hotnews

Cu 160.000 euro au cumpărat teren în Sibiel și au construit o casă pe structură de tip american, dar cu design britanic

publicat pe 02 oct. 2024

    După o viață petrecută în București, cu prieteni, socializare și tot felul de festivaluri, Andrei și Smaranda au decis să își întemeieze o familie. Și-au dorit ca această nouă etapă să îi prindă într-un loc mai liniștit, cu mai puțin trafic și poluare. După câteva încercări și locuințe provizorii, au ajuns să se mute la Sibiel, unde și-au construit în regie proprie o casă din lemn, cu design inspirat de cottage-urile din Marea Britanie. 

    Prima dată, au căutat terenuri sau case vechi în apropiere de Târgoviște – Câmpulung. Peisajele erau frumoase, într-adevăr, și distanța de București, rezonabilă, dar din punct de vedere economic, perspectivele nu erau grozave. Au continuat căutările în zona Câmpina – Telega – Băicoi – Vâlcea, unde nu au găsit ceva care să îi facă să rămână.

    În 2017 au găsit, în schimb, o casă cu etaj și patru dormitoare în Săcele, a cărei chirie era egală cu cea a unui apartament cu două camere din Capitală. Le-a plăcut că era în marginea pădurii, aveau acces la apă de izvor, vecini faini, Brașovul, la douăzeci de minute de mers cu mașina. Aveau un apropiere și o grădiniță Waldorf. Asta a contat mult, în contextul în care apăruse pe lume primul lor băiețel, Gruia. În vara lui 2020 însă, în anul cu Covid-ul, au fost nevoiți să se mute.

    Luna noiembrie a aceluiași an îi găsea la Sibiel. Stăteau în chirie într-o casă cu șură, de pe la 1900. Gruia fusese acceptat la grădinița Waldkinder din apropiere, iar Andrei își găsise acolo un loc de educator. Nu au renunțat însă la visul de a avea propriul lor acasă, așa că au continuat să își caute teren sau o casă veche pe care să o restaureze.

    „În primăvară am găsit o livadă în vatra veche a satului Sibiel, livadă unde se găseau vreo opt meri, patru nuci, cinci vișini, doi peri și vreo opt pruni, o căsuță de cărămidă cu o cameră, un beci și o anexă din lemn. Avea fântană și era legată la curent. Nu merita dărâmată, dar nici să ne legăm de ea”, povestește Andrei. „Poștărița satului ne-a spus despre teren. Ne-au plăcut zona de deal superbă și proximitatea Sibiului și faptul că mai multe familii tinere se apropiaseră de acest loc. Atunci am vândut și apartamentul din București”.

    Casă construită în stil american, dar cu design tipic britanic

    Înainte de a cumpăra terenul, Andrei s-a consultat cu Mido Ghabrah de la Gaia Studios, arhitect în București. Au analizat împreună mai multe variante și au ajuns la concluzia că cel mai ușor de construit ar fi o casă în stil american (balloon frame), din dulapi de lemn și fundatie de beton. Ca sursă de inspirație pentru design au ales cottage-urile din Marea Britanie. Ce l-a convins pe Andrei să opteze pentru genul acesta de construcție a fost faptul că putea fi făcut în regie proprie. Asta însemna un buget mai mic.

    „În septembrie 2021, am întrerupt munca la grădiniță pentru că urma să începem construcția casei. Peste vară fusese făcută fundația cu o firmă locală. A durat enorm, peste două luni de zile. Sărbători, nunți, botezuri, ploi. Dar a fost singură firmă care a fost dispusă să ne ajute și cu accesul la livadă, practic o curățare a drumului de căruță, tăiat muri și boscheți, adus piatră și compactat, treabă prea dificilă pentru Primăria din Săliste”, spune Andrei. „Și uite așa, am avut și drum de mașină, noi și încă cel puțin opt vecini care ne folosim și acum de drum.”

    3 oameni au ridicat parterul casei în 3 săptămâni

    Șantierul a început la sfârșitul lui noiembrie 2021, cu parterul casei. O echipă formată dintr-un prieten dulgher, un colaborator de-ai arhitectului și Andrei, pe post de ajutor, l-a ridicat în trei săptămâni.

