LIFE

Szikra, restaurantul pentru care merită să mergi până în Sfântu Gheorghe

publicat pe 19 dec. 2022

  Mereu am fost de părere că mâncarea bună are puterea de a-ți crea amintiri la fel de bine ca o vacanță. Însă ce-ai spune dacă ai putea să le ai pe ambele, într-un city break spontan? Poate nu te-ai gândit de multe ori să mergi în Sfântu Gheoghe (Covasna), dar ar fi cazul să-l treci pe listă, mai ales că este la doar jumătate de oră de mers cu mașina sau trenul de Brașov. Pe lângă faptul că este un orășel fermecător, pe care-l parcurgi la pas în câteva ore, aici găsești unul dintre cele mai spectaculoase restaurante din țară, din punct de vedere culinar, Szikra.

  Pasiunea pentru mâncare și parteneriatul între două antreprenoare

  În decembrie 2019, cu trei luni înainte de pandemie, chef Mădălina Roman a deschis ușile restaurantului Szikra din strada Gödri Ferenc, Sfântu Gheorghe. La doar 32 de ani, tânăra a primit în 2022 titlul de „Best Chef” din România, potrivit Galei Horeca Women Awards, datorită talentului, creativității și pasiunii de care dă dovadă.

  A creat un concept de restaurant unde se folosesc doar ingrediente naturale, de la producători locali, cu preparate reinventate, care arată senzațional, făcute după rețete vechi din Covasna și Harghita. Numele localului înseamnă „scânteie” în limba maghiară, iar ideea i-a venit de la un vers al piesei „Dancing in the Dark” de Bruce Springsteen – „You cant start a fire without a spark” (n.r. nu poți începe un foc fără o scânteie).

  Mădălina are un talent nativ pentru bucătărie, pe care și l-a perfectat la Institutul Paul Bocuse din Lyon, timp de trei luni, asta după ce șapte ani din viață a lucrat în publicitate. Odată cu demisia și începerea aventurii în antreprenoriat, Mădălina s-a convins că a luat cea mai bună decizie pentru viața ei.

  De fapt, în clipa în care a realizat că vrea să ducă gastronomia la un alt nivel, fără să se ocupe și de partea administrativă a business-ului, lucrurile s-au echilibrat și au luat-o într-o nouă direcție.

   

   

  Szikra s-a deschis în decembrie 2019

  Szikra s-a deschis în decembrie 2019

  Mădălina a încheiat un parteriat cu Agnes Petrovits, proprietara unui hotel chic din oraș, finalizat în noiembrie 2021. Agnes povestește cum de mică și-a dorit să conducă un restaurant, deoarece a fost pasionată de gătit, iar colaborarea a venit la țanc.

  „Am fost clientă fidelă a restaurantului Szikra și îmi doream un restaurant care să funcționeze în incinta hotelului. Mădălina Roman dorea să se ocupe doar de bucătărie, fără partea administrativă a afacerii și astfel am decis împreună să mutăm Szikra la Isabella Boutique Hotel și Mădălina să rămână în continuare consultant în acest proiect”, explică noua proprietară a localului.

  Un restaurant amplasat în clădiri vechi de peste 100 ani

  Din iunie, Szikra se află în prezent pe strada Oltului, la subsolul hotelului, transformat din două case de locuit, vechi de peste 100 ani, care la subsol avea depozitate legumele și fructele pentru consumul familiilor care locuiau aici.

  „Pivnițele aveau o înălțime interioară foarte mică și erau foarte întunecate, dar aveau niște bolte de cărămidă foarte frumoase, de care noi ne-am îndrăgostit la prima vedere și ne-am gândit să le punem în valoare. Astfel, am reabilitat cele două clădiri istorice aflate în centrul orașului Sfântu Gheorghe și le-am transformat într-un hotel”, explică Agnes.

  Renovarea clădirilor a durat patru ani, iar arhitectul care s-a ocupat atât de el, cât și de designul interior este Török Áron, împreună cu echipa sa de la biroul de arhitectură Openworks. Restaurantul are o capacitate de 40 locuri, iar terasa, spune proprietara, este pet friendly și are 15 locuri; este deschis de miercuri până duminică, iar în prima parte a săptămânii poate fi închiriat pentru teambuilding-uri sau evenimente corporate.

  „Sala este climatizată cu un sistem unic care trage aerul de afară, răcindu-l și filtrându-l în același timp. Am dorit să păstrăm atmosfera prietenoasă din subsol, am curățat boltele și pereții și am lăsat toate elementele în culoarea lor originală. Pentru podea am folosit plăci de ciment terrazzo”, descrie Agnes decorul spațiului.

  Antreprenoarea are o slăbiciune pentru armonia dintre boltele de cărămidă și plăcile de ciment terrazzo gri, la fel cum adoră și scaunele din lemn de stejar, extrem de confortabile și cu un design minimalist.

  Szikra: inovație și „preparate ieșite din comun”

  Una dintre valorile restaurantului este ca ei să încerce să lucreze doar cu ingrediente locale, multe dintre ele culese chiar din grădina lor. „În spatele fiecărui preparat se află multă pasiune, ambiție, ingrediente curate, multă tehnică și creativitate. Încercăm să aducem în fața clienților preparate ieșite din comun, dar care au la bază rețete vechi din zona județelor Covasna și Harghita”, zice ea.

  Așa cum adaugă, se bazează pe sezonalitate, adică pe ingrediente disponibile în piață și în grădină, motiv pentru care schimbă meniul de patru ori pe an, la începutul fiecărui anotimp, dar au și preparate săptămânale. Plus de asta, încearcă să folosească cât mai multe leguminoase și pseudocereale, deoarece vor să aibă în meniu preparate vegetariene și vegane cât mai variate.

  „Bucătăria este condusă de cheful Kicsi Sándor, el a fost lângă Mădălina chiar de la început, au lucrat împreună de la deschiderea restaurantului. După mutarea restaurantului în incinta hotelului, Sándor a preluat conducerea bucătăriei, iar Mădălina se ocupă în continuare de conceperea meniurilor”, explică Agnes și despre noua organizare a bucătăriei.

  Un hotel boem, unde te simți ca acasă

  Szikra merită în mod cert o vizită din partea celor pasionați de mâncare bună (și nu numai), iar dacă vrei să te bucuri și mai mult de oraș, poți alege să-ți petreci o noapte fix la hotelul care găzduiește localul. Așa cum menționează Agnes, scopul boutiqe-ului de 15 cameră a fost acele de a face oaspeții să se simtă ca acasă. Din cei patru care cât a durat renovarea, un an și jumătate a fost doar pentru amenajarea interioară.

  Echipa lui Török Áron s-a ocupat de decor, iar pentru detalii și decorațiuni, antreprenoarea a lucrat cu designerul Bagoly Zsuzsi din Sfântu Gheorghe. „Am pus accentul pe confort, am folosit materiale naturale, mult lemn de stejar, textile în culori plăcute, pastelate, lumini calde, accente, detalii unice și personalizate care nu se mai găsesc în nici o altă unitate de cazare din zonă. Am folosit plăci decorative de ciment, fabricate special pentru noi, iar blaturile din băi și de la bar au fost de asemenea personalizate pentru hotel de Mathias – Manufactură de ciment, afacerea soțului meu”, descrie proprietara hotelul.

  La parter vei descoperi camere amenajate într-un stil clasic, iar la etaj vei găsi un perete colorat în fiecare încăpere. Așa cum Agnes adaugă, unele camere au tapet personalizat, proiectat special pentru ei, dar și ilustrații ale graficienilor locali. „Am lucrat cu societăți locale pe parcursul acestor lucrări și am încercat să păstrăm cât mai mult din arhitectura clădirilor vechi și să le transformăm într-un spațiu confortabil pentru oamenii din ziua de astăzi”, încheie ea.

  Așadar, data viitoare când ajungi în Brașov, poate dai o vizită și până la Sfântu, să-ți răsfeți papilele la Szikra, sau poate chiar petreci o zi aici, și te relaxezi într-un dintre camerele chic al hotelului Isabella. Cum îți sună?

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Szikra, restaurantul pentru care merită să mergi până în Sfântu Gheorghe