LIFE

Akasha Retreat, inclus în top 20 al retreat-urilor de yoga din lume, un spațiu unic din Parcul Național Piatra Craiului

publicat pe 23 mai 2024

    În satul Peștera, una dintre cele mai frumoase zone rurale din România, în Parcul Național Piatra Craiului, vei găsi Akasha Wellness Retreat. Este vorba despre o pensiune creată pentru liniștea și bunăstarea celor care-i trec pragul, în armonie cu natura, unde ai parte de ședințe de yoga, spa și masaj, dar și meniuri concepute pentru un stil de viață sănătos.

    Poziționat la zece kilometri de Castelul Bran, la peste 1000 metri altitudine, locul îți promite un alint pentru minte și suflet. Hai să aflăm mai multe despre acest concept și spațiu minunat, o idee pentru următoarea ta vacanță din țară.

    Cum a început povestea Akasha Retreat 

    Irina Jeswal, co-founder Akasha Retreat, timp de 17 ani, a locuit împreună cu familia în Marea Britanie, unde a dezvoltat afaceri turistice. La un moment dat, la dorința mamei sale care voia să fie mai aproape de rădăcini și de munte, ei au revenit în România. Inițial s-au orientat către Franța sau Italia pentru a dezvolta conceptul de retreat la care s-au gândit, dar în cele din urmă au ales țara noastră, și nu regretă pentru o secundă.

    Irina a călătorit mult în toată lumea, unde a experimentat tot felul de retreat-uri de wellness, yoga și meditație, apoi a devenit instructor de yoga și s-a implicat în proiecte de voluntariat și wellness atât în India, cât și în Tibet și Nepal. Timp de doi ani de zile a căutat o zonă din România care să îndeplinească toate criteriile dorite, iar în cele din urmă s-au așezat la Peștera.

    „Ne-am dorit un loc aproape de natură, care să promoveze mâncarea sănătoasă, locală, sezonală, cu ingrediente de înaltă calitate, iar aici l-am găsit. De-a lungul călătoriilor mele, am fost foarte impresionată de ce înseamnă să-ți dedici un timp pentru tine, cu practici sănătoase, dar și să înveți ceva dintr-o vacanță, nu doar să vizitezi un loc anume. Mi-am dorit să aducem ceva din toată experiența asta și aici. Acum opt ani de zile, când am început noi, nu exista conceptul de retreat sau o locație dedicată retreat-urilor de yoga”, explică ea.

    Proiectul presupune implicarea unei întregi familii și este unul de suflet, fapt care-i ajută, după cum adaugă cofondatoarea, să rămână relevanți audienței lor, care cuprinde două generații.

    Irina se ocupă de marketing, dar și de toate legăturile pe care și le-a format de-a lungul timpului cu instructori de yoga din lumea toată, Daniela Răileanu a venit cu partea de experiență de business, organizare, recrutare și management, în timp ce Elena Toma este medic în UK, și i-a ajutat să formuleze programele specializate pe optimizarea sănătății, de la fasting cleanse, la sesiunile pentru sănătatea mintală. Akasha colaborează și cu Dr. Ana Mariș Sotica, pe partea de echilibru hormonal, sănătatea intestinului, dar și cu alți nutriționiști, consilieri, cât și instructori de yoga din toată lumea.

    Akasha Retreat – ce înseamnă numele și cum arată pensiunea

    „Akasha reprezintă eter, primul element al naturii în filozofia Sanskrită, în India. De acolo pornesc restul – apa, pământ, aer, foc”, explică Irina. I-au dat acest nume pentru că este un loc care promovează balanța între armonie și haosul urban, un soi de „înapoi la origini”, după cum subliniază, la ceea ce contează cu adevărat în viață. „Timp petrecut în liniște și natură, cu practici pentru corp, minte și suflet”, adaugă ea.

    Akasha Retreat oferă o privire superbă asupra împrejurimilor și reprezintă o pensiune pe care Irina și familia ei au cumpărat-o de-a gata, construită în 2012.

    Au renovat și decorat întreg interiorul pentru a fi pliabil pe conceptul lor, iar design-ul este inspirat de elemente din natură, cât și de toate locațiile din jurul lumii pe care le-au vizitat. An de an, în primăvară, închid retreat-ul timp de o lună, pentru renovări.

    Pensiunea are 650 metri pătrați și este construită pe trei nivele. Demisolul este dedicat zonei de yoga, două săli de masaje, saună construită de ei cu vedere la munte, jacuzzi, dar și ponton de yoga pentru practicile de afară. La parter este recepția, dar și lounge-ul comun cu șemineu, zona de mese și terasa. La parter sunt trei dormitoare, iar la etaj sunt opt dormitoare, iar patru dintre ele au vedere la Piatra Craiului.

