PROIECTE DE AMENAJARE

Și-au amenajat duplexul din Obor cu suveniruri din călătorii și o bucătărie de revistă, totul într-un buget de 30.000 euro

publicat pe 31 mai 2024

    Pentru prima lor locuință împreună, cei doi membri ai unei tinere familii și-au dorit o amenajare care să le reflecte pasiunea pentru gătit și călătorii și care să includă piese cu valoare sentimentală. Ca să-și vadă visul împlinit cât mai rapid, au început colaborarea cu arhitectele Georgiana Constantinescu și Ica Papari de la Onestripe Studio încă dinainte să finalizeze actele de vânzare-cumpărare pentru acest duplex din cartierul Obor din București. Așa au reușit să se mute în noul lor cămin la scurt timp după ce au semnat.

    Apartamentul are o suprafață totală de 70 metri pătrați utili și este compartimentat pe două niveluri. La primul nivel se află un living cu bucătărie open space, o baie și un balcon generos, iar la nivelul superior se află două dormitoare, o baie și o terasă. Și-au dorit ca în amenajarea lor să fie incluse obiecte de suflet, precum tablouri și suveniruri colecționate din călătoriile lor, dar și o bucătărie de revistă care a devenit, la finalul unui proces de opt luni, „inima casei”.

    Procesul de amenajare a început în avans

    Pentru a putea finaliza cât mai repede tot procesul, arhitectele au comandat multe piese în avans, etapizat, iar brief-ul proprietarilor le-a ajutat mult. „Își doreau o amenajare luminoasă, în nuanțe deschise, gri deschis, esențe de lemn deschis cu accente negre și industriale”, povestește Georgiana.

    O altă dorință a proprietarilor a fost integrarea unor obiecte la care aceștia țineau foarte mult, astfel că arhitectele au creat o amenajare în care ei să le poată expune. „A trebuit să ținem cont de colecția lor de tablouri luate din diverse călătorii, două plante mari, un pickup dar și mici obiecte de mobilier pe care doreau să le ia cu ei din vechiul apartament”, spune arhitecta. Multe dintre ele au fost folosite ca decor în living.

    Bucătăria open space a devenit „inima casei”

    Georgiana și Ica au acordat o atenție deosebită amenajării bucătăriei, aflată în continuarea livingului open space. Proprietarii au avut o serie de cerințe pentru această încăpere, de la integrarea unui frigider side by side, până la culoarea și organizarea mobilierului, care a dictat, de fapt, aspectul întregii locuințe.

    „Proiectul de amenajare a pornit de la dorința de a avea o bucătărie în tonuri verde închis, inspirată de aspectul obloanelor și ferestrelor din Italia”, își amintește Georgiana. O primă provocare a fost desprinderea de modul obișnuit de organizare a unei bucătării, fiindcă proprietarii nu își doreau să aibă corpuri suspendate opace. Iar fiindcă a fost nevoie și de un element care să mascheze hota, arhitectele s-au folosit de o grindă decorativă metalică care a devenit parte din etajera suspendată.

    „Provocarea majoră a fost găsirea spațiului pentru un frigider side-by-side într-o bucătărie unde nu încăpea unul. Soluția a fost să extindem peretele prin crearea unui mobilier personalizat: acesta incorporează frigiderul pe de-o parte, iar spatele său funcționează ca o mică bibliotecă accesibilă din hol”, explică Georgiana.

    Mobilierul bucătăriei este completat de o insulă care devine „inima casei”. „Este locul în care se adună cu prietenii în serile de boardgames, locul în care gătesc împreună, ba chiar lucrează de acasă la insulă câteodată”, spune arhitecta.

    Texturile naturale fac dormitorul cald și liniștit

    În dormitor, arhitectele au folosit combinații subtile de texturi și materiale naturale pentru a reda o atmosferă relaxantă, liniștită și caldă. Ratanul, inul, furnirul de stejar, tencuiala decorativă și pânza dau încăperii un aspect confortabil și diafan.

    Pentru a personaliza și optimiza amenajarea, arhitectele Georgiana Constantinescu și Ica Papari au lucrat în principal cu mobilier realizat la comandă – acesta a ajuns la un cost de 18.500 euro, incluzând elementele metalice. Cadrul de pat și canapeaua au costat aproximativ 2000 euro, obiectele decorative, accesoriile și mobilierul din comerț au însumat aproximativ 4000 euro, corpurile de iluminat au costat în total aproximativ 1000 euro iar manopera pentru finisaje a ajuns la aproximativ 3000 euro.

    Tips&tricks pentru amenajare de la arhitecta Georgiana Constantinescu

    Nu amenaja casa în culori strict neutre în ideea că este singura soluție către un design timeless. Culorile pot fi folosite în proporții mai mici sau mai mari, însă ele dau caracter spațiului. Dacă îți este teamă de o culoare, alege obiecte care se pot schimba mai ușor, fără a implica un efort financiar mare.

    Alege să îți decorezi casa cu obiecte care au cu adevărat o importanță deosebită pentru tine. Încurajăm integrarea suvenirurilor din călătorii în amenajare, atâta timp cât acestea te reprezintă, sunt inedite și reflectă personalitatea ta.

    Pentru a evita orice neplăceri sau neconcordanțe în procesul producției de mobilier, este extrem de importantă comunicarea cu echipa care se ocupă de fabricarea mobilierului, în vederea găsirii soluțiilor astfel încât rezultatul final să fie cel dorit.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments