VIDEO Cum alegi canapeaua: 10 pași ca s-o găsești pe cea perfectă și 13 exemple
Alegerea canapelei e un pas important în amenajarea unei locuințe. De ce? Pentru că reprezintă o investiție – mai ales dacă îți dorești o canapea care să reziste în timp – și e o piesă de mobilier care ocupă destul de mult spațiu în orice cameră o integrezi.
De aceea e bine să faci o mică documentare înainte să o cumperi. Partea buna e că există câțiva pași care îți pot ușura acest proces, ba chiar îl pot transforma într-o activitate distractivă.
Cum alegi canapeaua ideală: 10 trucuri și câteva modele de la Kika
Am mers în magazinul Kika din Militari, unde am testat zeci de canapele, din care îți recomandăm 13 modele alese în funcție de stil, culoare, tapițerie, dimensiune sau formă. Dar mai ales, în funcție de cât de confortabile sunt.
Uite care sunt pașii de care să ții cont ca să găsești canapeaua perfectă din prima. Plus câteva modele.
1. Pune-ți nevoile pe primul loc
Primul pas atunci când alegi o canapea – și nu doar în acest caz – ar fi să te gândești la stilul tău de viață și la nevoile tale. La cât de des o vei folosi și care este scopul ei. Dacă este pentru relaxare, locul în care te cuibărești după o zi de muncă, te uiți la filme sau citești, sau poate ține loc și de birou atunci când lucrezi de acasă. Ori e pur și simplu o piesă de mobilier dintr-o cameră în care nu prea obișnuiești să petreci mult timp.
2. Ține cont de stilul amenajării
Canapeaua Be True este fixă, are 3 locuri și poate fi comandată în diferite dimensiuni și materiale
Chiar dacă nu are neapărat legătură cu cât de rezistentă sau confortabilă e o canapea, întreabă-te dacă se potrivește cu stilul în care e amenajată casa ta. Într-un spațiu mic amenajat în stil boho chic, canapeaua Be True de la Kika va crea un ambient cald și primitor, iar imprimeul geometric – aflat în tendințele de design interior – este foarte ‘’fotogenic’’. Alte două modele la fel de actuale sunt colțarele Modest Ecke, numai bun într-o amenajare scandinavă, și Belavio, potrivit într-o locuință glam.
3. Mergi în magazin și testează cât mai multe modele
Unul dintre cei mai importanți pași, poate chiar cel mai important, este să testezi cât mai multe canapele, iar atunci când ajungi în magazin, încearcă un exercițiu simplu de imaginație. Gândește-te că ești la tine acasă, așează-te pe canapea, întinde-te, ridică picioarele, reglează tetierele, vezi dacă mâinile stau într-o poziție firească etc.
Dacă locuiești într-o garsonieră, iar canapeaua ține loc și de pat, vezi cât de ușor îți va fi să o extinzi și cât de mult durează procesul. În acest caz, ar fi indicat să alegi un model al cărei extensie să includă şi o saltea. Poate fi mai greoi de extins la început, dar vei avea un somn odihnitor. Vizita în magazin vine și cu alte avantaje. Găsești mult mai multe produse decât cele afișate pe site. Doar la Kika Militari sunt expuse peste 120 de canapele.
4. Joacă-te cu culorile
Dacă vrei să mergi la sigur, optează pentru o canapea într-un ton neutru – gri, bej, maro, negru – care nu se va demoda odată cu trecerea timpului. În schimb, dacă nu ți-e teamă să te joci cu culorile, o canapea într-o nuanță îndrăzneață poate fi o piesă statement într-o casă, elementul central de la care să pornești întregul plan de mobilare.
5. Documentează-te în privința materialelor
Material textil sau tapițerie din piele? Înainte să cumperi o canapea, documentează-te care sunt avantajele și dezavantajele pentru fiecare variantă de material.
Pielea oferă un aer elegant oricărei încăperi, e mai ușor de curățat, dar s-ar putea ca prețul pentru un astfel de model să fie mai ridicat. În timp ce canapelele din stofă sunt mai versatile și le poți integra ușor în orice stil de amenajare. Iar dacă te plictisești de culoare, poți oricând schimba tapițeria. Cele mai multe canapele de la Kika pot fi comandate într-o gamă variată de materiale, dimensiuni sau culori, ca să se potrivească la fix în spațiul tău.
Truc: dacă pisicile tale obișnuiesc să-și ascută ghearele de canapea, îmbrac-o în tapițerie din catifea. Nu știm exact cum de catifeaua are acest efect, dar se pare că funcționează.
6. Ține cont de dimensiunea spațiului
Alege canapeaua în funcție de dimensiunea spațiului în care urmează să o integrezi. Dacă ai un living generos, o variantă bună ar fi un colțar în formă de L sau de U, pe care pot încăpea de la cinci la șapte persoane, chiar și zece.
De asemenea, nu te gândi doar dimensiunea spațiului în sine, ci și la propriile tale dimensiuni. Persoanele înalte, de exemplu, se vor simți mult mai confortabil pe o canapea cu șezut înalt, decât pe una cu o înălţime redusă a şezutului.
7. Ia în calcul și restul pieselor de mobilier
Ia în calcul și restul pieselor de mobilier pe care le ai în living. Nu-i musai ca ele să se potrivească din punct de vedere stilistic, însă ar trebui ca toate elementele să aibă aproximativ aceeași înălțime. Să nu fie canapeaua mai înaltă decât fotoliile sau invers, pentru că va fi ciudat atunci când vei avea prieteni în vizită. E important ca privirile voastre să fie cam la același nivel.
8. Măsoară spațiul unde vei așeza canapeaua
Vino în magazin cu temele făcute, cu măsurătorile notate pe hârtie, să știi în ce parte din living o vei integra, unde sunt geamurile, dacă o vei așeza în fața unui perete sau într-un open space. În cazul în care canapeaua va delimita livingul de zona de dining sau de bucătărie, ai grijă să alegi un model care să arate bine din orice unghi. Nu toate au și exteriorul spătarului căptușit.
9. Asigură-te că rămâne destul spațiu în cameră după ce vei așeza canapeaua
Nu uita să ai mereu în vedere o circulație cât mai firească, să rămână spațiu suficient între piesele de mobilier, astfel încât să te poți mișca fluid prin casă.
10. Fă o simulare înainte să mergi în magazin
Există multe programe și aplicații de design interior utile în care poți face niște simulări și-ți poți crea planul de amenajare înainte să ajungi în magazin. Sau poți încerca varianta old-school, cu bandă adezivă lipită în locurile în care urmează să așezi mobila. Iar odată ajuns în magazin, pune întrebări. La Kika există numeroși specialiști gata să te îndrume și să-ți răspundă la toate întrebările.