Before&After

Before&after: o arhitectă și soțul ei au investit 30.000 euro în renovarea unui apartament dintr-o clădire istorică

    Ajuns pe mâinile potrivite, acest apartament dintr-o casă istorică din Timișoara a primit renovarea și reconsolidarea pe care le merita. O arhitectă și soțul ei l-au cumpărat cu scopul de a-l amenaja cu respect pentru istoria lui și cu elemente lucrate cu mâinile lor, iar astfel au reușit să-l transforme în cămin.

    Șarmul aparte pe care îl aveau camerele mari, înalte, a eclipsat faptul că apartamentul era plin de intervenții haotice și incoerente cu stilul clădirii. Când l-a găsit arhitecta Ada Martea, avea o compartimentare nefirească, iar în locul tâmplăriilor originale din lemn erau montate tâmplării din PVC. Dar planul ei și al soțului ei a fost de la bun început ăsta: „să cumpărăm un apartament într-o clădire istorică pe care ulterior să îl amenajăm”, povestește.

    Apartamentul din casa veche din Timișoara a necesitat și lucrări de consolidare

    Spațiul de 77 metri pătrați se află într-o casă „istoricist/eclectică” dintr-un ansamblu istoric din Timișoara. L-au cumpărat în 2017, însă abia în 2019 au reușit să se apuce de amenajarea lui. Șantierul a durat șase luni, însă până l-au văzut gata au mai trecut încă trei-patru luni, timp în care arhitecta și soțul ei, Dima, au lucrat împreună la diverse piese de mobilier și corpuri de iluminat.

    „Iar autorizația de construire a durat aproximativ opt luni”, spune Ada. Opt luni la finalul cărora s-a simțit ușurată. Fiindcă, spune ea, într-o clădire istorică apar mereu situații neprevăzute. „În cazul nostru au fost un perete de șapte centimetri grosime, format dintr-un amestec de cărămidă, țiglă spartă și bolțari și pardoseala unei camere, care avea o gaură acoperită cu podină de lemn și o șapă improvizată”, își amintește arhitecta.

    Așa că întregul proiect a implicat, pe lângă lucrările de amenajare, și diverse lucrări de consolidare și reabilitare. Motiv pentru care investiția a ajuns la 30.000 euro pentru apartamentul din casa istorică din Timișoara, chiar și în condițiile în care multe dintre piesele din amenajare sunt făcute, nu cumpărate. În buget s-au încadrat și lucrări de consolidare, dar și înlocuirea tâmplăriei.

    60% dintre obiectele din casă sunt făcute de ei

    Comoda din living este făcută din lemnul recuperat de la cadrul unei uși, cu un cadru metalic făcut pe comandă după desenele arhitectei. Lustra a fost și ea un proiect do-it-yourself, din țevi de cupru, iar canapeaua e cumpărată de la Ma Furniture și a fost cel mai mare răsfăț – „dar e și cel mai mare obiect din casă”.

    În dining, blatul mesei este făcut din lemn pe care Ada și Dima îl aveau deja, pe care l-au dat celor de la Kenosis pentru prelucrare. Iar cadrul l-au făcut la un atelier din Timișoara. Au folosit în amenajare și scaunele vechi ale bunicilor, pe care le-au recondiționat. Iar acum această zonă e cea în care primesc invitați și petrec cel mai mult timp cu prietenii.

    Au luat din spațiul holului și au lărgit bucătăria

    De fapt povestea e mai complicată pentru dining și bucătărie. „Când am cumpărat apartamentul, holul de acces era o cameră inutilizabilă, de 3,8 metri pe 3 metri, iar bucătăria era separată și avea 3,8 metri pe 2 metri”, povestește arhitecta.

    dining + bucatarie(3)
    Acum, zona de dining e cea în care Ada și soțul ei își primesc prietenii și familia

    Așa că au decis să facă un gol în peretele dintre cele două camere ale apartamentului din casa din Timișoara, ca să obțină un spațiu larg, deschis, unde să pună și bucătăria, și livingul. Pentru a separa cele două zone, au folosit o insulă de bucătărie, iar mobilierul l-au făcut cu Genesis Mob.

