DESIGN EXTERIOR

Mi-a luat o zi să îmi transform balconul închis în spațiu de lucru, cu cheltuială minimă

publicat pe 29 mart. 2023

  În toamna lui 2022, după doi ani jumătate de lucrat de pe canapea, am transformat micul balcon închis în zonă de lucru. Am pus dale de lemn pe jos, am montat un birou și am decorat: mi-a luat o zi. Iată, așadar, idei de amenajare pentru balcon închis.

  Locuiesc într-o garsonieră de 30 metri pătrați cu un balcon închis cu termopan, mic și el. Are nici trei metri pătrați, gresie pe jos și vedere către apus, fie iarnă sau vară. Din cauza faptului că scara blocului nu e încă anvelopată și e gresie pe jos, spațiul e rece, așa că timp de cinci ani nu l-am folosit mai deloc. Până în octombrie 2022, când am hotărât să îmi fac acolo zona de birou.

  Idei amenajare balcon închis

  amenajare balcon închis
  Așa arăta balconul înainte să mă apuc de treabă.

  Mi-am pus pe hârtie ce am nevoie și am făcut un calcul pentru buget. Aveam în jur de 1000 lei la dispoziție, maximum 1200. Iar în capul listei a fost să acopăr gresia cu ceva, să nu-mi înghețe picioarele. Am ales pardoseala de exterior formată din dale de lemn, căci e cel mai ușor de instalat, cât și ieftină.

  Să montez pardoseala a durat cel mai mult, pentru că spațiul e construit de așa natură încât era nevoie să tai o parte din piese, iar pentru asta nu am fost pregătită. Pe spate, fiecare dală are o plasă din plastic care ajută la montarea lor și le ține locului. Am tăiat cu foarfeca, în loc de un clește special. Am rupt o foarfecă, era să-mi scot un ochi, am făcut câteva bășici. Nu recomand. Luați un clește de tăiat cabluri, să fie în casă.

  Aveam deja un blat de birou (120 x 60 centimetri) lăsat de proprietară, căruia i-am luat patru picioare conice din bambus, marca Ikea. Am oscilat între picioarele simple (dar drăguțe) și două stative de tip capră, care vin cu spațiu de depozitare. După măsurători, mi-am dat seama că ocupă mult prea mult loc și aș ajunge oricum să arunc pe rafturile lor toate prostiile.

  Am rămas, așadar, la picioarele clasice, iar pentru depozitare am montat o etajeră din lemn pentru care am luat și câteva coșuri din ratan. Ascund în ele pungile cu nisip și hrană pentru pisică și mărunțișurile care nu își găsesc locul nicăieri altundeva prin casă, cum ar fi cabluri, telecomenzi etc.

  amenajare balcon inchis
  Fiind mic și aproape pătrat, asta a fost cea mai bună așezare pe care am găsit-o.

  Am pus apoi un covor sub birou. E un covor alb cu un cârd de rândunici desenat în albastru, pe care l-am găsit în English Home și care m-a făcut să zâmbesc. Între timp, a ros pisica la el de a distrus cârdul, dar au mai tot timpul la English Home pături și covoare la prețuri mici. Recomand intens.

  Pentru iluminat, balconul are deja o lumină centrală pe care nu o folosesc niciodată. Ziua, oricât de înnorat ar fi afară, intră suficientă lumină naturală, iar seara tot nu simt nevoia unei lumini puternice. Îmi doream să completez spațiul cu lumină ambientală, mai degrabă. Mai ales că îmi doream să îl folosesc atât ca birou, cât și ca dinning. Am pus, deci, o bandă led multicoloră în jurul biroului, pe canturile făcute de pervazul geamului și plinte. E de la Tapo, o controlez din telefon printr-o aplicație și schimb culorile în funcție de stare și ce treabă am acolo. Preferata mea, recunosc, e portocaliul aprins. O pornesc seara și schimbă mood-ul în toată casa. Dar pentru lucru, are și diferite temperaturi de lumină albă.

  Apoi, pentru că mai simțeam nevoia unei lumini, dar nu sunt neapărat mare fană veioze și nici loc pentru un lampadar nu mai aveam, am improvizat: am folosit o vază transparentă și înaltă de aproape 70 centimetri, pe care am umplut-o cu o instalație de pom cu led-uri într-un alb cald.

  Și am încheiat cu mici decorațiuni pe care le aveam deja. Et Voilà! A durat o zi să fac totul: de la golit balconul, la spălat pe jos și spălat geamuri și până la pus ultima decorațiune pe etajeră. M-a costat, în final, 1200 lei. Asta pentru că aveam deja etajera, vaza mare, blatul și instalația de pom.

  Având în vedere că stau într-o garsonieră mică, de când mi-am amenajat biroul pe balcon, simt că am a doua cameră.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  GabN
  GabN
  11 months ago

  Foarte potrivita si inspirata! Multumim pentru sugestii!

  icon

  Mi-a luat o zi să îmi transform balconul închis în spațiu de lucru, cu chel...