Case

Combinații neașteptate de culori și texturi în amenajarea unei case pe 3 niveluri

publicat pe 23 iun. 2023

    Materialele, texturile și accentele de culoare folosite cu măsură sunt câteva dintre elementele care definesc proiectul de amenajare, semnat de echipa Chiral Interior Design. Vorbim de o casă pe trei niveluri (parter, etaj și mansardă), gândită ca o locuință de familie care să îmbine armonios confortul și estetica spațiilor.

    Arhitecții Cosmina Nidelea și Daniel Brătescu, de la Chiral Interior Design, au avut ca misiune să găsească soluțiile de amenajare care să pună cel mai bine în valoare interiorul casei. Conceptul proiectului a pornit de la ideea de funcționalitate a zonelor. Astfel, spațiile sunt bine delimitate, dar comunică natural, ținând cont de nevoile și stilul de viață al proprietarilor. Șantierul a decurs fără mari probleme.

    „Casa era «la gri», când am început șantierul. Fusese ridicată de ceva timp și, după o sistare de câțiva ani, proprietarii au hotărât să reia lucrările. Nu ne-am ocupat de amenajarea tuturor spațiilor, dar parterul și etajul sunt, în proporție de 80% parte din proiectul nostru”, spune Cosmina.

    Interiorul casei este luminos și bine compartimentat

    Casa, situată în Voluntari (Ilfov), are trei niveluri: parter, etaj, mansardă. Parterul este alcătuit din hol, zonă de zi (living și dining) și bucătărie. Aici mai există un birou și o baie de serviciu, încăperi care nu au fost însă incluse în proiectul propus de Cosmina și Daniel. La primul nivel se află două dormitoare cu dressing și baie proprie: unul matrimonial și unul pentru fetița proprietarilor. Și aici mai există o a treia cameră care nu a fost amenajată.

    Cea mai folosită zonă din casă este, cu siguranță, zona de zi, concepută, de altfel, ca un loc destinat timpului petrecut în familie. Este o încăpere dispusă pe lungime, cu suprafață mare vitrată care permite luminii naturale să scalde întregul spațiu. Din punct de vedere al compartimentării, există o zonă de lounge cu canapea confortabilă, sub formă de „L”, șemineu și televizor deasupra, plus dining cu masă rotundă.

    „Am ales canapeaua pe loc, în showroom, împreună cu proprietarii, pentru a ne asigura că răspunde preferințelor lor de confort”, spune Cosmina. „Am dorit ca zona de dining să fie diferențiată vizual de restul spațiului, prin cărămida aparentă. Nu în ultimul rând, am dorit ca șemineul să fie o prezență importantă, așa că am optat pentru cărămida aparentă vopsită negru. Iluminatul a jucat și el un rol important. Am folosit diverse corpuri de iluminat atât pentru a asigura mai multe scenarii, dar și pentru a marca zonele”.

    Elementele industriale, laitmotivul proiectului

    Din punct de vedere estetic, Cosmina și Daniel nu au căutat să reproducă un stil anume de amenajare. Au mers, mai degrabă, pe texturi, accente de culoare și detalii de efect. Decorul este, pe alocuri, de-a dreptul scenografic.

    Bucătăria, de exemplu, este un spațiu cu personalitate prin folosirea cărămizii aparente pentru placarea backsplash-ului. Cromatica este una intensă și face trimitere la stilul industrial. De fapt, în toată casa regăsim elemente inspirate din acest stil de amenajare, dar ele sunt, de cele mai multe ori, echilibrate prin texturi care vin să adauge căldură.

    „Noi suntem de părere că designul nu se încadrează neapărat sub definiția unui stil anume, deși am putea spune că este o amenajare eclectică”, spune Cosmina. „Noi vedem designul drept unul contemporan, care reușește cu succes să îmbine echilibrat mai multe influențe. Colaborarea cu beneficiarii a decurs excelent. I-am revăzut cu ocazia ședinței foto și mi-am dat seama că amenajarea chiar este o reflexie și o continuare a lor”.

    Resurse:

    Tapetul folosit în amenajare este achiziționat de la BN Walls, mai puțin cel din camera copilului care a fost cumpărat de la Wall & Deco. Corpurile de iluminat sunt de pe lucente.ro. Cărămida aparentă este de la https://stonedecostyle.ro/.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Cosmina Nidelea și Daniel Brătescu

    • Analizează-ți nevoile și preferințele, definește funcțiunile fiecărui spațiu și păstrează loc de mișcare, chiar dacă se va impune un compromis la un moment dat.
    • Creează zone de interes – o canapea într-o culoare deosebită pe un fundal texturat ori un finisaj neașteptat, cum este cărămida aparentă în baie.
    • Găsește un numitor comun, atât într-o singură cameră, dar și în întreaga amenajare. În living, elementele negre acționează ca accente, oferă contrast și „greutate” spațiului; în zona de dining, lamelele verticale despărțitoare au ecou în baza mesei și în corpul de iluminat suspendat; cărămida aparentă este un motiv care reapare în mai multe spații, creând o legătură între ele.
    • Fii creativ cu camera copilului: aceasta trebuie să spună o poveste, însă fără a pierde nici una dintre calitățile necesare: să fie un spațiu potrivit pentru odihnă, pentru joc, dar și pentru studiu sau lectură.
    • În bucătărie, dar nu numai, folosește-te de întreaga înălțime a spațiului pentru spațiile de depozitare.

    Foto prin Chiral Interior Design

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments