LIFE

Cazări boeme și la un buget decent din Croația, Muntenegru sau Bosnia şi Herţegovina

  Poate că Bulgaria, Grecia sau Turcia nu trebuie să fie tot universul tău atunci când alegi să mergi la mare în străinătate, dar îndeajuns de aproape pentru a ajunge cu mașina. Și de câțiva ani buni, chiar nu mai sunt, căci românii au început să se orienteze spre vecinii de la sud-vest, și anume acele țări ex-iugoslave care se bucură de ieșire la Marea Adriatică: Croația, Muntenegru, Albania și un pic din Bosnia și Herțegovina.

  Dacă despre Albania am vorbit pe larg într-un articol anterior, te invităm acum să descoperi avantajele vacanțelor pe coasta Mării Adriatice de pe teritoriul a trei țări care te îmbie nu doar cu plajele spectaculoase, ci și cu moștenirea lor medieval unică.

  Croația

  Apă turcoaz și relief spectaculos, în Croația

  Trebuie să recunosc că, atunci când am căutat cele mai cochete cazări în această superbă țară, chiar mi-a fost greu să fac o selecție drastică. Greutatea pornește din a alege un oraș din multele demne de vizitat în Croația: Dubrovnik cel vechi cu fortificații, Split cel așezat pe ruinele unui palat roman, Zadar, pe celebra coastă Dalmată, sau Pula cel plin de ruine și castele. Poate că drumul până aici e mai lung, de circa 14-15 ore cu mașina, însă cazările drăguțe pe care le-am găsit merită tot efortul. Și, în ciuda renumelui de litoral scump pe care și l-a făcut Croația, noi am găsit oferte sub tarifele de la Mamaia, mai ales dacă împarți la patru.

  Apartament cu terasă divină în Dubrovnik

  Da, nu folosim cuvinte mari când spunem divină, căci terasa acestui apartament în casă veche pare o pictură impresionistă. Situat la 12 minute de mers pe jos de orașul vechi, acesta oferă o vedere splendidă la Marea Adriatică, grație terasei generoase. Locația dispune de bucătărie complet utilată, interior spațios și luminos, o cameră cu baie privată, o baie suplimentară și un living cu o canapea care se poate transforma în pat, astfel încât aici se pot caza maximum patru persoane.

  Preț: de la 485 lei/noapte

  Vilă Eternă în peisaj rural

  Vila Eternă are trei dormitoare, pretabilă pentru șase oaspeți, se află în localitatea Jursici, între orașele medievale Svetvincenat și Vodnjan, și oferă o piscină privată și o curte spațioasă de 10.000 metri pătrați. Ca să-ți faci o idee mai clară, cazarea se află la 20 kilometri de Pula, iar oaspeții beneficiază de un loc mirific și retras, în mijlocul naturii. Fiecare dormitor are baie proprie, iar bucătăria e dotată cu toate cele necesare unui sejur. Pe mine, însă, m-a atras acea piscină cu arhitectură cel puțin inedită, săpată în piatră.

  Preț: de la 682 lei/noapte

  Casa de lângă mare, în Zadar

  În zadar cauți ceva mai bun în Zadar… Ceea ce face ca Seafront Beach House să fie unică este faptul că este situată pe primul rând de case care dau spre mare. Pe lângă asta, locuința este situată într-o zonă foarte liniștită a orașului numită Diklo, care se află la doar zece minute de mers cu mașina de centrul vechi. Apartamentul este conectat la casa proprietarilor, dar cu propria intrare separată, și are două niveluri: dormitorul la etaj și camera de zi la parter. Există, de asemenea, o canapea care poate fi transformată într-un pat la parter, permițând, așadar, cazarea a patru persoane.

  Preț: de la 395 lei/noapte

  Muntenegru

  Țara munților maiestuoși și a apelor albastre

  Muntenegrul a început să rivalizeze cu vecina Croația în materie de turism de coastă. Se spune că linia de coastă a Muntenegrului, lungă de 295 kilometri, este împodobită cu unele dintre cele mai pitorești plaje din lume. În același timp, orașele fortificate medievale și bisericile fermecătoare de pe litoral atrag pasionații de istorie și iubitorii de cultură. Iar prețurile ceva mai mici decât în Croația fac și mai atractivă această țară din Peninsula Balcanică, aflată la 15 ore distanță cu mașina de București.

  Carpe Diem în Kotor

  Când ai priveliștea asta unică, chiar că-ți vine să trăiești fiecare clipă. Apartamentul pentru patru persoane propus de noi este complet nou și are piscină în aer liber. De fapt, terasa spațioasă și luminoasă și piscina privată sunt atu-urile acestei locații elegante, iar bucătăria exterioară comună, cu grătar suplimentar, este pe placul celor care vor să fie și chefi în vacanță.

  Preț: de la 484 lei/noapte

  Moară veche cu piscină în Bar

  În materie de cazare unică, credem că această propunere din localitatea Bar iese câștigătoare. Dacă vrei să experimentezi modul tradițional de viață din vechiul Muntenegru, ai putea încerca această casă veche de 300 ani. Casa a fost recent renovată, proprietarii reușind să păstreze stilul original, care nu afectează cerințele moderne de confort, folosind doar materiale naturale. Un fel de muzeu în sine, fosta moară are și o grădină generoasă, cu piscină privată, grătar și fructe și legume mediteraneene.

  De la 324 lei/noapte

  Bosnia și Herțegovina

  Terasă cu vedere la mare în Neum

  Orașul Neum cuprinde 24,5 kilometri de coastă și este singurul acces al țării la Marea Adriatică. Singura stațiune bosniacă, cu alte cuvinte, iar teritoriul ei separă orașul Dubrovnik de restul Croației. Și-atunci, de ce-ai alege această fâșie de nisip și nu cea mai lungă și mai cunoscută, din vecina Croația? Poate pentru că te poți bucura de aceleași peisaje ireale la un preț mult mai mic…

  Apartament cu vedere la mare în Neum

  Neum este singurul oraș al Bosniei și Herțegovinei aflat pe malul mării, iar cazarea pe care ți-am găsit-o aici este printre cele mai atractive. Apartamentul decorat modern poate caza până la patru persoane și este situat la zece minute de mers pe jos până la plajă. Oaspeții au apreciat în special priveliștea de pe balcon, una directă spre plajă, și curățenia locației.

  Preț: de la 232 lei/noapte

  Foto: Airbnb, Lungomareneum/Instagram, visit-montenegro.com, visitcroatia.com

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cazări boeme și la un buget decent din Croația, Muntenegru sau Bosnia şi Her...