Ea a gândit proiectul de amenajare și el a implementat, într-un apartament de 75 metri pătrați din Cluj
publicat pe 21 dec. 2023O știu pe Maria de când avea sub 1000 de urmăritori pe pagina ei de Instagram. Astăzi are o comunitate solidă care îi împărtășește pasiunea pentru designul de interior și cu care face mereu schimb de impresii. În 2023 s-a mutat în casă nouă, un apartament la ultimul etaj, pe care l-a cumpărat încă din faza de construcție și căruia a reușit să îi dea viață printr-un decor pe care îl visează, în detaliu, de ani de zile.
Maria și George au semnat actele pentru noul lor „acasă” în primăvara lui 2022. Ferestrele uriașe, cu deschidere către terasă, au fost primul lucru care i-a convins să cumpere acest apartament cu dispunere atipică, aflat într-un bloc nou, la granița dintre Cluj-Napoca și Florești. Este o locuință sub formă de „U”, cu o suprafață de 76 metri pătrați și un balcon spațios, cât încă aproape jumătate de apartament, adică 33 metri pătrați.
Apartamentul era la stadiul de cărămidă, în momentul achiziției
În ceea ce privește compartimentarea, apartamentul este alcătuit din bucătărie, living, camera copiilor, baie, plus dormitorul matrimonial, cu baie proprie. Maria și George au avut posibilitatea să intervină cu mici modificări pe parcursul șantierului de construcție. În cazul ușilor către terasă, de exemplu, cei doi au optat pentru un sistem de deschidere prin culisare pentru a nu înghesui prea mult zona respectivă. Și pe balcon, Maria a vrut să aibă trase apa și gazul, sperând ca pe viitor să amenajeze acolo un mic spațiu de grătar.
Experiența șantierului a fost destul de solicitantă
Amenajarea apartamentului a însemnat multă muncă de echipă. Maria a venit cu ideile de design, iar George cu implementarea. Om de bază în proiect a fost și tatăl Mariei, care a gletuit toți pereții apartamentului și a montat faianța în baia principală. Deși ai zice că pentru un iubitor de design nu poate să existe bucurie mai mare decât să își amenajeze propria locuință, în realitate, lucrurile nu sunt atât de simple. Maria a simțit o presiune uriașă de a face totul perfect, iar asta nu a făcut decât să îi îngreuneze munca. Au fost perioade cu multă oboseală, decizii de luat și termene întârziate. Toate la un loc au făcut ca procesul de amenajare să fie, uneori, o experiență stresantă.
„M-a ajutat mult că l-am avut pe George alături. Noi am mai amenajat un apartament împreună, acum cinci ani, dar în perioada respectivă nu eram părinți. E foarte complicat să gestionezi un șantier când ai doi copii mici pe lângă tine”, spune Maria. „De obicei, noi suntem pe aceeași lungime de undă când vine vorba de alegerile de design. Și când nu suntem de acord, merge pe mâna mea, lucru pentru care îi sunt foarte recunoscătoare. Probabil că am fi terminat șantierul mai devreme, dacă nu aș fi insistat cu obsesia mea pentru detalii”.
S-au mutat în casă nouă, în vară
Maria și George s-au mutat oficial în noul lor apartament în vara lui 2023. Amenajarea este un mix de texturi elegante și finisaje premium pe un fundal neutru. Maria a ales fiecare obiect, de la corpurile de iluminat, până la butonii pentru mobilă sau banda led din cabina de duș. Ca în orice șantier, au apărut și unele compromisuri. Au fost însă amănunte care nu au înclinat balanța în rezultatul final al proiectului.
„Apartamentul este situat la ultimul nivel și avem suprafață mare vitrată, ceea ce înseamnă că vara este foarte cald înăuntru. Am fost nevoiți să montăm două aparate de aer condiționat ca să putem să menținem o temperatură confortabilă în interior”, spune Maria. „Nu-mi place neapărat unde sunt poziționate, dar nu am avut alternative. Norocul este că în exterior sunt așezate destul de sus și nu sunt atât de vizibile”.
Un spațiu construit pentru viața cu doi copii
Funcționalitatea apartamentului a fost un criteriu de bifat. A contat mult ca spațiul trebuie să se plieze pe dinamica vieții de familie. În camera copiilor, de exemplu, Maria a optat pentru un dressing generos, încastrat în perete care să asigure tot necesarul de depozitare. Povestește că în fostul lor apartament, jucăriile celor mici erau mereu împrăștiate în living, așa că trage speranța ca lucrurile să se rezolve acum când au camera lor. În holul mic de la intrarea în apartament, a gândit un spațiu de depozitare pentru pantofi și pentru hainele de exterior. Tot aici este prevăzut și un loc pentru uscător și mașina de spălat rufe. În băi, a proiectat nișe pentru cosmetice, alt lucru care i-a lipsit în fostul apartament.
„Cred că e important să te gândești la toate aspectele care îți asigură confortul. Nu e suficient ca locuința ta să arate bine, ea trebuie să fie și practică. Am învățat din greșelile din trecut și încerc să pun cât mai bine în valoare spațiul de care dispun. Vreau ca lucrurile să fie la îndemână, nu doar să arate bine”, spune Maria. „Casa noastră a devenit «acasă» în prima dimineață în care ne-am trezit aici, cuibărindu-ne în pat cu copiii și construind de data aceasta, nu un apartament, ci un turn sau castele din cuburi de lemn. Știu că sună a clișeu, dar chiar cred că oamenii sunt cei care fac din casă «acasă»”.
Toată aventura a fost documentată în online
Maria speră ca acest proiect, în care a pus atâta suflet, să devină cartea ei de vizită. Designul de interior este o pasiune pe care a descoperit-o cu câțiva ani în urmă și care a devenit, treptat, un part-time job.
Visul ei cel mai mare este să poată lucra în domeniu, împreună cu George. Pe pagina de Instagram și pe contul de Tik Tok și-a construit o comunitate cu care împărtășește trucuri din lumea designului și cu care se sfătuiește, de fiecare dată. Chiar și amenajarea apartamentului ei a fost o muncă interactivă, documentată în amănunt pe social media.
Foto: Ștefi Ligia
-
Apartamente cu 3 camere
Cum arată un apartament de 3 camere dintr-un bloc de la 1942, amenajat cu 25.000 euro
-
Apartamente cu 3 camere
Amenajare dificilă într-un apartament cu dormitor sub 6 metri pătrați, mai mic decât balconul
-
PROIECTE DE AMENAJARE
În amenajarea unui apartament cu trei camere, au creat spațiu pentru depozitare acolo unde nu era
-
Plante
7 plante care atrag dragoste, satisfacție și bucurie în casă
Îți vor însenina și spațiul și sufletul.
-
UTILE
Cum se realizează succesiunea după decesul unui părinte. Ce spune legea despre moștenitori
Îți spunem ce să faci, pas cu pas.
-
Grădină
5 idei ingenioase pentru a folosi bicarbonatul de sodiu în grădină
Un ingredient bun la toate, chiar și în grădină.