VIDEO Arhitectură nudă – o casă cu note avangardiste marca Dumbrava Vlăsiei
Când pășești în casa ADN BA, primele lucruri care îți atrag atenția sunt lumina și deschiderea completă a spațiului la interior. Nu-ți captează atenția piese extravagante de mobilier ori decorațiuni glamouroase, ci fluiditatea și fluxul de locuire prin care te ghidează spațiul. „Este o casă a trecerilor firești între spații, o casă care pe o latură îți oferă o expunere către un mediu natural sălbatic, iar pe alta spre un frumos și vast parc. Pur și simplu o casă care îți dăruiește prin multitudinea suprafețelor vitrate lumină și perspective naturale vii. Iar la interior pur și simplu pășești într-un spectacol al liniilor și deschiderilor”, o descrie Răzvan Muraru, gazda noastră în Dumbrava Vlăsiei, un cartier rezidențial din apropierea Bucureștiului, aflat la marginea pădurii.
Poziționată pe un teren de peste 1800 metri pătrați, între un parc amplu de două hectare și jumătate și pădurea care face parte din ceea ce au fost cândva codrii Vlăsiei, casa a ajuns în finala marii competiții de arhitectură Living Spaces, organizată de fundația Mies van der Rohe Barcelona și a fost concepută în urma unei provocări lansate de Dumbrava Vlăsiei. „Provocarea arhitectului a fost să asigure această deschidere și către parc, și către pădure”, explică Răzvan. Iar el a plusat cu un al treilea plan – cel către cer, expus prin luminatoarele de la nivelul tavanului amplasate strategic pentru a-l conecta vizual cu interiorul.
A fost una dintre puținele condiții pe care arhitectul Andrei Șerbescu de la studioul de arhitectură ADN BA a trebuit să le îndeplinească. A primit terenul cu o totală libertate conceptuală, fără restricții de ordin financiar sau creativ, cu cerința de a propune un model de locuire individuală diferit, inovator.
Zona socială este poziționată central și separă traseele de zi și de noapte
Andrei Șerrbescu a profitat de lipsa limitărilor și a creionat un proiect cu note avangardiste, o casă cu volume aflate într-o relație de simbioză cu natura, dar și cu viitorul ei locatar și stilul său de viață. La interior, spațiul are o fluiditate aparte, atât de naturală că nici nu realizezi inițial că zonele de zi sunt atent delimitate de cele de noapte, ori că ele sunt gândite să funcționeze împreună ca un tot. Iar toate traseele sunt conectate prin spațiul social.
În acest scop, o idee unică a fost extinderea ideii de open space din plan orizontal, în plan vertical. „Practic, aici nu sunt niște etaje clar definite. Se pleacă de la parter, se ajunge la un fel de mezanin, apoi la etajul unu. Există un joc pe verticala spațiilor, fiecare spațiu fiind foarte clar definit”, explică Răzvan. Această zonă socială care reprezintă inima casei constă dintr-un living generos poziționat central, deschis către un birou, deschis către o bibliotecă, deschis către un dining și către bucătărie. Ea te întâmpină încă de la intrarea în clădire și numai traversând-o vei ajunge și la zona de noapte, cea rezervată în mare măsură locatarului, a cărui intimitate este astfel protejată structural.
Joacă și funcționalitate
„Este o casă, îmi place mie să cred, perfectă pentru ființele foarte sociabile, perfectă pentru oamenii obișnuiți să aibă prieteni invitați, să comunice cu ei în diferite spații, unii să aibă un timp o conversație interesantă în bibliotecă, alții să servească un aperitiv aici (în dining – n.r.), iar alții să urmărească un film în living”, remarcă Răzvan. Tot în zona de zi există și un element fără o funcționalitate clară, care invită la joacă – balconul Julietei, care oferă o perspectivă de la înălțime asupra bibliotecii.
Între încăperi se ajunge prin două scări laterale, însă majoritatea au și intrare directă de afară. De exemplu, bucătăria are acces din parcarea casei, pentru ca locatarii să poată intra direct în spațiul în care au nevoie să descarce cumpărăturile. În plus, spațiul de gătit este gândit pentru a face tot procesul simplu și eficient. „Arhitectul Andrei Șerbescu, cel care a conceput întregul proiect, a fost atent la toate detaliile. De la poziționarea prizelor, la măsuțele extensibile pentru gătit, de la luminile din sertare, până la întrerupătoare. S-a dedicat complet acestui proiect”, explică Răzvan.
Una dintre surprizele casei se află în zona de noapte
Zonele de dormit sunt organizate departe de ochii potențialilor invitați. Casa are trei dormitoare, iar una dintre surprizele arhitecturale este baia matrimonială cu acces din dormitorul matrimonial, al cărei duș are acces din exterior. „Asigură un confort mai ales celor implicați foarte mult în activitățile sportive. Practic, ei vin direct de la mișcare, pot intra direct în duș și după aceea să treacă prin dressing și să intre în casă”, detaliază Răzvan.
Celelalte două dormitoare sunt dispuse în oglindă, iar în timp ce unul dintre ele are expunere către pădure, celălalt are vedere către parc. Ambele au acces la băi individuale și un spațiu de studiu amenajat separat, pentru a asigura mediul potrivit oricăror activități întreprinse aici.
Este o casă a luminii, spune Răzvan: „Ferestrele sunt niște mici tablouri către exterior, dar și către interiorul casei. Aceasta este poezia casei, dar nu e doar o casă poetică, este și o casă foarte tehnică, complet automatizată, cu jaluzele care se coboară automat în funcție de intensitatea luminii, cu o pompă de căldură foarte sofisticată care asigură un climat termic foarte bun, cu un sistem de filtrare suplimentar al apei. Nu este o casă excesivă ca nivel de automatizare. Este o casă sofisticată dar și confortabilă”.
Inspirație pentru locuire
Însă, înainte de toate, casa ADN BA reprezintă o sursă de inspirație pentru potențialii locatari ai cartierului Dumbrava Vlăsiei. „Acest proiect ne dorim să fie prin elemente, nu ca și concept general, o sursă de inspirație pentru cei care doresc să își construiască un proiect unic, gândit după perrsonalitatea și nevoile lor. Acest lucru este posibil aici în Dumbrava Vlăsiei, deoarece noi oferim terenuri unice, de dimensiuni diferite, terenuri care dispun de toate utilitățile: apă, canalizare, electricitate, fibră optică. Ai un proiect de casă în minte, aici este locul unde îl poți realiza”, completează Răzvan Muraru.
Ceea ce asigură Dumbrava Vlăsiei este un mediu înconjurat de natură, cu reguli de urbanism implementate cu strictețe, însă fără a limita libertatea de construire și gradul de personalizare. Casa ADN BA reprezintă un model, precum și casa Teacă, dar și restul caselor deja ridicate în cartier, care asigură o diversitate coerentă din punct de vedere estetic. Fiecare dintre acestea sunt bijuterii arhitecturale și este fantastic cum actualii rezidenți care se mută de la lună la lună au adus proiectele lor frumoase în acest loc.
Este adevărat ceea ce se spune: „Frumosul la frumos trage”.