    Curtea are 7000 metri pătrați și Irina povestește cum au trecut prin multe etape de dezvoltare în grădină, iar mare parte din peisagiști i-au îndrumat să toarne mai mult beton, așa că au lăsat-o așa cum e. Au și o grădină de permacultură, de 500 metri pătrați, unde își cultivă majoritatea salatelor, flori, ierburi aromatice, dar și plante medicinale pentru consumul pe timp de vară.

    „Vacanțe sănătoase pentru trup și suflet”

    Akasha este o locație dedicată exclusiv adulților, cu o arhitectură similară unui chalet de munte, unde totul este menit să-ți aducă liniște. Apa vine din propriul puțin, la 200 metri în vale, și este pură, de munte. Au eliminat sticlele de plastic și au un filtru de apă minerală, pe care oaspeții îl apreciază, încălzirea este pe gaz, după ce primii cinci ani a fost pe lemne.

    Irina vorbește despre cum ei promovează vacanțele pentru trup, minte și suflet, iar oricine le poate trece pragul, deoarece săptămânal au un program de activități speciale. Meniul urmează un regim sănătos, nu restrictiv, așa că urmăresc în principal să fie fără gluten, fără zahăr, local, organic.

    „Meniul a fost gândit de doi doctori specialiști în medicina funcțională, alături de noi, dar și de bucătari internaționali pe care îi aducem special în România să împărtășească din creativitatea lor. Avem mai multe tipuri de dietă, de la plant based, la cele care promovează o digestie ușoară sau care asigură un echilibru hormonal, dar și pentru menopauză sau logevitate. Există și meniuri care conțin proteine de origine animală, dar aleasă special fără hormoni, complet bio”, adaugă proprietara.

    Akasha în top 20 retreat-uri de yoga din lume

    Akasha a fost inclus în top 20 al retreat-urilor de yoga din lume de către The Guardian, dar și publicații precum Lonely Planet sau National Geographic au scris despre. Jane, jurnalista de la The Guardian, spune Irina, a fost deja de trei ori aici și adoră locul.

    „România nu este prima destinație la care te gândești când vine vorba de o vacanță yoga, deci a contat enorm să fim incluși în această listă exclusivă, care a demonstrat că și la noi poți trăi astfel de experiențe, nu doar în țări exotice”, adaugă Irina.

    În general, cei care ajung aici sunt „busy professionals”, cei care vor să se deconecteze de la viața de oraș, și care-și doresc un spațiu intim, liniștit, dar și o experiență inedită de vacanță. Predominant vin turiști străini, dar Irina spune că se observă o deschidere și la noi în țară pentru astfel de concedii.

    O nouă locație Akasha – Villa Alba

    La un kilometru de castelul Bran, ownerii Akasha au cumpărat o villa din 1990, construită de un arhitect renumit, Paul Vesele, care a contribuit semnificat la arhitectura Sibiului. Irina și familiei ei s-au îndrăgostit de proprietate, aerul nostalgic pe care-l are, dar și de avantajul pe care-l oferă spațiile mari, dar intime și cozy. Spațiul are o zonă de lounge cu un șemineu impresionant, o zonă separată de dining pentru mesele formale, cu șemineu, o curte interioară, dar și șase dormitoare cu băi proprii.

    Irina este foarte entuziasmată de această achiziție și spune că sunt la ultimele detalii de finisaj. „Aici va fi o extensie față de ce facem la Akasha, într-un cadru intim și privat. Se va adresa celor care-și doresc retreat-uri private, cu bucătar personal, echipă dedicată de wellness, de la terapeut și instructor de yoga, la coach de dezvoltare personală și medici. Plus de asta, va fi o locație deschisă grupurilor”, precizează Irina.

    Proprietara spune că sunt un fel de pionieri în România, iar scopul lor este să promoveze un wellness sustenabil, care face bine oamenilor, pentru comunitate, dar și pentru natură, nu invers. Nu e vorba despre spa-uri medicinale și tehnologii avansate sau ultimele trenduri de design interior, ci pun accent pe oameni.

    Au o echipă de 16 oameni care contribuie ca fiecare oaspete să se simtă mai încărcat de energie pozitivă, odată ce ajunge și pleacă de aici. „Ne dorim să menținem experiența la un preț accesibil, comparat cu centre similare din Europa, care au prețuri de peste 5000 euro pe săptămână”, completează ea.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments