persoane în cele două dormitoare ale ei. Casa Glod a păstrat toate elementele autenice ale zonei, singurele inserții de modernism fiind racordarea la utilități și grupurile sanitare. Lemnul și lutul sunt omniprezente, la fel și ornamentele specifice locului, broderiile în culori vii.

    8. Căsuța plimbăreață. Unde? Gura Rîului, Sibiu

    În aceste zile, această căsuță pe roți stă și ea locului, în izolare, ca noi toți. Dar chiar și-așa, lucrurile care o fac deosebită nu pot fi trecute cu vederea. Este casa Gabrielei Isadora, o locuință pe care aceasta o mută oriunde vrea, cu ajutorul unui trailer. Casa mobilă de doar 20 metri pătrați arată ca o cabană și este compartimentată în felul următor: living, bucătărie, baie cu duș și toaletă ecologică și un dormitor. Decorată foarte cochet cu mobilă de la Ikea și materiale reciclabile și construită integral din lemn de către cei de la Eco Tiny House, căsuța plimbăreață arată ca o locuință obișnuită, dar în miniatură.

    9. Casa Noah. Unde? Richiș, Sibiu

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Casa Noah Experience House © (@casa_noah_experience) on

    O casă veche săsească, inteligent recondiționată și o curte generoasă, de 600 metri pătrați, în care să lucrezi de acasă, în zilele însorite din izolare. Casa Noah a păstrat autenticul locului, a fost recondiționată cu materiale cu care se lucra odinioară, iar decorul este tipic săsesc, cu dulapuri, mese și scaune vechi și paturi din bârne de stejar. Finisajele folosite sunt materiale autentice precum nisip, lemn, cărămidă tradițională, țiglă realizată manual, var pastă și apa. O casă eco și o atmosferă liniștită departe de lumea dezlănțuită.

    10. Loft TreeHouse. Unde? Peșteana, Hunedoara

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by TRANSYLVANIA LOG CABINS ™ (@transylvanialogcabins) on

    La 15 minute de mers cu mașina de Hațeg se află o oază de verdeață și de liniște păstrată, până de curând, secretă. Este oaza soților Timiș, iar cea mai nouă construcție este o căsuță în copac ridicată chiar de către proprietar, în decurs de două luni. Are 20 de metri pătrați, este construită la o înălțime de trei, patru metri față de sol, în stil studio cu baie interioară separată. Interiorul are o cameră cu un pat king, cu o vedere superbă către Munții Retezat, o mini bucătărie, un loc special, la înălțime, unde poate dormi un copil și o terasă unde îți poți savura cafeaua, fără să fie nevoie să cobori din copac.

    11. Dragonfly Gardens. Unde? Brașov


    Este oaza urbană în adevăratul sens al cuvântului. Corturile glam, echipate complet și încălzite, sunt ridicate într-un camping în apropierea pădurii și la cinci minute de mers cu mașina de strada principală din Brașov. Sunt corturi în care pot dormi confortabil două persoane, într-un pat de 140×200, și care sunt prevăzute cu electricitate, masă și scaune și grup sanitar și bucătărie, în exterior. N-ar fi ideal să înlocuiești apartamentul tău de la bloc cu un cort fancy, în mijlocul naturii, după ridicarea stării de urgență?

    Foto: Instagram, Facebook, arhiva personală a proprietarilor Loft Treehouse

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    11 case superbe din România în care ți-ar plăcea să-ți petreci carantina