În urmă cu câțiva ani, aflam de la niște români entuziasmați care au fost acolo că Albania e un fel de Grecia mai puțin populară și infinit mai ieftină. În sensul că luxul e pentru toate buzunarele.
Iar plajele sunt spectaculoase și apa azurie ca-n insulele grecești – nu degeaba se zice că Albania este perla ascunsă a Mediteranei. Dar înainte ca frumusețea rivierei albaneze să ajungă la cunoștința românilor, se pare că aceasta a devenit o destinație populară pentru vecinii lor italieni, iubitori de vacanțe la un preț modic.
Pentru români, drumul până în acest loc nou pentru ei este comparabil ca lungime cu cel spre Grecia, de circa 13-15 ore cu mașina. Merită deranjul? Umblă vorba că da.
De la gastronomia pe bază de fructe de mare până la plajele incredibile care se revarsă în Marea Ionică, despre coasta de sud a țării se spune că poate rivaliza cu Grecia. Orașe precum Saranda, Vlora și Ksamil, ultimul aflat în apropierea insulei grecești Corfu, sunt cele mai apreciate de turiști.
Cei care au vizitat zonele turistice ale Albaniei susțin că sejururile la pensiunile din sat sunt cele mai autentice experiențe pe care călătorii le pot trăi aici. Vizitatorii pot sta într-o cameră privată sau într-o casă separată, pot învăța să gătească mâncăruri tradiționale, să danseze și să asculte muzică populară albaneză și asta am căutat și noi în oferta site-urilor Airbnb și Booking.
1. Cazare cu vedere la mare în Saranda
Aflat în apropierea popularei insule grecești Corfu, acest oraș albanez de pe coasta mării Ionice poate deveni preferatul tău dacă iei în calcul că are 300 de zile de soare pe an și un climat mediteranean. Locuit de o puternică minoritate grecească, Saranda este un oraș așezat în jurul unui golf cu apă de un albastru-smarald pe care-l știi tu mai bine din Grecia.
Pe site-urile turistice, cei care au fost acolo vorbesc despre acest oraș ca despre o bijuterie a Balcanilor. Unii spun că în acest oraș ai parte, la bani mult mai puțini, de tot confortul unei stațiuni marine de lux și de ape ca-n Caraibe.
Dacă alegi să încerci litoralul albanez și nu vrei să te cazezi în hoteluri sau pensiuni, noi am găsit o ofertă drăguță de-a unei localnice, Rudina, la doar două minute depărtare de plajă și 20 de centrul orașului. Apartamentul este nou, poate caza confortabil cinci persoane și are ca punct forte veranda cu vedere directă la mare.
Preț: 519 lei/noapte/5 persoane
2. Cazare spectaculoasă în vilă din piatră, în Kanina
Kanina este un sat pitoresc din regiunea Vlora. Numele așezării fortificate Kanina a fost atestat pentru prima dată la începutul secolului al XI-lea după Hristos.
Satul se află la doar șase kilometri distanță de Vlora, cocoțat în munți, iar principala lui de atracție este vechiul castel Kanina, un adevarat monument al patrimoniului cultural albanez.
Ne-a captat interesul această casă de piatră din satul istoric Kanina, cu o vedere superbă asupra orașului Vlora și asupra mării. Vila este construită cu piatră din muntele pe care se află și poate fi o opțiune răcoroasă pentru o zi fierbinte de vară. Locația oferă patru apartamente cu balcon, o bucătărie mare comună și grădină și poate fi închiriată și în întregime.
Preț: 299 lei/noapte/2 persoane
3. Cazare cu vedere la mare și la munte, în Vlora
Înființat pe timpul Greciei Antice, Vlora este unul dintre cele mai mari orașe ale Albaniei și al doilea port ca mărime, după Durrës. Localitatea te încântă cu peisajul albastru al coastei Adriatice și Ioniene, dar și cu cel verde al Munților Ceraunieni.
Plajele de aici sunt spectaculoase, cu golfuri și pietriș fin, faleza este impresionantă, iar vegetația mediteraneană amintește de mult mai cunoscuta Grecie. Sau chiar Italie, având în vedere că mulți pensionari italieni își petrec iernile în stațiunile albaneze, atrași de vremea bună și prețurile foarte mici.
Situat la poalele unui deal, apartamentul propus pentru cazare este la doar 400 metri distanță de mare și dispune, printre altele, de două balcoane generoase, din care să privești apusurile peste mare, precum și munții din apropiere.
Preț: 346 lei/noapte/5 persoane
4. Cazare tradițională în Himara
Himara este un oraș bilingv (grec-albanez) din regiunea Vlorë, mărginită de Marea Adriatică și de Marea Ionică, care formează Riviera albaneză. O regiune muntoasă care oferă panorame spectaculoase către mare, dar și castele și alte moșteniri istorice ale stăpânirilor greacă și otomană. Relieful este unul cu munți care cad abrupt spre mare și plaje lungi cu pietriș.
Următoarea noastră gazdă albaneză oferă o cameră spațioasă într-o clădire tradițională din piatră – construită în anii 1920 – care a fost complet renovată în 2018 și este situată în apropierea mării. Clădirea are cinci camere de închirat și un spațiu comun, un living-bucătărie pe care îl pot folosi toți oaspeții, la fel ca terasa exterioară.
Camera are două niveluri: la nivelul inferior sunt două paturi de o persoană, iar la nivelul superior este un pat dublu king-size.
Preț: 370 lei/noapte/2 persoane
5. Cazare-muzeu în Gjirokastra
Originea acestui orășel începe cu castelul Gjirokastra, cel mai mare din Albania, construit în secolul al IV-lea. Principala caracteristică a localității este folosirea intensivă a pietrei la construirea caselor, care arată ca niște mici cetăți, iar străzile sunt pietruite.
Datorită tuturor acestor caracteristici, Gjirokastra este cunoscută și ca „Orașul de piatră” și este una dintre principalele atracții ale Albaniei turistice, situate la circa 30 kilometri distanță de mare.
Cazarea pe care am găsit-o aici, Stone Rooms 1850, a fost construită în secolul al XIX-lea, într-una dintre cele mai vechi părți ale orașului. Această clădire este clasificată ca muzeu de categoria a doua și se află la doar 400 de metri de Castelul Gjirokastra, cu o panoramă specială asupra întregului oraș.
Preț: de la 109 lei/noapte/2 persoane
Foto: Facebook/Visit Albania, Booking, Airbnb
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.
-
Sponsored
Secretele unui mobilier de baie impecabil: sfaturi pentru dulapuri și oglinzi rezistente în timp (P)
Baia este unul dintre cele mai solicitate spații din casa ta, expus constant la umiditate, temperaturi fluctuante și produse chimice. Mobilierul de baie, în special dulapul de baie și oglinda, […]
-
Plante
Soluție din apă cu scorțișoară pentru a readuce o orhidee la viață. Cum trebuie să procedezi
Soluția face minuni.