LIFE

Top 3 ceainării din București în care te poți pierde prin arome, povești și decoruri

publicat pe 08 nov. 2019

    Ceai la micul dejun, ceai după masa de prânz, un ceai ce ține loc de desert pe la finele programului de muncă și unul înainte de culcare. În rândurile de mai jos găsești trei ceainării din București în care te poți pierde minute în șir printre arome, povești și decoruri.

    Spre marele nostru noroc, ceainăriile din Capitală au început să aibă design și personalitate. Orice persoană care trece pragul unei astfel de locații este musai să rămână, la final, cu ceva din locul respectiv –  gustul unui preparat inedit, o amintire, o poză.

    1. Chaya TeaHouse

    Sorina și Cristina Butacu, două surori visătoare, s-au unit și au devenit co-proprietare ale ceainăriei Chaya TeaHouse. Când le treci pragul, te întâmpină cu multe zâmbete, muzică jazz, tot felul de arome și mirodenii care te vor urmări mult timp de la plecarea din casa cu ceai.

    https://www.instagram.com/p/B3Y0_huniAP/

    Chaya este deschisă pentru public din anul 2018, mai exact de pe 4 ianuarie. Amplasată în Cartierul Evreiesc, pe strada Radu Ceauș, numărul 7, ceainăria este compartimentată în patru camere decorate în stil ecletic, oriental glam sau chiar colonial.

    Timp de un an și șase luni, surorile Butacu au transformat gardul ruginit, pereții interiori sparți și fațada dezgolită din cărămidă a casei, într-un spațiu intim, plin de povești, plante, pisici și licori magice.

    „În timpul renovărilor, zeci de basculante de moloz au fost scoase din casă și din curte. Structura si iluminatorul din plafon erau acoperite cu un rigips din carton tare sinistru. Am decopertat un vinilin vechi, maro, care învelea glasvandul și am descoperit o frumusețe pe care am restaurat-o mai mult de o lună de zile.”, povestesc fetele.

    Acolo unde nu se află tapet, pereții ceainăriei sunt pictați manual cu ajutorul mai multor artiști plastici care au dat viață acestui loc. Alex Ciobanu este unul dintre ei – artistul plastic și sculptorul care a venit cu o tehnică foarte simplă pentru decorul pereților. A avut nevoie doar de bureți și de vopsea în nuanțe diferite pentru a ajunge la degradeul amestecat dorit și pentru a da un aspect ușor vintage camerelor.

    Sorina este îndrăgostită până peste cap de plante și a dorit ca ceainăria să fie înconjurată de cât mai mult verde: plante mici, plante exotice și chiar de un bananier – atracția locului.

    „Plantele au apărut în momentul în care am dat drumul ceainăriei. Erau mici și au crescut odată cu noi. Cel mai iubit este bananierul care crește pe zi ce trece mai mult, iar în curând nu va mai încăpea nicăieri – nici măcar pe terasă”, spune Sorina.

    Un personaj de ficțiune care s-ar simți bine în Chaya TeaHouse: Personajul care credem noi că ne-ar vizita cel mai des este domnul Hercule Poirot.

    Produsul wow: Dacă vorbim despre ceva wow, cu siguranță la noi este ceaiul albastru care, de fapt, este mov. Și găluștele japoneze Mochi. Și Boba Tea.

    2. Camera din Față

    În noiembrie 2012, Paul Licșor, fost managing partner la Optiplaza, împreună cu Călin Goia, solistul trupei Voltaj, Gabi Constantin, chitaristul trupei și Radu Chijer au decis să creeze un loc în care să te simți exact ca în casa bunicii. Așa a apărut Camera din Față, pe strada D.I. Mendeleev, la numărul 22, în vecinătatea Pieței Amzei.

    https://www.instagram.com/p/Bx9Cg81o9x6/

    „Această cameră din față, zisă și camera de la drum sau camera bună, exista în casa fiecărei perechi de bunici. Era camera unde bunica spunea cine intră, cum intră, cât stă și ce face. Acolo se serveau dulceața și ceaiul sau micul dejun. Nu prea stăteai acolo și nu făceai tocmai ce voiai tu”, mărturisește Paul.