    „Am primit de la arhitect aproximativ 30 de planuri ca panourile pe care trebuia să le construim și apoi să le legăm între ele. Parterul avea vreo 20. După primele trei zile am înțeles cam cum pot ajuta, în afară de gătit, pregătit materiale, completat stoc de șuruburi și cuie și făcut pe mediatorul între doi oameni care aveau păreri diferite despre cum trebuie făcută treaba bine”, își amintește Andrei. „S-a muncit mult, dar cu multă plăcere. Casa veche a fost minunată pe post de organizare de șantier. Aici ne începeam ziua pe la ora șapte, pe întuneric, cu ceai, cafea, povești și ceva de-ale gurii. La opt, eram deja pe șantier cu sculele pregătite și planul făcut”.

    Pentru restul șantierului, Andrei a continuat cu alți meseriași. În februarie, toată partea de structură era gata. Șantierul s-a încheiat oficial la sfârșitul lui noiembrie, după fix un an, odată cu darea în folosință a pompei de căldură.

    Compartimentare atipică: zonă de zi la mansardă și dormitoare la parter

    Casa are o suprafață utilă de 136 metri pătrați. Compartimentarea interiorului este ușor atipică, în sensul că la parter se află cele trei dormitoare, două băi și un spațiu tehnic, în timp ce la mansardă sunt amenajate bucătăria, sufrageria și un birou. A fost propunerea arhitectului care s-a ocupat de proiect, iar argumentele sunt cât se poate de valide. Zona de zi are parte, în felul acesta, de lumină naturală și de o perspectivă frumoasă peste coroanele copacilor. Dormitoarele rămân, în schimb, la parter, bucurându-se de umbră și intimitate. Există și un avantaj care ține de confortul tehnic. Dormitoarele sunt mult mai răcoroase, între parter și mansardă observându-se, în timpul verii, o diferență de patru grade.

    Casa nu este racordată la gaz, totul este full electric

    Încălzirea casei se face cu o pompă de căldură de la un brand spaniol, Domusa, cu compresor Mitsubishi și cu un rezervor de inox pentru apă caldă menajeră de 200 de litri. Tot sistemul de încălzire în pardoseală cu distribuitoare, pompă de căldură și șapă a costat 14.000 euro.

    „Acum, după aproape doi ani de stat în ea, putem spune că e o casă foarte confortabilă. Pompa de căldură de 9kw de la Domusa, încălzirea în pardoseală și izolația, ne duc la un consum anual de curent sub 5.000kw. Adică sub 5000 lei/an. În lunile de iarnă nu am consumat mai mult de 600 kw pe lună cu încălzirea”, spune Andrei. „Casa este full electric, fără gaz, fără șemineu. Ne-ar fi plăcut și o sursă alternativă de încălzire la curent, dar cum banii au fost limitați și voiam să ne mutam la finele anului, am simplificat proiectul de instalații, eliminand termoșemineul. În momentul de față avem și 6kw de panouri fotovoltaice instalate, care ne scad costurile cam cu 50%”, continuă el.

    Casa are fosă septică ecologică și apă din fântână. Andrei nu a vrut să se racordeze la sistemul public, deși utilitățile erau la doar 100 metri de ei, fiind descurajat de calitatea apei și de prețul practicat de primărie. Ia însă în calcul posibilitatea racordării pe viitor. Din cauza secetei, nu mai este suficientă apă în fântână. Anul trecut, a investit într-un rezervor subteran de colectare a apei de ploaie, dar, spune el, soluția nu-l scapă de tot de bătăi de cap.

    Casa a costat în jur de 160.000 euro

    Când au început construcția casei, Andrei și Smaranda porniseră cu un buget de 80.000 euro. Într-un final, costurile au ajuns să fie duble și asta în condițiile în care Andrei s-a ocupat de o mare parte din lucrări pe cont propriu. De exemplu, hidroizolația e făcută în regie proprie. Aici nu a fost vorba doar de echilibrarea cheltuielilor, ci și de dorința de a controla mai bine calitatea lucrării. Izolația casei este realizată din fibrolemnoase și a fost achiziționată de la Natural Paint. A fost o variantă cu 30% mai scumpă decât vata bazaltică, costul total ajungând undeva la 18.000 euro. Andrei s-a ocupat, și aici, singur de manoperă. Geamurile tripan sunt cumpărate de la o firmă din Cisnădie, iar tabla Click a fost montată de o firmă de pe lângă București.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments