LIFE

Satul Körtövés: 9 căsuțe secuiești unde poți avea o vacanță off-grid, fără internet și electricitate

publicat pe 06 iul. 2024

    România ascunde multe locuri de poveste care merită descoperite și explorate, iar Satul Körtövés este unul dintre ele. După ce ți-am povestit despre Satul Banului din comuna Măgureni (la 80 de kilometri distanță de București), ne mutăm în Covasna, la 6 kilometri de comuna Vîrghiş, într-un spațiu special conceput să-ți asigure liniștea. Un sat de vacanță fără internet și electricitate.

    În 2019, Máthé Etele, un antreprenor care are un business în restaurarea clădirilor vechi, a părăsit Ungaria și s-a mutat acasă, în România, cu scopul de a deschide un sat de vacanță. A ales Covasna, mai exact comuna Vîrghiş, poziționată pe valea pârâului cu același nume, la poalele munților Perșani, la o altitudine de 497 metri.

    Aici, la șase kilometri distanță de localitate, a construit un mini-sat format din nouă căsuțe similare locuințelor secuiești vechi din zonă, la marginea unei păduri, aproape de rezervația naturală Cheile Vârghișului.

    9 case construite manual, cu meșteri din zonă

    Körtövés se află pe un teren de 6000 metri pătrați și găzduiește și un parc de aventură unde vei descoperi trei trasee atât pentru adulți, cât și pentru copii, două ciubere, un loc de grătar, dar și un spațiu de joacă pentru cei mici.

    Casele au suprafețe între 40 și 60 metri pătrați și sunt compartimentate diferit, fie pentru doi adulți, doi adulți și doi copii sau pentru patru adulți.

    „Toate au baie și terasă proprie, în timp ce îmbină tradiționalul cu confortul din zilele noastre. În casele de demult exista o cameră mică, care funcționa ca o cămară. În prezent, am pus mai mare accent pe baie, așa că am înlocuit structura tradițională. Am păstrat însă autenticitatea prin placarea cu piatră, cada din lemn, dar și accesoriile din lemn pentru chiuvetă”, adaugă administratorul.

    Körtövés, un sat de vacanță din epoci anterioare

    În Körtövés nu există rețea electrică (iluminatul se face cu lămpi pe gaz), semnal la telefon, dar nici WiFi, iar apa caldă și încălzirea sunt făcute cu ajutorul sobelor pe lemne. „Bucătăria și recepția sunt singurele locuri cu electricitate, dată de un generator. Aici avem și un telefon fix prin internet satelit, astfel încât să putem vorbi cu oaspeții, în legătură cu rezervările”, spune Máthé Etele.

    El povestește cum 80% din vizitatori sunt din România (București, Brașov, Sibiu etc), în timp ce restul vin din afară, din locuri precum Ungaria, Israel, Austria, Germania, Franța, Londra sau Turcia.

    În general, majoritatea sunt familii cu copii, cei care-și doresc să le arate celor mici cum se trăia în trecut, dar și corporatiști, în special din IT, care-și doresc să se rupă total de rutina și munca zilnică.

    Satul oferă și un restaurant, unde două bucătărese experimentate din zonă se ocupă de mâncare. Etele spune că există meniuri fixe cu preparate tradiționale, atât pentru mic dejun (bufet), prânz (supă, fel principal, desert), cât și pentru cină (fel principal, desert.) El precizează că se pot adapta și vegetarienilorm veganilor sau celor care suferă de alergii.

    Business-ul ajută și comunitatea din zonă, după cum spune proprietarul. „Oferim 12 locuri de muncă pentru persoane din Vîrghiş și din zonă. Există prea puține oportunități de angajare în jur, așa că încercăm să ajutăm și să colaborăm cu diferiți producători de produse tradiționale alimentare de aici”, subliniază el.

    Însă un city-break aici nu înseamnă doar un trai off-grid, ci și mult timp petrecut în natură, unde te poți bucura de împrejurimi. La doar șapte kilometri distanță vei găsi Cheile Vîrghișului și peșterile sale, dar și castele precum castelul Daniel din Tălișoara sau castelul Contelui Kalnoky de la Micloșoara.

    Plus de asta, vei descoperi și producători de materiale artizanale – atelierul de țesături și covoare, pictori și sculptori în lemn, fierari, dar și producători de costume populare. Satul organizează și o serie de programe cu ajutorul ghizilor, de la drumeții, la observatorul de urși sau vizita la stână.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments