Apartamente cu 3 camere

Un stâlp de beton poziționat în mijlocul livingului a dictat paleta cromatică și stilul amenajării unui apartament

    Ce faci cu un stâlp de beton, prost poziționat, care îți încurcă toate planurile de mobilare a unui spațiu? Sigur, primul gând e să-l maschezi de urgență, dar în varianta arhitecților Lucreția și Călin Santa de la Atelier Unu Plus Unu el devine un element de decor în sine, în jurul căruia să dezvolți conceptul de amenajare. Dovadă că minusurile unui spațiu pot funcționa uneori în favoarea ta, dacă sunt puse într-un context diferit.

    Adina și Cosmin, proprietarii unui apartament nou din centrul Clujului, și-au dorit un „acasă” primitor și modern, cât mai aerisit și mai funcțional cu putință. Au apelat la seriviciile echipei Atelier Unu Plus Unu pentru a rezolva toate problemele de eficientizare a spațiului. Apartamentul are o configurație dificilă, fiind un etaj retras dintr-o clădire îngustă din centrul Clujului. Planul este alungit, cu zonă de zi poziționată central, dormitor matrimonial cu baie proprie, în capătul apartamentului și dormitor secundar cu baie comună în zona intrării. Suprafața utilă a apartamentului este de 80 metri pătrați.

    Apartament cu compartimentare ciudată, dar și multă lumina naturală

    În momentul preluării proiectului, locuința era semifinisată, cu o compartimentare problematică, la o primă vedere. Spațiul avea totuși un mare avantaj: lumina naturală. Pentru Lucreția și Călin, acesta a fost punctul de plecare în amenajarea apartamentului. Ideea lor a fost să păstreze interiorul aerisit, fără să neglijeze însă partea de funcționalitate, cerută de beneficiari. S-au folosit de soluții custom pentru a crea tot necesarul de depozitare, dar au propus un mobilier compact, minimalist care să nu monopolizeze spațiul.

    „Adina și Cosmin și-au dorit un spațiu cu personalitate puternică și cu ceva mai multă culoare decât folosim noi de obicei. Cosmin este artist grafic, iar Adina este educatoare. Ea este foarte pasionată de fotografie, așa că ne-am legat de acest hobby pentru a plusa  la capitolul originalitate. Pereții au multă artă la vedere, dar toate lucrările alese sunt cumva în acord cu cromatica generală a amenajării”, spune Cosmin.

    Un stâlp de beton a influențat amenajarea open space-ului

    Cea mai mare provocare a proiectului a fost optimizarea zonei de zi. Livingul și bucătăria, gândite ca un spațiu comun în compartimentarea inițială a apartamentului, au fost regândite parțial și asta din cauza unui stâlp de beton prost poziționat. După ce au întors problema pe toate părțile, Lucreția și Călin au renunțat la ideea de a masca acest neajuns. Ba mai mult, au configurat spațiul în funcție de stâlpul de beton, făcându-l parte din decorul încăperii. Schema de mobilare a zonei de zi a fost conturată în jurul neobișnuitului element, însă în propunerea celor doi arhitecți, amenajarea este cât se poate de firească. Open space-ul cuprinde zona media, dining cu masă rotundă, bucătărie și un mic spațiu de lucru.

    „Noi am venit cu ideea construirii peretelui din spatele canapelei. Această soluție ne-a permis să concepem o bucătărie compactă și ușor de folosit. Practic, grație acestui perete am reușit să suplimentăm spațiul de depozitare, atât de necesar, în orice casă. Și un alt lucru bun este că am integrat electrocasnicele, fără să le ținem la vedere. Zona tehnică a bucătăriei este inaccesibilă, din punct de vedere vizual, dacă privești dinspre living”, spune Călin.

    Buget de amenajare: 78.000 euro

    Apartamentul din Cluj este unul contemporan cu elemente mid-century modern. Este o amenajare care alătură ingenios texturi contrastante. Avem în același spațiu beton aparent și perdele diafane în dreptul ferestrelor, o asociere neobișnuită, dar cu o estetică interesantă. Materialele folosite și petele de culoare aduc multă căldură spațiului, o componentă care lipsește, de multe ori, în amenajările minimaliste.

    Proiectul are o abordare arhitecturală, singurele elemente cu scop decorativ fiind integrate ca să ofere continuitate spațiului și să nu încarce excesiv. Călin și Lucreția au folosit corpuri de iluminat pentru a evidenția anumite zone din apartament, dar și ca piese de decor. De exemplu aplica de perete de la Flos, orientată spre masa de dining sau lampadarul de la Muuto, una dintre cele mai scumpe piese folosite în amenajare. Proiectul a durat șase luni și a presupus o investiție de 78.000 euro.

    Resurse:

    Fotoliu Torrance – producator Dutchbone – https://www.dutchbone.com/en/torrance-lounge-chair
    Canapea Nuvola de la Divanissimi: https://www.divanissimi.ro/nuvola
    Aplica masa – Flos 265: https://flos.com/en/us/265/M-265.html?dwvar_M-265_color=colour_black&quantity=1
    Lampadar Muuto – https://theedit.ro/en/products/post-floor-lamp
    Lustra Muuto Under the Bell: https://www.finnishdesignshop.com/en-ro/product/under-the-bell-pendant-55-cm-grey –  de pe TheEdit.ro

    Tips&tricks pentru amenajare de la Lucreția și Călin Santa

    • În primul rând, rezolvă funcțional spațiul și asigură-te că ai gradul necesar de confort.
    • Dacă spațiul vine cu un element care în mod normal încurcă, încearcă să îl folosești în scopul tău, cum am facut noi cu stâlpul de beton.

    Foto: Simion Sebastian

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Un stâlp de beton poziționat în mijlocul livingului a dictat paleta cromatic�...