LIFE

După ce s-a întors din Africa, a renovat casa părintească și s-a mutat la țară

  În 2003, Raluca a părăsit România pentru a se muta în Africa, unde a locuit câțiva ani în Congo și l-a cunoscut pe soțul ei, de naționalitate sud-africană. În 2015, s-au mutat în România împreună cu cei doi copii, în casa ei părintească. „Locuim într-un mic orășel din județul Bacău, Moinești. Un orășel liniștit, unde toată lumea cunoaște pe toată lumea”, spune femeia în vârstă de 42 de ani, care lucrează ca registrator medical.

   

  În 2018 s-a apucat de renovat și de atunci lucrează la asta și încă nu a terminat. A descoperit că are talent, deși nu a pictat un punct în viața ei și nu a bătut nici măcar un cui. A fost surprinsă de ideile pe care le-a avut și treptat a început să dea o altă viață spațiului: roata de semănătoare a devenit element decorativ pentru gard, plugul s-a transformat într-o băncuță, iar spătarul de săniuță a devenit suport pentru hârtia igienică. Fiecare lucru spune o poveste, iar Raluca l-a pus în evidență și folosință așa cum a știut mai bine.

  Renovarea a început cu acoperișul

  A lucrat cu o echipă de profesioniști pentru a schimba acoperișul, căci era atât de deteriorat încât ploua în toată casa. A fost un proces greu, atât fizic, cât și financiar, dar până la urmă lucrurile s-au legat așa cum trebuie. Raluca a făcut un credit de 10.000 de euro pentru acest pas, pe care l-a acoperit într-un an. Au urmat lucrările la foișor, curte, mobilă, coteț, gard, pe care le-a făcut cu vecinul ei Valerică.

  „Tot ceea ce am creat și inventat a izvorât din dorința de a avea parte de lucruri practice care să ne facă viața mai ușoară. Volumul de muncă a fost imens pentru doi oameni mici de statură”, explică ea. Locuința are două etaje. La parter sunt două băi (a doua este în construcție), patru dormitoare, o bucătărie și un living. Etajul are un living mare, două dormitoare și o baie.

  Un colț de Africa la ea acasă

  Raluca spune că locuiește într-o casă bătrânească care a fost îmbunătățită de mai multe minți și generații. „Încerc să-i dau o parte din atmosfera pe care am iubit-o și întâlnit-o în Africa. Etajul casei și foișorul au mult din acea amprentă”, spune ea.

  Munca este departe de a fi finalizată. A lucrat foarte mult la foișorul din curte pe care l-a definitivat în 2021, dar a început și renovarea etajului, unde a construit o bibliotecă din lemn. Până acum a investit peste 6000 de euro, pe lângă banii de acoperiș. Și-a adus multe lucruri din Congo și Africa de Sud (măști, obiecte decorative, statuete), pe care nu a apucat încă să le așeze pe toate la locul lor.

  La etaj mai are de finisat dușumeaua, de pus uși la dormitoare și la dulapuri, dar în timp știe că le va face pe toate așa cum își dorește. Casa are apă curentă, încălzire pe gaz, canalizare, dar și beci cu apă de băut cu hidrofor. „Am de toate, dar îmi doresc să devin independentă din punct de vedere al electricității. Caut soluții pentru a-mi produce curentul cu panouri solare”, mai spune Raluca.

  Și la curte mai are de muncă și crede că abia în 2023 va reuși să o repare și să arate așa cum visează, cu toate gardurile și porțile refăcute. Însă are o grădină plină de flori și pentru că-i plac fructele exotice, și-a plantat și smochini, rodii și kiwi, pe care i-a pus în saci de iută și speră să reziste înghețului.

  „Acum îmi place aici, nu m-aș mai muta nicăieri”

  Raluca mărturisește că a investit foarte mult timp și inimă în tot ceea ce a făcut. „Acum îmi place aici, nu m-aș mai muta nicăieri. E casa mea, mă reprezintă și e micul meu colț de Africa”, povestește ea. Nu are vecini mulți în jur, dar cei apropiați a fost încântați de ideile ei creative și au primit-o în comunitate cu brațele deschise.

  În ce privește viața la curte, ea spune că trebuie să-ți placă să locuiești la casă, deoarece e multă muncă și e greu de echilibrat nevoia de modern cu obișnuința tradiționalului. Însă crede ea, fiecare își poate crea propriul lui univers și colț de rai, dacă-și ascultă mai mult sufletul.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  După ce s-a întors din Africa, a renovat casa părintească și s-a mutat la �...