    Dormitorul era prea mic pentru tot ce-și doreau, așa că i-au construit o supantă

    Înălțimea generoasă a pereților din casa din Timișoara au permis construirea unei supante în dormitor. „Proporția de 5,8 metri pe 2,3 metri nu ne permitea să avem toate spațiile pe care ni le doream aici (un pat mare, un dressing și un birou imens pentru soțul meu)”, își amintește Ada.

    Cu supanta construită, au putut pune patul la semi-etaj, iar sub el se află zona de dressing. În partea opusă, arhitecta a gândit un birou pe colț și un peg board pe peretele alăturat.

    Camera de oaspeți e un micro-apartament

    micro ap(2)
    Fosta baie comună a casei este acum un micro-apartament amenajat pentru oaspeții Adei și ai soțului ei

    Cea de-a treia cameră a apartamentului din casa veche din Timișoara era de fapt baia comună pe vremuri. Așa că e separată de apartament, poziționată chiar vis-a-vis. Pentru că avea dimensiuni asemănătoare cu dormitorul matrimonial, arhitecta a amenajat-o pentru oaspeți și a transformat-o într-un fel de micro-apartament.

    Prin același sistem folosit și în propriul dormitor, Ada a adus în încăpere un pat dublu în partea de sus, dar în loc de dressing, a pus sub el o baie. În continuarea scărilor se află și un birou, așa că zona are de fapt trei funcții. „Este camera de oaspeți, aici dorm mereu prietenii sau părinții”, spune arhitecta. Însă menționează că și aici a trecut printr-un întreg proces de consolidare a structurii pardoselii.

    Baia are un perete și tavanul verzi

    before after amenajare baie casa timisoara
    Baia este predominant albă, cu un perete și tavanul vopsite verde închis

    Probabil de noțiunea de perete de accent ai mai auzit, dar conceptul de tavan de accent nu e la fel de des întâlnit. Ada l-a folosit în baia albă, în care a simțit nevoia de o pată de culoare verde închis. Și aici a durat ceva până a ajuns la etapa de amenajare propriu-zisă.

    „Cele două băi existente inițial le-am transformat într-o baie și o spălătorie/debara. Pereții ce le delimitau erau afectați din punct de vedere structural, așa că i-am demolat și i-am reconstruit, iar cărămida salvată din demolare am utilizat-o pentru a închide golul dintre bucătărie și dormitor, formând o nișă cu rol atât decorativ, cât și de depozitare”, explică arhitecta.

    Chestionar cu idei bune

    Stilul casei: Scandinav eclectic.

    Elementul preferat: Toate obiectele realizate de noi.

    living - semineu(1)
    Zona cu șemineul e acum preferata proprietarilor

    Camera/colțul preferat: Zona de lângă șemineu.

    Proiectul DIY de care ești cel mai mândră: Greu de spus, deoarece cam 60% dintre obiectele din casă sunt făcute de noi, dar voi enumera câteva: comoda făcută din lemnul recuperat de la cadrul unei uși, lustra făcută din țevi de cupru, scaunele bunicilor mei, recondiționate, lustrele realizate din crengi rupte găsite în pădure, tabloul a cărei hârtie am făcut-o din invitațiile pentru nuntă, pe care le-am terminat înainte cu câteva săptămâni de pandemie și nu au mai fost valabile.

    Cea mai mare provocare: Cea mai mare bătaie de cap am avut-o cu oamenii care au lucrat la amenajare, de la instalatori la constructori sau montatori de uși.

    Cel mai bun lucru iarna: Am implementat atât un sistem de smart house destul de elaborat, cât și un sistem de ventilație cu recuperator de căldură, care pe timp de iarnă contribuie enorm la facturile reduse pentru încălzire.

    Cel mai bun lucru vara: Curtea comună plină de copaci.

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Ada.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Before&after: o arhitectă și soțul ei au investit 30.000 euro în renova...