De la specialiști

Cum să-ți pictezi pereții din casă manual încât să arate chiar mai bine decât tapetul

  Decorarea pereților este o parte importantă într-un proiect de amenajare interioară. Fie că alegi să-i zugrăvești în culorile anului sau să aplici pe ei diverse modele, atunci când o faci cu grijă, aceștia contribuie la povestea casei tale, creează unitate și dezvăluie un pic din personalitatea ta.

  Dacă vrei o variantă cu costuri mai reduse sau pur și simplu simți că e timpul pentru un proiect DIY, urmează sfaturile designerului de interior Diana Dragne, care și-a pictat o bună parte dintre pereții din casă. Chiar și pe cei din baie.

  Cum alegi modelul în funcție de cameră

  cum să-ți vopsești pereții
  Au amenajat și zonă de dining în living.

  Diana are o pasiune aparte pentru stilurile scandinav și farmhouse, iar asta se vede și din proiectele sale. Ea folosește adesea modele botanice inspirate din natură, cu forme rotunjite, de mici dimensiuni și crede că „oricare ar fi stilul casei, modelul peretelui trebuie adaptat pentru funcționalitatea spațiului respectiv”.

  În living sunt potrivite formele de dimensiuni mari, culorile puternice și te poți juca creând diferite zone de interes. „Zona de living este inima casei și are nevoie de o personalitate puternică”, spune Diana.

  Dormitorul este spațiul în care te retragi ca să te odihnești și relaxezi, așa că indicat ar fi mergi pe niște modele mai calme, în culori pastelate. Astfel vei obține un ambient liniștitor și neutru.

  casă prahova
  Pentru dormitor alege culori liniștitoare

  Holul e un spațiu mai important decât ai crede. E fața casei, zice Diana, și prima cameră pe care o văd oaspeții tăi. Acesta trebuie să fie primitor și plăcut, „chiar reprezentativ pentru toată casa”. Când alegi modelul pentru hol gândește-te la ce ai vrea să simtă musafirii când intră la tine în casă, dar în primul rând la sentimentul pe care vrei să-l ai tu atunci când ajungi acasă.

  picturi pereți

  În camera copilului poți improviza mult. Copiii își lasă mult imaginația să zburde în lumi de poveste, pe care le poți reproduce pe pereți cu ajutorul culorilor, elementelor geometrice sau 3D. „Putem marca zonele diferite prin desene menite să stimuleze creativitatea copilului sau ca să-l direcționezi către un anumit loc din cameră. De exemplu, fiecare zonă (a patului, a biroului, cea de depozitare etc.) poate fi marcată de un personaj în jurul căruia poți crea anumite elemente care să-l îndemne pe copil la o anumită acțiune.

  pereți pictați camera copilului
  Cum să pictezi pereții în camere copilului

  Sfat: Adaptează modelul în funcție de vibe-ul pe care vrei să-l aibă camera. Modelele geometrice supradimensionate se potrivesc unui spațiu modern, iar cele florale de mici dimensiuni unei camere farmhouse. Iar dacă alegi un model monocrom, n-ai cum să dai greș prin îmbinarea greșită a culorilor.

  Materiale necesare pentru pictarea pereților

  După ce ai ales modelul pe care vrei să-l realizezi, documentează-te care sunt materialele de care ai nevoie.

  Dacă te gândești să-ți pictezi manual pereții, în cazul pereților vopsiți cu lavabilă sau alt tip de vopsea poroasă, poți desena cu orice tip de vopsea pe bază de apă. Diana folosește culori pentru copii non-toxice pentru dormitoare și acrilice pentru spațiile care se pot umezi (baie, bucătărie, pereți poziționați pe nord, zona de sub cuierul din hol).

  pereți pictați
  Asigură-te că ai la îndemână tot ce îți trebuie înainte să te apuci de treabă

  Vei mai avea nevoie și de pensule de calitate, de diferite dimensiuni. Cu cele subțiri vei face conturul și detaliile, iar cu cele mai groase vei umple formele.

  Realizarea desenului

  Dacă vrei să-ți creezi propriul desen, începe să schițezi cu un creion ascuțit modelul dorit sau creează-l cu ajutorul unui șablon. Greșelile le poți șterge cu o gumă pentru creion. După ce ai terminat schița în creion, poți începe să pictezi modelul, cu atenție la cantitatea de apă folosită. „Fiind o suprafață verticală, picăturile de apă se pot scurge și strica modelul”, spune Diana.

  O altă variantă ca să-ți pictezi manual pereții se realizează cu ajutorul ștampilelor cu model.
  Acestea se găsesc în librării sau în magazinele cu jucării și sunt foarte accesibile. Pe lângă ștampilele cu modelul dorit, mai ai nevoie de o tușieră.

  pereți pictați manual
  Îți poți picta pereții cu ajutorul unor ștampile, de diferite dimensiuni

  Dacă alegi să folosești ștampile pentru desen, marchează cu creionul zona în care le vei aplica, ca să le distribui uniform pe suprafața de lucru.

  E foarte important să alegi materialele potrivite tipului de perete pe care urmează să lucrezi. Dacă folosești culori simple pe bază de apă, modelul se poate întinde la contactul cu apa. De exemplu, un perete din hol, de care se va sprijini cineva cu o haină umedă (după ploaie), se poate strica dacă nu e pictat în culori acrilice.

  pereți pictați diana dragne
  Dacă alegi să folosești ștampile pentru desen, marchează cu creionul zona în care le vei aplica

  Tips&tricks de la designerul Diana Dragne

  „De principiu, sunt adepta ideii că nimic nu e greșit dacă te face fericit, dar totuși, vorbind din punct de vedere estetic, sunt câteva lucruri de evitat”, spune Diana Dragne.

  • Nu încărca desenul

  Dacă nu te poți hotărî ce culori sau model să alegi, nu folosi toate variantele pentru același spațiu pe care urmează să-l pictezi. Prea mult, e prea mult, iar camera va deveni obositoare. Un model prea încărcat va da senzația de dezordine, chiar dacă spațiul e sparkling clean.

  • Evită modele mici și distanțate

  Dacă alegi un model mic, nu lăsa spații foarte mari între forme pentru că va da impresia de pete pe perete, în locul unui desen bine ales.

  • Folosește culori care se regăsesc în camera în care vei picta peretele

  Înainte să stabilești gama cromatică a modelului, aruncă o privire prin cameră. Se regăsesc culorile și pe alte obiecte din ea? Ce raport e între culorile modelului și ale mobilierului, sunt cel puțin complementare?

  cum să-ți pictezi pereții
  Culorile acrilice sunt indicate pentru spațiile care se pot umezi

  Dacă ți-a plăcut articolul, vezi mai multe fotografii cu pereții pictați de Diana chiar la ea acasă.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum să-ți pictezi pereții din casă manual încât să arate chiar mai bine d...