    Locul nu este nici prea mic, dar nici prea mare. Are o suprafață de 60 mp și o capacitate de aproape 40 de persoane.

    Unul dintre pereții Camerei este negru. Fotografiile vechi din sertarele bunicii decorează pânza neagră și asigură pata de culoare. Fotografiile alb – negru cu bunicii lui Paul și ai lui Călin, dar și cu diverse persoane necunoscute de ei, găsite prin casele vechi, dau o notă personală spațiului și alină nostalgicii.

    https://www.instagram.com/p/B0fQlWLgSjr/

    De-a lungul timpului, au venit prieteni de-ai proprietarilor sau chiar clienți care și-au dorit ca pozele bunicilor și rudelor lor să primească un loc pe perete. Așa spațiul a devenit nu doar un simplu loc unde se beau ceai și cafea, ci și un loc în care poți simți dragostea tuturor bunicilor din lume.

    Paul își aduce aminte și acum discuția de început cu arhitectul și designerul: „Ei ne-au conceput doar raftul de ceai și câteva amprente de design. Ulterior noi am început să atârnăm și să punem lucruri peste tot unde mai era un locșor gol.”

    Camera din Față este un amalgam de lucruri, sentimente și arome. Peste tot unde te uiți, observi un pic din istoria unor familii și a unor obiecte. Mesele sunt de fapt niște mașini de cusut recondiționate, pereții sunt decorați cu cești, tablouri și costume tradiționale, iar mileurile stau la loc de cinste pe fiecare masă.

    „Noi în fiecare zi mai facem câte o schimbare, mai mutăm din lucruri. Dacă te uiți un pic în local, obiectele nu au nicio logică așa cum sunt puse, dar poate că acesta este farmecul”, spune Paul.

    Un personaj de ficțiune care s-ar simți bine în Camera din Față: Cred că Moromete, dacă ar fi avut bani să iasă cu nevasta la o cafea, sigur ar fi ales locul acesta.

    Produsul wow: Iarna avem un preparat care se numește Iarnă Dulce și este un preparat propriu. Îl pot descrie ca un cappuccino fără cafea, dar cu aromă de iarnă.

    3. Green Tea

    În cartierul Mântuleasa, pe strada Doctor Burghelea, numărul 24, se află ceainăria GreenTea – un loc special conceput pentru iubitorii de ceai, de frumos și de locurile ferite de zgomotul central al orașului.

    https://www.instagram.com/p/BFD1TTBStmc/

    Mădălina Vasilache este proprietara ceainăriei din anul 2007. Și-a dorit ca toți oaspeții să poată călători cu gândul spre Japonia, India sau chiar să fie „transportați” în Micul Paris.

    „Atunci când călătorești și descoperi locuri noi, inedite, senzații pe care nu le-ai mai experimentat niciodată, îți dorești să iei o parte din ele acasă, să le împarți cu prietenii și să nu le pierzi”, mărturisește Mădălina.

    Pe o suprafață construită de 180 mp și o grădină spațioasă, de 110 mp, ceainăria înglobează farmecul a patru culturi diferite, în patru saloane unice: Salonul Clasic, care te întâmpină imediat cum intri în casă; Salonul Micul Paris, situat la mansarda casei; Salonul Indian, inspirat din culorile contrastante ale Indiei, și Salonul Japonez, care te poartă cu gândul la ritualul ceaiului din vechile timpuri.

    „În perioada caldă, de când începe primăvara până toamna, fără doar și poate grădina este locul preferat al celor care ne trec pragul. Grădina magică, așa cum îi mai spunem, este cea de-a cincea lume a ceainăriei – casa tufelor de trandafirilor, a lavandei și a pisicilor venite în vizite de curtoazie.”, concluzionează proprietara.

    Un personaj de ficțiune care s-ar simți bine în Green Tea: Otilia Marculescu din romanul Enigma Otiliei. Am ales-o pe ea datorită stilului ei liber, spontan, independent și dependent în același timp de protecția lui Pascalopol.

    Produsul wow: Ceaiul cu înghețată de mango este cel mai râvnit produs, împreună cu bine cunoscuții biscuiți de casă.

    Foto: Chaya Teahouse

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments