Before&After: cum arată o casă de pe malul lacului după o renovare de 140.000 euro
publicat pe 21 sept. 2022În opt luni de zile, echipa SBS Design Studio (Claudia și Sebastian Pintilie) a reușit să transforme radical o casă cu încăperi întunecoase și pereți distruși de igrasie, într-o locuință veselă și primitoare. Decorul luminos, cu accente de turcoaz și galben, te face să te simți ca într-o vacanță permanentă. Ce-i drept, și împrejurimile ajută. Casa este construită pe marginea unui lac, în apropierea Capitalei.
Proprietarii casei au luat legătura cu Claudia și Sebastian înainte să cumpere locuința. Voiau să știe dacă merită să se înhame la un asemenea proiect, așa că au vizionat proprietatea împreună și au căzut de acord că locul are un potențial fantastic. Știau însă că va fi mult de muncă și că vor avea nevoie de un buget considerabil ca să aducă lucrurile la un nivel decent.
Interiorul a fost recompartimentat pentru a corespunde nevoilor proprietarilor
Casa de pe lac are o suprafață totală de 355 metri pătrați, suprafața utilă a interiorului fiind de 205 metri pătrați, cu tot cu balcoane. La parter, există o terasă exterioară de 150 metri pătrați, cu vedere către lac.
Deși vorbim de o locuință spațioasă, Claudia și Sebastian au fost nevoiți să recompartimenteze mai multe încăperi pentru a obține gradul de confort cerut de proprietari.
Dormitoarele de la etaj, de exemplu, au reprezentat o problemă: având o suprafață mică, nu ofereau posibilitatea așezării unui dulap de haine, un inconvenient destul de serios, mai ales că proprietarii au o garderobă bogată.
Soluția a fost închiderea unei părți a holului cu un perete de rigips, zona nou creată devenind astfel dormitor matrimonial. Încăperea are deschidere către terasă și către un al doilea dormitor care a fost transformat în dressing walk-in. Această conversie a spațiului a posibilă, în primul rând, pentru că holul de la etaj avea o suprafață neobișnuită, de 24 metri pătrați.
Terasa de la etaj a fost închisă cu geamuri
După recompartimentare, casa arată astfel: parter compus din open space cu bucătărie generoasă, dormitor de oaspeți cu baie proprie și o baie principală. La etaj, există acum dormitorul matrimonial, camera transformată în dressing, un alt dormitor, un birou și o baie. Terasa acoperită a fost închisă cu geamuri termopan, spațiul devenind astfel un colțișor de relaxare neașteptat de cozy și de spațios. Este probabil zona care a suferit cea mai mare transformare din tot proiectul.
Claudia și Sebastian își amintesc că atunci când au vizitat prima dată casa, terasa de la primul nivel era plină de cuiburi de păsări. Și acum este un loc preferat pentru necuvântătoare. Pisicile proprietarilor adoră să își petreacă timpul aici. Au și un colț special amenajat pentru odihnă și cățărări.
Șantierul a însemnat înlocuirea tuturor instalațiilor din casă
Casa de pe lac a avut nevoie de reparații capitale, exact ca atunci când te apuci să renovezi o clădire abandonată de ani de zile. Au înlocuit toată tâmplăria, la fel și pardoselile. Au refăcut de la zero instalațiile electrice și sanitare, au închis în geamuri și au izolat terasa de la etaj, la fel ca fațada și podul casei. Au recondiționat și vopsit elementele din lemn, bârne, sageac, lambriuri exterioare.
Claudia și Sebastian și-au dorit să păstreze și șemineul pe care l-au găsit în living, dar nu părea că mai poate fi folosit în condiții de siguranță, așa că au hotărât să îl înlocuiască.
Bugetul a fost direcționat, în mare măsură, către lucrările de reparații
Opt luni de zile a durat șantierul de la casa de pe lac. Costurile reparațiilor și amenajarea, în sine, au însemnat o investiție de 140.000 euro. Cele mai multe resurse, cam 80% din bugetul total, au fost alocate reparațiilor și optimizării instalațiilor electrice și sanitare. Restul, de 20%, au mers către mobilier, aparatură și decorațiuni.
Ca stil de amenajare, Claudia și Sebastian au reușit să contureze în casa de pe lac un stil nordic, cu influențe rustice. Una din cerințele proprietarilor a fost să introducă, în decor, accente de turcoaz.
„Am știut de la început că este o proprietate cu potențial. Aveam poziționarea excelentă a casei, pe marginea lacului, în apropierea unei păduri, apoi arhitectura deosebită și curtea interioară cu deschidere către lac. Proiectul a fost o provocare. Casa arăta destul de rău, cu pereți acoperiți de igrasie, camere întunecoase și finisaje îndoielnice. Rezultatul este însă incredibil. Am vorbit recent cu proprietarii care locuiesc deja acolo de un an. Ne bucurăm nespus că am putut să îi ajutăm în conturarea casei visurilor lor”, spun Claudia și Sebastian.
Tips&tricks pentru amenajare de la Claudia și Sebastian
- În cazul unor proiecte de recondiționare, recomandăm stabilirea unor bugete worst-case-scenario. Luați în calcul eventuale costuri ascunse care pot apărea după trasarea liniilor generale ale proiectului.
- Recomandăm analizarea și împărțirea unui proiect complex prin metoda work-breakdown-structure, astfel încât oamenii de pe șantier să nu fie copleșiți.
- În orice proiect de amenajare, dar mai ales în cazul proiectelor complexe, este foarte important să alegeți o echipă de amenajări competentă, serioasă și cu experiență. Ideal ar fi să aibă recomandarea cuiva cu expertiză în domeniu. Astfel, vă asigurați că poate duce la bun sfârșit lucrările în baza unui proiect de design. Desigur că și costul manoperei este important, însă sfatul nostru este să nu alegeți după criteriul celei mai ieftine oferte, într-o proporție covârșitoare. Derularea proiectelor va fi foarte lentă, posibil cu o calitate a execuției îndoielnică, lucru care va genera fie revizii ulterioare ale altor echipe, fie costuri suplimentare cu manopera.
Foto: Dan Călin
-
Case
Cum arată o casă amenajată cu accente glam, în care intrarea se face din stradă direct în bucătărie
-
PROIECTE DE AMENAJARE
În livingul unei case de 130 metri pătrați tronează o construcție care seamănă cu o căsuță în copac
-
Case
Mixerul preferat al proprietarei a dictat culoarea întregii bucătării, într-o casă din Balotești
-
UTILE
Se poate vinde casa fără succesiune? Ce apare menționat în lege
Îți arătăm ce ai de făcut cu exactitate și ce spune Codul Civil.
-
Plante
Cum se îngrijesc mușcatele iarna. Ce e bine să faci ca să te bucuri de niște flori superbe
Le adăpostești, le tai și nu le mai uzi așa des.
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.